Domácí houbové koření (raw, vegan)
Chodíte rádi na houby? A co s nimi ve větším množství v živé kuchyni?
Jakub vymyslel domácí houbové koření. Aneb „vaří“ můj muž. Krásně nám nyní prší a tak houby porostou jako po dešti.
Chodíte rádi na houby? A co s nimi ve větším množství v živé kuchyni?
Jakub vymyslel domácí houbové koření. Aneb „vaří“ můj muž. Krásně nám nyní prší a tak houby porostou jako po dešti.
U všech možných raw chlebů a placek je nevýhoda, že jsou sice rychle hotové, ale potom se dlouho suší. Tak je to sice i s normálním chlebem (ten se zase déle připravuje i peče), ale zase si ho koupíte na každém rohu.
Výhodou raw chlebů a placek rozhodně je, že vydrží skvělé několik týdnů ba v případě nouze i měsíců. I když v praxi vydrží maximálně pár hodin. A jsou fuč. Nevím, jak je to možné Běžný chleba přeci do druhého dne většinou vydrží.
Pizza placky jsou vynikající, se sušenou cibulkou navrchu. A navíc se z nich dají udělat dokonalé sandwiche. Připravte si pizza placky a recept na sandwiche bude následovat.
Skvělá příloha nebo samostatné jídlo. Překvapte svou rodinu netradiční zeleninovou přílohou, ať už jíte cokoliv a jakkoliv.
Také se Vám na živé stravě stává, že si zamilujete jedno jídlo a to jíte stále dokolečka dokola?
Ve svém „zelňákovém“ období jsem recept na zelné placky na Lahodný blog nemohla dát – stále totiž nebylo co fotit. Ať jsem nasušila jak velké množství jsem chtěla, stejně jsem je snědla. Můj syn František se mnou držel pomyslnou basu a tak jsme „zelňákovali“ oba dva.
Vyzkoušejte skvělý vege aspik, který byl jako první prezentován v Dobrém ránu na ČT2 Květou Vondrákovou.
Mrkněte na video od Tanny na skvělé cibulové krekry/wrapy. Jsou báječné a nyní na zimu se skvěle hodí. Miluju cibuli, pokud vy také, neváhejte a recept vyzkoušejte.
Pokud neznáte Tanny, na youtube má skvělou sérii sušených krekrů a wrapů. Postupně některé zajímavé recepty přeložím. Mimochodem, kolik byste řekli, že je Tanny let? Dejte tip do komentářů.
Raw vegan „sushi, ve kterém se nekladou meze fantazie. Uděláme si pomazánku, potřeme plátky řasy Nori, dozdobíme zeleninou a máme hotovo. Je to velmi efektní, překvapivě rychlé a dobré. Vyzkoušíte?
Recept podle Markuse Rothkranze a Cary Brotman.
Čisté mandlové máslo v bio a raw kvalitě je možné si koupit. A já jsem navíc objevila tento úžasný recept od Amie Sue, jak si udělat svoje mandlové máslo doma. Z ingrediencí jsou potřeba pouze raw mandle a food processor (nebo vysokorychlostní mixér).
V živé kuchyni se někdy názvy připodobňují k vařeným jídlům, aby se zmírnila závislost na vařeném a pokrm dané jídlo připomínal.
V případě této syrové pizzy to však neplatí – je to skutečná pizza. Výborná a sytá, takže zasytí i naše mužské protějšky.
Umím si představit vzít tuto pizzu i na oslavu a ukázat, že živá kuchyně zdaleka není „jenom“ salát.
Kelpové nudle s „medvědím pestem“ jsou prostě úžasné.
Živá strava je bez debaty nejrychlejší „fastfood“ na světe. V mnoha případech zakousneme lahodné jablíčko a je to. Někdy mám chuť na něco podobně rychlého, ale přitom hutnějšího a pocitově složitějšího…
Když se u nás doma chipsy dosušují, vypadá to asi takto: nastává nenápadný, pozvolný přesun k sušičce…
Následuje chroupání a mlaskání. A než bys řekl švec, chipsy jsou pryč. Načež plná očekávání přijdu k sušičce pro tu božskou dobrotu – a sušička je prázdná… Ještě že máme stálý přísun kadeřávku.
Vytvořte si vlastní wrapy z jedné ingredience a z koření. Tento recept je pro wrapy na slano. Ty pak můžete použít potřít hořčicí a obložit zeleninou, fermentovaným sýrem, semínky, naklíčenými semínky, nebo čímkoliv jiným, co Vás zrovna napadne.
Irský mech (mořská řasa Chondrus crispus) je navíc nízkokalorický a tak se skvěle hodí i pro redukci váhy. Naplníte-li rolky zeleninou a jednoduchým dipem, můžete jich sníst v podstatě jakékoliv množství.
Tento „sýr“ se dá skvěle krájet na plátky a položit na chleba či krekry nebo nakrájet na kostičky do salátu.
RAW sýr s Irským mechem a koprem – recept na raw „slanost“, pomazánku, která skvěle drží pohromadě díky mořské řase Irský mech.
„Sýr“ můžete nechat i fermentovat,
Paštika bez masa? A navíc lahodná? Ano! V dokonalé paštikové konzistence a chuti. Recept z kuchyně mojí kolegyně a obchodní zástupkyně Květy Vondrákové, který tady ještě nebyl.
Vyzkoušíte?
Ráda se procházím staršími recepty na Lahodném blogu a vždycky mě nějaký recept, na který jsem již zapomněla, zaujme. A tak jsem dostala chuť na cibulové kroužky, které jsem nedělala již roky.
Hodí se nejen k mlsání a pohoštění, ale i jako příloha k salátům či k zelenině.
A hlavně – zaženou chutě na cokoliv jiného.