LAHODNÝ BLOG

BLOG E-SHOPu Lahodnosti.cz

Dokonale upečený chleba (vegan, bez lepku) s práškem z Irského mechu

61795812_870385816675266_503391495898791936_n

Chcete si upéct bezlepkový chleba? Vyzkoušejte nový recept od Vladěny Halatové (www.bezlepkove.com). Vladěna velmi chytře využila slaný prášek z Irského mechu. Dokonalý chleba.
Jedná se o prášek z celé mořské červené řasy Chondrus crispus (100% Irský mech), celistvá potravina.
odsoleny-prasek-z-irskeho-mechu-70-g.jpg

100% mořská řasa Irský mech, šetrně zpracovaná

 

Prášek z Irského mechu, který používá Vladěna, obsahuje pouze celou mořskou řasu Irský mech. Řasa je sušená do 42°C a obsahuje 100% mořskou řasu Chondrus crispus. Jedná se tedy o přirozenou potravinu, šetrně sušenou a šetrně mletou a všechny živiny zůstávají zachovány. A jak to vím? Sami ho vyrábíme. :)
Pojďme na recept. A přeji Vám každodenní lahodné pochutnání,

Mgr. Klára Hlaváčová

www.lahodnosti.cz

LAHODNOSTIcz LOGO FIN png

Slaný i odsolený prášek ze 100% Irského mechu seženete v Lahodném e-shopu www.lahodnosti.cz 

Máme širokou nabídku raw, vegan a bio produktů, od čerstvých po sušené, od ořechů po doplňky stravy. Tím, co jíme, i žijeme. Doslova.

61364924_870386640008517_5041090831432286208_n

Co potřebujeme? (Pro zobrazení ingrediencí klikněte na oranžový text):

Ošatkový chleba s Irským mechem:

110g bezlepkové směsi Nutrifree mix per Integrale
110g hnědé rýžové mouky
280g bezlepkové směsi Nutrifree mix per pane
400ml teplé vody /na odsolený prášek z Irského mechu/
6g odsoleného prášku z Irského mechu
1 lžička jablečné vlákniny
100ml teplé vody na kvásek z droždí
1 lžíce octa
3 lžíce kvalitního oleje
1 lžička himalájské (nebo jiné) soli
1 lžička cukru (nebo jiného sladidla) – zkuste Erythritol podobný cukru
1 lžíce chlebového koření nebo kmínu
20g čerstvého droždí

POSTUP:

Nejprve si připravíme kvásek – do misky nalijeme vlažnou vodu, rozdrobíme droždí, přidáme cukr a trochu mouky.
Do blendru nalijeme 400ml teplé vody do které přidáme
6g odsoleného prášku z irského mechu a rozmixujeme, dokud nebude směs hladká, vyšlehaná a bez kousíčků. Necháme chvilku odstát, ideálně přes noc.
Za cca 20 minut máme hotový kvásek i vzniklý gel z irského mechu.
Do mísy nalijeme gel z irského mechu, kvásek z droždí a přidáme ostatní ingredience.
Ze směsí vyhněteme hladké a jemné těsto, které necháme asi 60 minut pod poklopem nebo igelitem kynout, aby neoschlo.

61638982_870386286675219_7943694897607868416_n

62131264_870383053342209_1720090898324258816_n

Po vykynutí těsto vyklopíme na pomoučený vál, popřekládáme těsto od okraje ke středu, pootočíme o 90 stupňů a popřekládáme, abychom z těsta vytlačili přebytečný vzduch. Mouky přidáváme jen minimálně, aby se těsto nelepilo.
Vzniklý bochník vložíme do pedigové ošatky (misky, nebo cedníku,…) kterou si vysypeme kukuřičným škrobem, směsí per pane. Necháme ještě 50 minut kynout pod poklopem nebo igelitem, aby neoschlo.
Do ošatky vkládáme těsto pěknou stranou dolů, popřekládaná strana zůstává nahoře, aby těsto bylo po upečení krásně hladké. Do misky nebo cedníku to uděláme naopak popřekládanou stranu dáme dolů/na plech budeme přenášet, nebudeme otáčet/.
Troubu si rozpálíme na 250C s plechem na kterém budeme péct chleba s tím, že na dno trouby vložíme bud starý plech nebo pekáč, který také nahříváme. Až je trouba rozpálená překlopíme bochník chleba z ošatky na plech, postříkáme z rozprašovače slanou vodou a nařízneme žiletkou nebo nožem, aby nepopraskal a vložíme do trouby na 10 minut. Při vkládání chleba do trouby na rozpálený plech nalijeme do pekáče horkou vodu, aby v troubě vzniklo hodně páry.
Po 10 minutách pečení troubu vyvětráme, vyděláme spodní plech nebo pekáč s vodou a snížíme teplotu na 200C a dopékáme / asi 40minut/ dokud nebude kůrka růžová a chleba znít dutě. Pak je hotov.

61795812_870385816675266_503391495898791936_n

Chleba dáme vychladit na kovovou mřížku, krájíme jak je vychladlý.

Přejeme lahodné pochutnání.

Líbí se Vám tento recept? Chcete dostávat podobné sezónní raw recepty přímo do Vaší mailové schránky bez hledání na internetu?
Přihlašte se k odběru receptů.
Nyní se podívejte do svého e-mailu. Přišla Vám od nás zpráva, kterou je třeba potvrdit. A pak se již nechte překvapit receptem na příští týden. Těšíme se na Vás. Klára Hlaváčová.
Autorka receptu a fotografií: Vladěna Halatová, www.bezlepkove.com
Předmluva: Mgr. Klára Hlaváčová, www.lahodnosti.cz

 

Facebook Comments

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Email this to someone

2 komentáře ke článku “Dokonale upečený chleba (vegan, bez lepku) s práškem z Irského mechu

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>