LAHODNÝ BLOG

BLOG E-SHOPu Lahodnosti.cz

Domácí kysané zelí krok za krokem. Tuto superpotravinu jezte denně.

sauerkraut-ga1bc90f5b_640

Domácí kysané zelí jezte denně. Obsahuje probiotika i prebiotika (tedy vlákninu). Účinný recept našich babiček. Můžete si jej připravit i doma v paneláku.  Kysané zelí tedy můžete připravit nejen v zeláku kameninovém nebo i plastovém, ale dokonce i v zavařovacích sklenicích.

Lahodné zdraví přeje,

Mgr. Klára Hlaváčová

logo250px

Nejen inspiraci, ale nejkvalitnější ingredience pro toto jídlo seženete v Lahodném e-shopu www.lahodnosti.cz 

white-cabbage-gdcb1cda05_640

 

Co potřebujeme? (Pro zobrazení ingrediencí klikněte na oranžový text)

Množství na přípravu kysaného zelí se nedá přesně určit, zde máte spíše poměry – je na vás, jak velké množství chcete nakládat a jaké máte pracovní možnosti a nádoby.

bio zelí (polopozdní nebo pozdní, očištěné)

kmín a případně bio hořčičné semínko

anýz, kopr nebo koriandr (dle chuti a zvyklostí)

cibule (hodně), případně jablko. Na 1 hlávku zelí po 1 kuse.

zelné listy na vyložení kvasné nádoby

himálajskou sůl (na 1 kg zelí cca 20 g)

himalajska-sul-ruzova-400g.jpg

POSTUP

1) Zelí jemně nakrouhejte. Použijte kruhadlo, krouhací nástavec robota, v nouzi i velmi jemně nakrájejte. Krouhejte ideálně do kameninové nádoby, tzv. zeláku. Nemáte-li, můžete použít plastový nebo i zavařovací sklenice.

food-g07a39c0db_640

2) Nakrouhané zelí posolte, vsypte koření, vmíchejte nakrouhanou cibuli a/nebo jablka a zelí pak začněte pěchovat rukama (nebo jako naše babičky a dědečkové nohama), aby začalo pouštět šťávu. Nakonec musí být nad zelím několik centimetrů šťávy. Mačkání nebo šlapání má důležitý smysl – vytlačit ze zelí vzduch, aby mohlo dobře kvasit. Nádobu neplňte až po okraj, nechte místo pro proces kvašení. Nádobu můžete případně vyložit zelnými listy.

himalajska-sul-ruzova-400g

3) Teď už za vás práci obstarají bakterie mléčného kvašení. Zelí musí být ponořené. Moje babička na poslední vrstvu nakrouhaného zelí položila těžké, důkladně omyté a vyvařené prkýnko nebo velký talíř zatížený vyvařeným velkým kamenem, tak aby bylo zelí ponořené. Nádobu uzavřete víkem, pokud máte klasický zelák, nalijte do žlábku okolo víka vodu, čímž bude nádoba vzduchotěsná.

4) Ideální pro kvašení je teplota 12–15 °C, v ní nechte zelí kvasit po dobu 4 až 6 týdnů. Vykvašené zelí dejte pak do chladné místnosti, kde ho zhruba každé 3 týdny kontrolujte, zda k němu nemůže vzduch a nekazí se. Zelí musí být neustále ponořené, kvašení probíhá bez přístupu vzduchu.

carrot-ga7c720025_640

Nesterilujte. Zelí má být živé a kvašené.

Kvasící zelí občas kontrolujte, pokud nad ním není dostatek šťávy, doplňte ji převařenou osolenou vychladlou vodou (20 g soli na 1 litr vody).

 

logo250px

Nejen inspiraci, ale nejkvalitnější ingredience pro toto jídlo seženete v Lahodném e-shopu www.lahodnosti.cz 

 

Ingredience: ,
Facebook Comments

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Email this to someone

Comments are currently closed.