Zapečené jáhly na sladko (vegan, bez lepku)
Jak chutně zpracovat jáhly? Recept podle Květy Vondrákové. Užijte si zapečené jáhly na sladko.
Jáhly znějí velmi staroslovansky a tradičně. Víte, že dříve sloužily jako sváteční a drahé jídlo?
Jedná se o loupané proso. Jáhly jsou bezlepkové. Používají se vařené v řadě tradičních českých pokrmů – např. k přípravě jáhelníku (na sladko i na slano), jahelné kaše a jahelných škubánků. Mají vysokou výživovou hodnotu – obsahují minerální látky (draslík, hořčík, fosfor, měď, železo, zinek), vlákninu a vitamíny skupiny B.
Proso je náročné na pěstování (musí se často plít), proto byly jáhly ve středověku drahé a vařily se jako sváteční jídlo a později je začala v kuchyních českých zemí nahrazovat rýže.
Nejen inspiraci, ale nejkvalitnější ingredience pro toto jídlo seženete v Lahodném e-shopu www.lahodnosti.cz
Co potřebujeme? (Pro zobrazení ingrediencí klikněte na oranžový text)
-
250 g jáhly (předem uvařit)
-
2 jablka
-
1 hruška
-
hrst bio strouhaného kokosu
-
bio skořice
-
kokosový cukr
-
hrst bio ořechů a bio semínek (co dům dal: např. vlašské, slunečnicové, mandle)
-
150ml rostlinného mléka nebo vody
-
2 PL gelu z Irského mechu nebo domácí vajíčko nebo 2 lžičky Odsolený prášek z Irského mechu
1) Připravte si gel z Irského mechu (mořská řasa – dokonalé pojivo a alternativa kolagenu) dle návodu na etiketě. Irský mech několikrát dobře propláchneme, namočíme na 15 minut do vlahé vody a znovu propláchneme. Rozmixujeme ve vysokorychlostním mixéru na jemný gel s trochou vody. Nebo si připravte Odsolený prášek z Irského mechu, který jen namočíte do teplé vody a necháte nabobtnat cca 20 minut.
2) Jáhly uvařte a dejte do zapékací misky. Přidejte pokrájené ovoce, kokos, ořechy, cukr a skořici a promíchejte.
3) V hrnečku rozmíchejte v rostlinném mléce nebo vodě gel z Irského mechu (nebo předem ve vodě nabobtnalý Odsolený prášek z Irského mechu) nebo s vajíčkem a zalijte tím jáhly.
4) Pečeme v troubě na 180 stupňů cca 30 minut.
Podávat můžete s čokoládou, zmrzlinou či pyré z ovoce.
A jak si upéct dokonalý chleba s Odsoleným práškem z Irského mechu? Mrkejte sem, KLIK na OBRÁZEK.
Recept: Dokonale upečený chleba (vegan, bez lepku) s práškem z Irského mechu, http://blog.lahodnosti.cz/dokonale-upeceny-chleba-vegan-bez-lepku-s-praskem-s-irskeho-mechu/
Nejen inspiraci, ale nejkvalitnější ingredience pro toto jídlo seženete v Lahodném e-shopu www.lahodnosti.cz
TIP: Potřebujete poradit s receptem nebo s využitím Irského mechu či s velkoobchodní objednávkou?
Kontaktujte Květu Vondrákovou na lahodnosti.kveta@gmail.com nebo tel.: 734 799 449
Typ jídla: dezert, dezerty
Pomůcky: trouba, vysokorychlostní mixér
Ingredience: bio raw ořechy, bio raw semínka, cejlonská skořice, čerstvý irský mech, červená mořská řasa Irský mech, hrušky, Irský mech, jablka, jáhly, odsolený prášek z irského mechu, raw kokosový cukr, raw strouhaný kokos
Pomůcky: trouba, vysokorychlostní mixér
Ingredience: bio raw ořechy, bio raw semínka, cejlonská skořice, čerstvý irský mech, červená mořská řasa Irský mech, hrušky, Irský mech, jablka, jáhly, odsolený prášek z irského mechu, raw kokosový cukr, raw strouhaný kokos
Facebook Comments
‹ AKTUALITY: Expedujeme stále rychle, posílili jsme sklad, pracovníky i telefonní linku Raw nudle s marinovanou zeleninou a „kuřecím masem“ z kokosu (raw, vegan) ›