LAHODNÝ BLOG

BLOG E-SHOPu Lahodnosti.cz

Video-návod: Klíčení semínek pro Váš jídelníček

DSC_0799

Klíčení semínek – radostné téma, jak si udělat domácí zahrádku, i když máte málo času, prostoru nebo obojího.

logo250px

Nejen inspiraci, ale nejkvalitnější ingredience pro toto jídlo seženete v Lahodném e-shopu www.lahodnosti.cz 

Klíčení je velmi jednoduché a zvládnete ho, i když jste celý den pryč. Semínka by se měla proplachovat 2x-3x denně. Stačí je propláchnout ráno a večer. Je to otázka asi jedné minuty. Někdy zapomenu a klíčky propláchnu jen jednou denně. To jsou pak již povadlejší, ale s dávkou svěží vody se rychle vzpruží a jedou dál.

DSC_0793

Jelikož jakákoliv pravidelnost je pro mě nemožná, někdy nepropláchnu semínka za den vůbec (to když skutečně zapomenu). Dobré to není prý z několika důvodů (např. kvůli plísním). Vím ale, že základem je nakličovadlo, ve kterém nezůstává žádná voda. Je nutné, aby úplně všechna voda odcházela a nakličovadlo větralo. :) Potom ani „drobné“ prohřešky, kdy semínka zacháte svému osudu, nevadí.

Semínka si kupujte jenom v bio kvalitě od osvědčených značek a dodavatelů, ať jsou čistá a přinesou Vám skutečné benefity pro vaše zdraví, jaké očekáváte.

Jak tedy klíčím semínka? Užijte si naše první lahodná videa, ze kterých mám obrovskou radost.

 

Ve skleněném nakličovadle klíčím nejraději, právě kvůli jeho materiálu – sklu. Je také ale vysoce praktické a přitom je krásným designovým doplňkem do kuchyně. Naleznete ho zde: https://www.lahodnosti.cz/naklicovadla/784-sklenice-na-kliceni-naklicovadlo-700-ml.html

sklenice-na-kliceni-naklicovadlo-700-ml

Semínka nejprve namočím na 6-8 hodin nebo déle, jak si vzpomenu. Řeřichu nenamáčím, u té stačí, když je ve vlhku. Po několika hodinách sleju vodu a semínka přes sítko proplachuji asi třikrát denně vodou z reverzní osmózy. Po několika dnech jsou semínka připravená k snědku.

DSC_0836

Čerstvě klíčená semínka jsou neuvěřitelně lahodná. Krásně voní, jsou svěží a křupavá a hodí se do nepřeberného množství pokrmů v živé kuchyni.

DSC_0805

Klíčím na světle, protože chci, aby semínka obsahovala chlorofyl. Na obrázcích jsou naklíčená semínka bio ředkvičky a bio alfalfy.

DSC_0810

 Klíčky jsou nejen velmi chutné, ale pro tělo i mimořádně prospěšné. Obsahují obrovské množství látek, které omlazují organimus, dodávájí mu živiny, vitamíny a esenciální mastné kyseliny. Obsahují chlorofyl a živé enzymy – a jejich obsah se několikanásobně zvyšuje než v nenaklíčiném stavu. Jak to? Protože jsou probuzené k životu a s obrovskou silou vyraší do světa. :)

DSC_0848

Semínko potřebuje při klíčení sílu. Při procesu klíčení tak semínko vytváří velké množství energie, kterou potřebuje k vývoji nové rostliny. Vzrůstá tak množství vitaminů B i C, železa, hořčíku a jiných minerálů, vznikají aminokyseliny a mastné kyseliny. Klíčky s lístky navíc poskytují chlorofyl ceněný pro své očistné účinky.

Přeji Vám mnoho zábavy a hravé radosti nejen při klíčení potravin pro Váš jídelníček.

Krásné živé dny a šťastné buňky, Mgr. Klára Hlaváčová

logo250px

Nejen inspiraci, ale nejkvalitnější ingredience pro toto jídlo seženete v Lahodném e-shopu www.lahodnosti.cz 

 

Líbí se Vám tento recept? Chcete dostávat podobné sezónní raw recepty přímo do Vaší mailové schránky bez hledání na internetu?
Přihlašte se k odběru receptů.
Nyní se podívejte do svého e-mailu. Přišla Vám od nás zpráva, kterou je třeba potvrdit. A pak se již nechte překvapit receptem na příští týden. Těšíme se na Vás. Klára Hlaváčová.

DSC_0799

Autor textu, videí a fotografií: Klára Hlaváčová, www.lahodnosti.cz

DSC_0810

Vše potřebné ke klíčení naleznete v Lahodném e-shopu www.lahodnosti.cz. Klikněte na obrázky.

Typ jídla:
Pomůcky:
Ingredience: ,
Facebook Comments

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Email this to someone

, ,

2 komentáře ke článku “Video-návod: Klíčení semínek pro Váš jídelníček

  • Veronika napsal:

    Tento návod je velice informativní. Jelikož já se zrovna rohodla jíst zdravě a zařadit do jídelníčku klíčky. Jen se chci zeptat. V poslední době všude čtu třeba tady , že klíčky jsou jedovaté? A já se ptám jsou nebo nejsou.

    • Klára napsal:

      Nejsou :)
      Možná tak, kdybyste jedl plesnivé klíčky a nebo nějaké chemicky postříkané či nějaké nejedlé fazolové klíčky. Ale jinak to nedává smysl, zvlášt když máte takové lahodnosti jako jsou brokolicové bio klíčky, hrášek, zelí apod. :)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>