LAHODNÝ BLOG

BLOG E-SHOPu Lahodnosti.cz

Jak naklíčit lahodná křupavá semínka pro Váš jídelníček?

pea-shoots-gffa4d16a9_640

Klíčení semínek je radostné téma, jak si udělat domácí zahrádku, i když máme málo času, prostoru nebo obojího. Svůj domov hned proměníte v kousek krásného místa plného života. Klíčení je velmi jednoduché a zvládnete to, i když jste celý den v práci či mimo domov.

DSC_0799-1024x678

Důležitě je si pořídit dobré nakličovadlo. Ve skleněném nakličovadle se klíčí velmi dobře, právě kvůli jeho materiálu – sklu. Je také ale vysoce praktické a přitom je krásným designovým doplňkem do kuchyně. Použít můžete však různá klíčící sítka i jiné klíčící misky.

sklenice-na-kliceni-naklicovadlo-700-ml

Semínka si kupujte jenom v bio kvalitě od osvědčených značek a dodavatelů, ať jsou čistá a přinesou vám skutečné benefity pro vaše zdraví, jaké očekáváte.

DSC_0810

A jak na to klíčení?

Semínka nejprve namočíte na 6-8 hodin nebo déle, jak si vzpomenete. Řeřichu nenamáčíte, u té stačí, když je ve vlhku.

Po několika hodinách slijete vodu a semínka přes sítko propláchnete čistou vodou. Tím začnou semínka klíčit.

DSC_0848-1024x678

Semínka by se měla proplachovat 2x-3x denně vodou z reverzní osmózy nebo čistou šungitovou vodou, ale filtrovaná voda také bude stačit. Stačí je i propláchnout ráno a večer. Je to otázka asi jedné minuty, takže moc času vám to nezabere. Pokud někdy zapomenete a klíčky propláchnete jen jednou denně, nevadí, jen jsou pak klíčky povadlejší, ale s dávkou svěží vody se rychle vzpruží a jedou dál.

melon-g4eca039d7_640

Pokud ve shonu života zapomenete semínka aspoň jednou denně propláchnout, dobré to není z několika důvodů (např. kvůli plísním). Základem je dobré nakličovadlo, ve kterém nezůstává žádná voda. Je nutné, aby úplně všechna voda odcházela a nakličovadlo pěkně větralo. Potom ani „drobné“ prohřešky, kdy semínka necháte svému osudu, nevadí. Po několika dnech jsou semínka připravená ke konzumaci. Důležité je, aby jste nezapomněli klíčit na světle, aby semínka obsahovala chlorofyl.

microgreen-gbab2bd705_640

Někdy se semínka klíčí první dny ve tmě a pak se dávají na světlo.

Čerstvě klíčená semínka jsou neuvěřitelně chutná. Krásně voní, jsou svěží a křupavá a hodí se do neskutečného množství pokrmů ve vaší zdravé kuchyni

sprouts-g85881a855_640

Klíčky jsou nejen velmi lahodné a pro tělo i mimořádně skvělé. Obsahují živiny, vitamíny a esenciální mastné kyseliny, dále chlorofyl a živé enzymy – a jejich obsah se několikanásobně zvyšuje po naklíčení, jen proto, že jsou probuzené k životu a s obrovskou silou vyraší do světa. Bohužel na tomto webu nesmíme uvádět konrétní benefity.

seedling-g20b7b5ff3_640

Semínka potřebují při klíčení sílu. Při procesu klíčení tak semínka vytváří velké množství energie, kterou potřebuje k vývoji nové rostliny. Vzrůstá množství vitaminů B i C, železa, hořčíku a jiných minerálů, vznikají aminokyseliny a mastné kyseliny. Klíčky s lístky navíc poskytují chlorofyl ceněný pro své očistné účinky.

salad-g03f35b372_640

Klíčky si pak můžete přidávat do salátů, ozdobit s nimi ranní kaši, pomazánky či jakákoliv jídla. Nejen, že vypadají krásně na talíři, ale udělají radost i vašemu tělu zevnitř.

Krásné klíčení všem přeje za lahodný tým Květa Vondráková

Článek pro Vás připravila Květa Vondráková, telefon pro dotazy: +420 734 799 449

breakfast-g1268ef743_640

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Facebook Comments

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Email this to someone

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>