Rolky z Irského mechu (Chondrus crispus) – křupavá lahůdka
Vytvořte si vlastní wrapy z jedné ingredience a z koření. Tento recept je pro wrapy na slano. Ty pak můžete použít potřít hořčicí a obložit zeleninou, fermentovaným sýrem, semínky, naklíčenými semínky, nebo čímkoliv jiným, co Vás zrovna napadne.
Irský mech (mořská řasa Chondrus crispus) je navíc nízkokalorický a tak se skvěle hodí i pro redukci váhy. Naplníte-li rolky zeleninou a jednoduchým dipem, můžete jich sníst v podstatě jakékoliv množství. Pro větší zasycení lze ale do wrapů zabalit naprosto cokoliv.
Pokud znáte rýžový papír, tohle je vlastně něco podobného a nápaditého. Závitky – nebo hezky anglicky řečeno wrapy – nejlépe využijeme na slano a jsou skvělou alternativou k oblíbeným kokosovým wrapům (které jsou hotové k dostání na Lahodnostech).
Přeji Vám nádherné dny, dobré pro Vaši mysl i tělo.
Užijte si recept,
Mgr. Klára Hlaváčová
Nejen inspiraci, ale nejkvalitnější ingredience pro toto jídlo seženete v Lahodném e-shopu www.lahodnosti.cz
Na 2 velké wrapy (nebo 7-10 menších závitků) potřebujeme: (Pro zobrazení ingrediencí klikněte na oranžový text)
Wrapy:
50g čerstvého Irského mechu - dobře opláchnout, namočit (stačí na 15 minut) a vytvořit jemný, více řídký, gel
pár kapek olivového oleje extra panenského a pár kapek na potření pečícího papíru
Himálajská sůl (např. himálajská růžová sůl s Irským mechem)
čerstvý koriandr (nebo jiné čerstvé bylinky)
chilli paprička (zlehka, dle chuti)
Příprava:
1) Nejdříve si připravíme gel z Irského mechu s vodou – dobře opláchnout, namočit (stačí na 15 minut) a vytvořit jemný, více řídký, gel. Přidáme pár kapek oleje a špetku soli. Přemixujeme v mixéru a ke konci přidáme koriandr a chilli dle vlastní chutě a jen promícháme lehce v mixéru (např. funkcí puls). Nebo můžeme jemně nasekat a přimíchat do směsi ručně. Ochutnáme a dochutíme dle vlastní volby.
2) Pečící papír zlehka potřeme olivovým olejem. Na pečící papír nalijeme připravenou směs a rozetřeme na velmi tenkou vrstvu a necháme v troubě či sušičce sušit na 2-3 hod. Placka velmi rychle schne, tak průběžně kontrolujeme. Můžeme otočit dle potřeby. Placka by měla zůstat vláčná, aby se dala ohýbat. Pokud ji přesušíte, lze nalámat na krekry nebo chipsy. Můžete ji také zpětně zvlhčit vodou, aby se stala zase ohebná.
TIP 1: Placku na wrapy dosušte tak, aby byla stále ohebná a vlhčí. Pokud máte chuť na zdravé chipsy z řas, pak ji sušte úplně do křupava. Pokud placku přesušíte, můžete ji zvlhčit vodou.
Nejen inspiraci, ale nejkvalitnější ingredience pro toto jídlo seženete v Lahodném e-shopu www.lahodnosti.cz
Recept: Květa Vondráková, https://www.lahodnosti.cz/?ref=350
Typ jídla: „slanosti“, chipsy, hlavní jídla, oběd, večeře
Ingredience: čerstvý irský mech, chilli, Irský mech, koriandr, panenský olivový olej
Ingredience: čerstvý irský mech, chilli, Irský mech, koriandr, panenský olivový olej
Facebook Comments
‹ Luxusní raw tiramisu s Irským mechem Medový RAW dezert – recept pro Dobré ráno ČT2 ›