Makový puding bez cukru jako přirozený zdroj vápníku podle Cecílie Jílkové (raw, vegan)
Jedna porce tohoto makového dezertu (cca 170g) obsahu polovinu doporučované denní dávky vápníku. A jelikož jsou doporučené denní dávky (DDD) dost podceňované, můžete se klidně směle nadlábnout.
Recept z kuchyně Cecílie Jílkové (www.najimseazhubnu.cz) je báječný jako malá snídaně nebo sytá svačinka. Se svolením autorky.
Co potřebujeme na 1 porci (170g)? (pro zobrazení ingrediencí klikněte na oranžový text)
-
50g bílého máku
-
20g čerstvého Irského mechu (má trvanlivost 1 rok, nekazí se)
-
1 PL steviolu
-
1/2 lžičky pravé bio vanilky
-
1 lžička raw a bio kakaa
-
200ml vody
Irský mech dobře propláchneme pod proudem vlažné vody a následně namočíme na několik hodin do mísy s vodou, aby řasa změkla a zkřehla. Většinou stačí mech namočit přes den nebo přes noc. Mísu zvolte opravdu velkou, aby měl mech dost prostoru, protože ve vodě mnohonásobně nabyde.
Když je mech nabobtnalý, rozmixujeme ho s 200ml studené vody do zcela hladké pasty. Pastu nalijeme do uzavíratelné skleněné nádoby a necháme ztuhnout v lednici. Na výrobu pudingu budeme potřebovat 200g tohoto gelu. (Zbytek si uschovejte pro jiné použití, gel je možné skladovat v chladu až tři týdny.)
Gel rozmixujeme s umletým mákem (nejlepší je mák umlet pomocí elektrického mlýnku na kávu) a steviolem. Polovinu směsi odebereme a zbytek rozmícháme s kakaem a vanilkou. Vanilku lze přidat též do světlé poloviny směsi, ale bude to na úkor bílé barvy.
Do průhledné nádoby lžící vkládáme nejprve tmavou a poté světlou část pudingu. Můžeme ozdobit ořechy, semínky nebo dle vlastní fantazie. Uschováme do chladu (zde puding vydrží cca tři dny), anebo ihned podáváme. Hotovo.
Přeji Vám nádherné, harmonické a samozřejmě lahodné dny,
Mgr. Klára Hlaváčová
Nejen inspiraci, ale nejkvalitnější ingredience pro toto jídlo seženete v Lahodném e-shopu www.lahodnosti.cz
Co jsou Lahodnosti?
www.lahodnosti.cz – Vše pro živou stravu na jednom místě: Vrcholné zdraví, krásné tělo, jasná mysl
Čerstvé i trvanlivé čisté potraviny. Bez chemických přísad. Bez konzervace. Nejčistší lahodné nejlepší potraviny na českém trhu pro Vaše zdravé, štíhlé tělo a jasnou mysl. Čerstvé i trvanlivé potraviny umíme skladovat, takže si je skutečně vychutnáte.
Nakupte si veškeré ingredience, čerstvé potraviny a vychytávky do živé kuchyně na Lahodnostech
Lahodnosti.cz – to je e-shop s bio a raw potravinami, dovoz a vlastní výroba potravin. Komunita nadšených lidí a sdílení živého životního stylu.
Maloobchod, velkoobchod, luxusní čisté potraviny, Lahodný blog, profesionální poradenství, přednášky, ochutnávky, dovoz a vývoj vlastní potravin a surovin té nejlepší kvality.
Recept a fotografie dortíku: Cecílie Jílková, http://www.najimseazhubnu.cz/top-zdroj-vapniku-makovy-puding/
Text: Cecílie Jílková http://www.najimseazhubnu.cz, úprava pro Lahodný blog Klára Hlaváčová Lahodnosti.cz
Ostatní fotografie: Klára Hlaváčová, Květa Vondráková
Typ jídla: irs, snídaně, svačina
Pomůcky: mixér Eva Hájková
Ingredience: bio mák, gel z irského mechu, Irský mech, nepražený kakaový prášek, vanilkový prášek
Pomůcky: mixér Eva Hájková
Ingredience: bio mák, gel z irského mechu, Irský mech, nepražený kakaový prášek, vanilkový prášek
Facebook Comments
‹ Rybízový dortík (raw, vegan, bez lepku a laktózy) Péče o pleť podle kosmetického průmyslu. Skutečně máme používat 20 produktů denně? ›