LAHODNÝ BLOG

BLOG E-SHOPu Lahodnosti.cz

Šungit – legendy a fakta. Kámen, kterému se málem vyhnuly dějiny.

IMG_3290

Naši dávní předkové přisuzovali kamenům zázračnou sílu. Věřili, že je ochrání od zlých duchů a přinesou štěstí a obranyschopná těla. Předkové se různými, zejména vzácnými, kameny přirozeně obklopovali a jak by také ne. Silné tělo bylo nutné pro přežití. Nejinak je tomu dnes. Kdo chce šťastně žít, zdravé tělo nutně potřebuje.

 

logo250px

Nejen inspiraci, ale nejkvalitnější ingredience pro toto jídlo seženete v Lahodném e-shopu www.lahodnosti.cz 

 

 

 

Ezo „vědy“ a zdravý rozum

Moderní medicína představu o účincích kamenů odmítá a proto litoterapii (z řeckého Litos – kámen) zařadila do oblasti okultních a ezoterických „věd“.

V dějinách je nemálo příkladů, kdy se lidé, mnohdy ze zoufalství nebo nutnosti, obraceli k zapomenutým metodám, které se zdály být nesmyslné, někdy až šílené a naivní. Některé z těchto metod byly skutečně za hranou a postiženému nikterak nepomohly, některé se však ukázaly jako efektivní. Jak je tomu se šungitem?

299752151_4055921044634006_1629040450660622651_n

Kámen, jemuž se vyhnuly dějiny

Pojďme se blíže podívat na kámen šungit, tedy na jednu z metod litoterapie.

Šungit je kámen, jemuž se dějiny vyhnuly nejspíš proto, že se vyskytuje v severních krajích na hranici severního polárního kruhu v ruské Karélii. Jedná se údajně o jediné naleziště šungitu, které se rozkládá na 10 000m2. Karélie je oblast u Finska – malebná krajina lesů, jezer a spousty řek, potoků a potůčků s velmi pěkným a zdravým prostředím. V Karélii se také nachází druhé největší jezero Evropy – Oněžské jezero. A právě z tohoto přírodního prostředí pochází šungit, pojmenovaný podle Karelské vesnice Šuňga, na břehu Oněžského jezera v severozápadním Rusku.

Šungit je specifická hornina obsahující uhlík, křemík a skoro celou periodickou tabulku chemických prvků. Obsahuje mj.negrafitizovaný, nekrystalický uhlík v neobvyklé formě, tzv. fullerenů (viz. dále). 

Za objev a studium vlastností fullerenů byla v roce 1996 udělena Nobelova cena za chemii Robertu F. Curlovi a Richardu E. Smalleymu a Haroldu W. Krotoovi.

300025601_4055921011300676_658636640448322860_n

Legenda o „čertovském“ kameni chránícím před žaludečním onemocněním

Objevení a využití šungitu je spojeno se jménem ruského cara Petra Velikého. Na jeho rozkaz byly prováděny carskými mediky první výzkumy šungitu a šungitových minerálních vod.

Legenda praví že v bitvě u Poltavy v horkém létě r. 1709 se všechny vodní zdroje staly nebezpečnými pro lidi. Ve švédské armádě, včetně švédského krále, se objevil hromadný výskyt žaludečních onemocnění. V ruské armádě se ale tyto potíže prakticky nevyskytovaly. Na osobní rozkaz cara byly používány kousky černého „čertovského kamene“ – šungitu pro dezinfekci takové vody.

Jak to bylo doopravdy, nevíme. Faktem ale je, že na carský rozkaz byly přímo u zdroje šungitových vod postaveny první ruské lázně „Marciální vody“, kde se opakovaně léčil i sám car Petr Veliký se svojí rodinou. Po jeho smrti ovšem lázně přišly do úpadku a šungit byl zapomenut.

ungit-dr-3-5-cm-200-g.jpg

Současnost: filtr na vodu a výzkum

V současné době se šungit opět hřeje na výsluní. Šungitu se chopil průmysl a vyrábí z něj filtry na vodu a další peparáty.

Největší prostředky jsou v současnosti vynakládány na výzkum fullerenů jako nové perspektivě pro lékařství, techniku a nanoinženýrství.

Fulleren je téměř čistý nekrystalický uhlík vzniklý pravděpodobně z mikroskopických řas.

V přírodě fullereny byly poprvé objevené právě v šungitu. Byly také nalezené ještě na několika místech na Zemi (v místech pádu meteoritů nebo asteroidů). Toto dalo popud ke vzniku a vývoji naprosto nových odvětví vědy a technologií.

Předpokládá se, že za celou řadou účinků šungit vděčí právě fullerenům v něm obsaženým. Zejména v lékařství se nyní zkoumají jeho účinky na tělo.

Šungit má schopnost očišťovat vodu od téměř všech organických a neorganických znečištění včetně pesticidů,kovů, chloru atd. Uhlík ve formě fullerenů je přirozeně mnohem aktivnější než jiné modifikace uhlíku. Proto má šungit velmi vysoké sorpční a katalytické schopnosti. Výzkumy prokázaly že na jeho povrchu se katalyticky rozkládá nebo se absorbuje většina jedovatých a nepříznivých látek obsažených ve vodě.

Zkoumány jsou také baktericidní vlastnosti šungitu. Je dokázaná jeho efektivita v bojí proti široké škále bakterií a vírů. Procento jejích vyhubení ve vodě činí 85-98% oproti prvopočátečnímu stavu.

299752151_4055921044634006_1629040450660622651_n

logo250px

Nejen inspiraci, ale nejkvalitnější ingredience pro toto jídlo seženete v Lahodném e-shopu www.lahodnosti.cz 

 

Použité zdroje: Šungit – kámen života – ochrana, léčení, detoxikace – legendy, fakta, informace. Regina Martino.

Fullereny – https://cs.wikipedia.org/…eny

Šungit – https://cs.wikipedia.org/…git

Ingredience:
Facebook Comments

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Email this to someone

Comments are currently closed.