Melounové sladkosti nejen pro děti
V následujícím receptu se jedná jenom a pouze o sušený meloun. Sušený meloun? Ano, sušený meloun lze využít jako úžasná sladkost pro děti. Lze jej usušit na různé způsoby, krásně zabalit. Hodí se jako skvělá svačina dětem do školy i do školky, jako „žmoulání“ pro miminka místo rohlíku nebo jako ovocné chipsy, když honí mlsná.
Živá kuchyně je geniální z mnoha důvodů a jedním z nich je i to, že sušený meloun chutná pokaždé úplně jinak. Každý meloun chutná jinak a každé sušení chuť ještě více vytuní. Sušený meloun svou chutí připomíná ovocnou žvýkačku a má i podobnou barvu. Když si to budete hodně přát, možná se Vám podaří vykouzlit i bublinu ;).
Také textura sušeného melounu je variabilní. Je libo křupavý meloun? Nebo spíše žvýkavý? Také se Vám již sbíhají sliny? A co teprve až Vám řeknu, že sušení koncetruje cukr v ovoci a tak na Vás čeká skutečná sladká melounová exploze. Kdo by odolal a dal přednost rohlíku?
Na blogu Amie Sue jsem se dočetla, že meloun se řadí mezi ovoce i mezi zeleninu. Mezi ovoce mj. pro to, že má semínka. Mezi zeleninu pro to, že je členem stejné skupiny jako okurky nebo dýně. Nevím jak s Vámi, ale se mnou tato informace ani nehnula – meloun je meloun a jím ho na kila, ať už je to ovoce nebo zelenina. Možná jenom příště, až s supermarketu budu meloun vážit, zarazím se, zda stisknout tlačítko „ovoce“ nebo „zelenina“.
Je zajímavé, že moje melounové období přichází se zimou… V létě o melouny zas až tak nestojím, s příchodem zimy (a cenou melounů 140 Kč/kg) pro mě nastává to správné melounové dobrodružství. Oceňuji svého Jakuba, že v létě nad melouny a jejich nízkou cenou nehne ani brnou a s příchodem prvního sněhu u nás každoročně hlaholí: „Přinesl jsem meloun.“
Co potřebujeme?
sušičku
meloun
Meloun nakrájíme na různé tvary. Doporučuji vyzkoušet kostičky.
A také dlouhé širší plátky. Ty jsou skutečně jedinečné tím, jak krásně vypadají převázané provázkem nebo dárkovou stužkou.
Sušíme cca 6 – 8 hodin (podle toho, zda chceme meloun křupavý či žvýkavý) a vždy do 42°C. Amie Sue používá profesionální sušičku potravin Excalibur. Více o těchto sušičkách ZDE: http://www.lahodnosti.cz/pristroje-pro-zivou-kuchyni/susicka-na-ovoce-excalibur-s-casovacem-9-tacu-cerna.
Melounové sladkosti vydrží v uzavřené nádobě až 1 rok. Jako milou a originální pozornost je můžeme darovat ve skleněné nebo plechové krabičce. Takto obzvláště vyniknout sušené melounové kostičky. Dlouhé melounové plátky převážeme provázkem nebo stužkou a skutečně efektní jsou v kombinaci s dlouhými sešenými plátky papáji.
Meloun také krásně vypadá v kombinaci s jiným ovocem. Více v tomto článku: http://blog.lahodnosti.cz/susene-lahodne-darky-ktere-snadno-vyrobite-doma/
Přidejte se k facebookové skupině „Raw (živá) strava pro všechny“.
Vítejte a sdílejte: recepty, zkušenosti, dotazy, odkazy na své stránky, radosti a vše kolem živé stravy. Pozvěte své přátele, ať to zde žije.
https://www.facebook.com/groups/508540669248876/
Krásný věčný čas Vám přeje Klára
Autor receptu: Amie Sue http://nouveauraw.com/raw-recipies/gift-ideas-raw-recipies/
Autor textu a překlad: Klára Hlaváčová, www.lahodnosti.cz
Recept a fotografie jsou uveřejněny s výhradním svolením jejich autorky Amie Sue. Nelze šířit bez povolení autorky. Lze sdílet za těchto podmínek níže:
Tento článek Melounové sladkosti nejen pro děti lze šířit nekomerčním způsobem, pouze v nezkrácené podobě i s doprovodnými fotografiemi a se všemi aktivními odkazy a s odkazem nahttps://blog.lahodnosti.cz/melounove-sladkosti-nejen-pro-deti/ včetně celé této poznámky. Vaše sdílení oceňuji.
