Domácí houbové koření (raw, vegan)
Chodíte rádi na houby? A co s nimi ve větším množství v živé kuchyni?
Jakub vymyslel domácí houbové koření. Aneb „vaří“ můj muž. Krásně nám nyní prší a tak houby porostou jako po dešti.
Chodíte rádi na houby? A co s nimi ve větším množství v živé kuchyni?
Jakub vymyslel domácí houbové koření. Aneb „vaří“ můj muž. Krásně nám nyní prší a tak houby porostou jako po dešti.
U všech možných raw chlebů a placek je nevýhoda, že jsou sice rychle hotové, ale potom se dlouho suší. Tak je to sice i s normálním chlebem (ten se zase déle připravuje i peče), ale zase si ho koupíte na každém rohu.
Výhodou raw chlebů a placek rozhodně je, že vydrží skvělé několik týdnů ba v případě nouze i měsíců. I když v praxi vydrží maximálně pár hodin. A jsou fuč. Nevím, jak je to možné Běžný chleba přeci do druhého dne většinou vydrží.
Pizza placky jsou vynikající, se sušenou cibulkou navrchu. A navíc se z nich dají udělat dokonalé sandwiche. Připravte si pizza placky a recept na sandwiche bude následovat.
Krásně jarní jednoduchý recept na mnoho způsobů. Udělejte si domácí chlebíky/krekry. Klidně stylem „co dům dal“.
A k tomu fermentovaný kešu „sýr“. Pokud se vám nechce fermentovat, vynechte probiotika a udělejte si kešu pomazánku.
Mám ráda jednoduché recepty „co dům dal“. Nevyžívám se příliš v dlouhém vaření a přípravě jídla a tak pokrmy z pár ingrediencí (a přitom absolutně lahodné) mě uvádějí v nadšení.
Ochutnejte mrkvovo-cuketové placky, které jsou vláčné, lehce mastné a s majoránkou, česnekem a solí připomínají malé bramboráčky.
Jednoduché cuketové chipsy jsou obzvláště dekorativní, využijete-li zelenou i žlutou cuketu.
Cuketové chipsy můžete okořenit všemi možnými způsoby. Dávám více a více přednost jednoduchosti a minimu ingrediencí. Využívám ty nejkvalitnější potraviny, což mi přijde postupem času mimořádně důležité. Vynikne tak skutečná chuť potravin a není třeba mnoho přísad, koření a soli. Rozdíl je veliký a gurmánský jazýček si lahodí.
Jednoduché zeleninové „vývary“ máme doma moc rádi. Polévky děláme na mnoho způsobů a ze zeleniny, která je právě doma po ruce. K inspiraci vám představuji zeleninovou polévku s květákem, mrkví, jarní cibulkou a sušenou petrželí.
V poslední době jsem se zcela zamilovala do kapary. Dříve jsem si myslela, že kapary je nějaká ryba, asi jako ančovičky. V Římě jsem ale zjistila, že kapary jsou nerozvinutá poupata květů keře kapary trnité (capparis spinoza). V italské a francouzské kuchyni se běžně používají a dodávají ten dlouho hledaný italský a francouzský chuťový šmrnc. No jo, stále se učím.:)
Dokonce si kapary prý můžete vypěstovat i doma. Máte s tím někdo zkušenosti? A také jste si mysleli, že kapary jsou ryby?
Irský mech je rostlinný živý kolagen. Čerstvý Irský mech je skvělým pojidlem do jídel, navíc doplníte tolik potřebný kolagen. Z Irského mechu si lze vyrobit želatinu nebo „pařátek“ mechu rozmixovat do smoothie.
Málokdo ale ví, že Irský mech je super i samotný.
Vynikající raw krutony podle Amie Sue. Vytvářím je z mandlové mouky a jsou dokonalé.
Zkoušeli jste již dřívejší recept na cibulovo-koprové krutony na Lahodném blogu? Můžete si oba recepty porovnat a vybrat si pro Vás ten nejlepší.
Jíte syrové brambory? Jakub ano, je zvyklý již od dětství. V dětství trpěl šíleným ekzémem a jeden lékař mu poradil, aby jedl syrové brambory.
Máte-li chuť na syrové brambory, udělejte si bramborové lupínky. Škrobovitá chuť se v tomto receptu mírně sníží, ale samozřejmě stále se jedná o brambory. Nechutnají-li vám vůbec, zkuste topinambury nebo batáty. Lupínky si také můžete připravit z fialových brambor.
Brambory se navíc podílejí na tvorbě vitamínu B12 ve střevech.
Když jsem vyzkoušela tuto gurmánskou pizza kapsu, měla jsem až pocit úžasu. Při troše pečlivosti pokrm nádherně vypadá a je vynikající.
Pizza kapsa je vláčná, měkká, řekla bych až skoro máslová. Určitě to není krekr, který po někom hodíte a nic se mu nestane (ani krekru, ani tomu, po kom jste ho hodili).
Dostala jsem chut na květákovou kaši. Je vynikající! A s čím je jí servírovala? Samotnou. V raw stravě nerada napodobuji vařená jídla, protože výsledek je pro mě většinou příliš těžký a chutě velmi výrazné.
Vyzkoušejte živou kaši a dejte mi vědět.
Toto je doslova a do písmene pomazánka „co dům dal“. Tedy Vaše ingredience si upravte dle své vlastní chuti a stavu ledničky. Pokud ale přeci jen váháte, jednoduchý recept na vynikající raw pomazánku Vám dodá odvahu do svého vlastního dalšího tvoření.