LAHODNÝ BLOG

BLOG E-SHOPu Lahodnosti.cz

Raw veganský „vaječný“ koňak

Raw-Vegan-EggnogFB-e1419207784206

Ne, není to překlep. Veganský „vaječný“ koňak? Ano, i to je možné…

Amie Sue popisuje, že když koňak udělala, chodila po domě a dávala všem ochutnat, aby měla seriózní zpětnou vazbu. A její neteř se trošku napila a říká: „Fuj, odporné.“ Amie Sue se lekla a v tu chvíli neteř dodala: „Chutná to úplně stejně jako vaječný koňak.“ :-D

,

Zelené smoothie s divokými bylinkami a květy

BA62B160-823D-4EE3-8887-50237A53D60D

Máte rádi zelená smoothie? Pro mnohé z nás jsou ranní vzpruhou nebo dokonce jedním ze základů jídelníčku. Do smoothie je skvělé přidat trošku zeleného, trošku ovoce (klidně méně sladkého) a něco nutričně bohatého.

Inspirujte se a udělejte si smoothie s divokými bylinkami a květy, co kde právě jsou. Nebojte se mladých kopřiv, listů pampelišek, sedmikrásek apod. Chutné jsou i mladé lístky buků, na zahrádce pak kadeřávek, rukola, polníček nebo roketa. Sbírejte je nebo pěstujte v čistém prostředí, kde se nehnojí a nestříká chemií. Dbejte také na vlastní informovanost, ušetříte si mnohá zklamání ohledně chutí a bezpečnosti plevelů.

3 lahodná smoothie podle Fully Raw Kristiny – s čokoládou, se špenátem i borůvkami + tip, jak na zelená smoothie u dětí.

1

Zdá se mi, že Kristina je přebornicí ve smoothie, která jsou na všechny způsoby skutečně lahodná. A také je přebornicí ve zmrzlinách. Dnes mám pro vás 3 „vyletněné“ recepty na smoothie od Kristiny. Plus tip, jak na zelená smoothie u dětí.

,

Jak vytvořit želatinu z Irského mechu? (video-návod)

img_7175

Jak si vytvořit želatinu z Irského mechu? Želatina je následně super do smoothie, koktejlů, chlebů, krekrů, dezertů a aspiků. Zajišťuje nadýchanost potravin a navíc se jedná o kolagenovou bombu. Slouží místo vajec a tak by jsme ji mohli nazvat i veganským rostlinným vejcem.

,

Palačinky z mladého kokosu (raw, vegan, bez lepku, bez ořechů, 2 ingredience)

Young-Thai-Coconut-Wraps1

V poslední době jsem se zcela zamilovala do mladého kokosu. Mám na něj stále chuť. Miluji čerstvé mladé thajské kokosy, které jsou skutečně osvěžující.

Z dužniny kokosového ořechu dělám hodně jednoduchých jídel – od indického chleba naan až po marinovaný kokos s tamari. Dužnina z kokosu je také skvělá do smoothie. Líbí se mi, že kokos zpracuji úplně celý.

Voda z mladého kokosu se mimořádně dobře tráví a tak je skvělá zejména samotná. Když si připravíte lahodný nápoj (mladý kokos má 400-600 ml kokosové vody) a využijete i kokosovou dužninu, je to úžasná investice do Vašeho zdraví.

Foto návod: Jak dobře připravit gel z Irského mechu?

Po dvou a půl hodině.

S vytvářením fotonávodu k přípravě Irského mechu jsem byla inspirována k vytvoření nové rubriky „Raw techniky“, kde se postupně dozvíte veškeré techniky využívané v živé kuchyni, jako je sušení, příprava ořechových a semínkových mlék, fermentování, namáčení, klíčení, přípravu nudliček a špaget, obalování, odšťavňování, přípravu smoothie a další vychytávky. Jsem nadšená z těchto „základních“ dotazů, protože to znamená, že Lahodný blog inspiruje i úplné začátečníky, stejně tak jako dlouholeté příznivce živé stravy. Veškeré vaše inspirace velmi, velmi oceňuji. A teď již k Irskému mechu. :)

Rychlá ranní mandarinková šťáva

DSC_0257_resize

Občas přemýšlím, zda na Lahodný blog dávat i vskutku jednoduché inspirace, které si dáváme téměř denně. Jsou tak jednoduché, až je skoro zvláštní je uveřejňovat.
Na druhou stranu ve mě již delší dobu „klíčí“ záměr ukazovat nejen živou stravu v její gurmánské podobě, ale i v její jednoduchosti, každodennosti a rychlosti.
Proto se více a více na Lahodném blogu budou v harmonickém soužití vedle sebe ukazovat úžasné gurmánské recepty, tak jako úžasné jednoduché, každodenní inspirace. Lahodné chutnání ;)

, ,

Rukolové smoothie

3

Doma si nyní užíváme plnými doušky bio rukolu. A protože jí kupujeme velké množství, vymýšleli jsme, jak ji zařadit do našeho jídelníčku ještě jinak, než do salátů, zálivek a pesta. Rukolové smoothie chutná po čerstvě sklizených jablkách a voní jako slunný podzim. Je plné živin, chlorofylu a látek posilujících játra.

Příklad jídelníčku na jeden den + 4 recepty

day-4 (2)

Toto video patří k sérii „Za 14 dní do plavek“, kterou Kristina natočila před několika měsíci. Uvádí v něm nejen lahodné recepty na smoothie a šťávy, ale také příklad jídelníčku na jeden den.
V článku naleznete recept na 3 smoothie/šťávy a recept na tropický salát se zálivkou z konopného semínka. Lahodnou chuť ;)