Žijeme také na facebooku: http://www.facebook.com/Lahodnosti, kde zveřejňujeme krásný obsah. Oceňujeme Vaše „lajkování“.
Facebook Comments
‹ Sušené lahodné dárky, které snadno vyrobíte doma Tip na vánoční cukroví – kokosové kuličky s chilli a mandlí uvnitř ›
Na mě meloun působí jako silné afrodiziakum, díky Tvému článku, Klárko, jsem zjistila, že ho není třeba ani jíst, stačí si o něm i jen přečíst
Udělala jsi mi chutě, Klárko, ááá a mňam :-*
No toto? Chutě na meloun myslíš?
Klarka, a vy kde zhanate melony v zime? tie supermarketove sa daju jest? Ja na ceny nikdy nepozeram, neviem kolko stoji to co kupujem.
Maria, já také nekoukám na ceny a nevím co stojí. Tohle mě ale vždycky cvrnkne do oka, protože je to obrovský rozdíl. U nás chodí nakupovat Jakub a jezdí pro ovoce a zeleninu většinou také on nebo někdo od nás, takže já jsem pak jak Alenka v říši divů, když někam jdu. Hlavně se vždycky divím, že v obchodě nemají nic k jídlu
Já jím přes zimu normální melouny ze supermarketu. Jsou chuťově dobré, záleží odkud jsou. Zato v létě mě vůbec nechutnají, to kupujeme v bio kvalitě, protože jdou v bio sehnat.
tu v BE maju najkvalitnejsie vodove melony tak v aprili a maji, dovazaju ich z Maroka a su to najlepsie melony ake som kedy jedla. V zime su obcas dobre z Panamy ci odkial, niekedy v januari ci februari, ale teraz ….
Přesně tak to mám také vyzkoušené… Od ledna jsou již dobré a kupujeme je ve velkém a na jaře zvolna přestáváme Prostě úplně naopak…
Jéé, meloun
Známí a přátelé se mě občas vyptávají, jestli mi tu nechybí „dobroty pravé české kuchyně“. Popravdě vlastně ani moc nevím, co si pod tím představují, asi chleba, rohlíky, knedlíky, buchty apod. Tak jediné, co mi tu zatím chybělo jsou velké vodní melouny, ty se tu vůbec neprodávají . Jen v létě takové malé, říkají jim „mini vodní melouny“ a nejsou zdaleka tak dobré.
Ale myslím, že nejpozději příští léto už je tu určitě budou nabízet
Bjetko myslím, že bys mohla začít dovážet melouny k Vám a vydělat melouny
I já miluju melouny v zimě, ale i v létě…těch se nedá přejíst. A protože neřeším vhodné či nevhodné kombinace jídel, miluju melouno banánovou zmrzlini. Sušený musím vyzkoušet, jistě to je lahůdka.
och, tu taky mluji… Já už ani vlastně nevím, jaké jsou „správné“ a „špatné“ kombinace Tedy vím – podle svého těla… A tak si klidně dopřávám melouny s mandlemi… Hmmm
tak s týmito kombináciami – ja na tom akosi musím popracovať, dlho som žila v presvedčení že tuky sú zlé, melóny nekombinovať a tak teraz presviedčam moje prekrásne a múdre telo, aby tieto nezmysly zahodilo a aby si proste užívalo, čo nám matička Zem dáva
Maria, já měla skvělého „učitele“ pro živou stravu.
Dal mi jen dvě instrukce:
1) Jez jenom to, co je syrové. Jak, kolik a co je jedno.
2) Nikde nic nečti, nikoho neposlouchej a po ničem nepátrej
No a to mi vydrželo docela dlouho a bylo to BÁJEČNÉ… Než jsem začala číst Dnes už mám svoje oblíbené knihy, které ano, ale různé diksuze a skupiny, to ne
Souhlas
Jen u mě teda docela záleží na tom kolik (ne kolik čeho, ale kolik celkově).
Já jsem si ještě Bjetko u sebe vypozorovala (a to má samozřejmě opět každý jinak), že u mě záleží na odstupu jídel… Aby tam bylo hodně hodin mezi jídly… To mi pak svědčí velmi a ccítím se úžasně… Jakmile to tláskám, tak to není ono…:mrgreen:
jéééj to sú krásne rady, áno dokonalé.
No a teraz keď už niekto mal chybné – nepsrávne presvedčenia, ako ich najrýchlejšie nahradiť? Ja sa každé ráno „programujem“ – dávam si zámer, že každé jedlo je pre mňa prospešné v akejkoľvek kombinácii, ale ten strach mám stále zjesť ovocie s orechmi…. Ale ono to príde, zrejme to chce čas…
začínala som na raw strave s 80/10/10 ako velky odporca tukov hm … teraz tuky milujem mnaaam vsetky tie orieskove masla a orechy a kokosove maslo
Jo, jo, odstup jídel je fajn, ale já toto momentálně beru, jak to přichází Většinou jako optimum mám tři jídla, ale za mě teď raději čtyři malá než dvě obří.
Maria, co je to kokosové máslo? Něco jiného než kokosový olej? Opět mi začalo podzimní kokosové období, tak jestli je ještě další kokosová lahůdka, tak sem s ní
Já to teď plácám páté přes deváté a tak jsem si uvědomila, že odstup mezi jídly je pro mě klíčový a nyní se na to zaměřuji A víc neřeším hihi
Betka kokosove maslo nie je kokosovy olej, je to hustejsie a mierne sladke. DOma si to vyrobis rozmixovanim suseneho kokosu, ale kupene je lepsie, lebo to sa pripravuje (malo by sa) z cerstveho kokosu.
Díky Maria za info. To jsem ještě nikde neviděla, ale ráda bych to ochutnala. Tak třeba na to brzy někde natrefím
To by mě tedy nenapadlo. Ani se to nikde neprodává že? Není to navíc špatný nápad na vánoční dárek, když se to dá do tak pěkné skleničky.
Neprodává…. Vánoční dárek, podobně krásně zabalený, je to podle mě také úžasný nápad… A i když se to hned sní, zbyde krásná sklenička
Bjetka, mohla by si dovážať tie z Maroka, to je med
Myslím, že melouny (ty pravé, velké, slaďoučké) už se ke mě do Finska hrnou
Ano, cítím to také
Klárko ,super, budu sušit melouny jako dárek. Otázka–dají se využít i semínka, dočetla jsem se,že z papáji ano, ale z normálního vodového? A ještě píši hlavně k té mé rozjednané objednávce. Obj. č. 2140486 –můžeš mi doplnit ještě lahůdkové droždí a Tamari ? Jestli máš také ten hrnek na kvašen´zeleniny,tak ten můžeš přiložit také. Píši v rychlosti, nemám možnost listovat a hledat jak se vše správně jmenuje,ale ty to určitě pochopíš.Moc díky a zdravím Daniela.
Dani, z papáji určitě ano, ty jsou skvělé… Melouny jako dárek jsou nádherná volba. Semínka nevím, jak využít, jsou taková nahořklá – asi bych je vyhodila a nebo využila jako dekoraci
P.S. doma jsem jen ten týden po velikonocích-takže pošli prosím po 7.4. díky. D.
Klárko,neber to jako pochlebování,to nemám ve zvyku,ale teď poprvé jsem viděla konečně pořádnou tvoji fotografii bez koníka. Moc se těším,že až budu mít možnost,tak že se do Rychnova za tebou rozjedu. Jsi moc pěkná,od pohledu sympatická a tvé oči o tobě říkají,že je tvoje srdce plné dobroty.Mám radost,že mě mé pocity z našich komentářů nezklamaly. Ještě jednou moc zdravím a omlouvám se,jestli sem toto psaní nepatří.Daniela Tara.
Dani To je taková krása… Oceňuji Tvůj pozitivní pohled na svět!
Dobry den, prosim vas, susim meloun v susicce excalibour uz druhy den na raw bych to susila tak tyden. Pisete 6-8hodin. Jak silne platky krajite?
Dobrý den, spíše tenčí, záleží, jak se to povede Zkuste otočit pláty. Nicmméně déle jak těch 8 hodin by to trvat nemělo, na kolik stupnu sušíte?