Nepečený Tiramíša (raw, vegan, bez lepku)
Miluju Itálii, miluju dezerty a miluju (tira)Míšu.
A vůbec mi nevadí, že originální italský recept si měním do této raw a vegan verze. Je nutričně bohatá, naprosto lahodná a méně sladká. Když mě honí mlsná, mlsám bez kompromisu. Tedy dělám dobře i své mysli, i svému tělu.
Vyzkoušíte?
Vanilkový krém nedělám z kešu, ale nechávám ho pěkně nadýchaný a jemný. Tak hurá do toho.
Přeji Vám nádherné dny, dobré pro Vaši mysl i tělo.
Užijte si recept,
Mgr. Klára Hlaváčová
Nejen inspiraci, ale nejkvalitnější ingredience pro toto jídlo seženete v Lahodném e-shopu www.lahodnosti.cz
Co potřebujeme? (Pro zobrazení ingrediencí klikněte na oranžový text)
Na pevnou vrstvu – základ Tiramisu:
200g vypeckovaných kvalitních datlí Medjool (na datlovou pastu)
150g raw nepasterovaných španělských mandlí
20g čerstvého Irského mechu (Chodnrus cripus)
1/4 šálku silného espressa nebo turecké kávy
4 lžíce rozpuštěného bio kokosového panenského oleje nebo bio panenského kokosového másla
Na vanilkový krém:
2 šálky tuhého domácího kokosového másla z raw a bio strouhaného kokosu nebo hotového panenského kokosového bio másla
1/2 šálku raw sirupu z agáve
1/4 šálku gel z Irského mechu
1/4 šálku vody (vodu přidáváme postupně)
1 velkou lžíci bio vanilkového prášku
1/8 lžičky himálajské soli
1/2 šálku rozpuštěného kokosového bio oleje nebo panenského kokosového bio másla
Na ozdobu:
1/3 šálku raw (nepraženého) bio kakaového prášku
Příprava pevné vrstvy – základu Tiramisu:
1) Irský mech dobře propláchneme, např. v cedníku a poté necháme cca 2-8 hodin namočený ve vodě. Vodu slijeme, opět několikrát propláchneme a rozmixujeme na celistvou gelovitou hmotu ve vysokorychlostním mixéru. Polovinu si schováme na krém, druhou polovinu přendáme do mísy na pevný základ.
2) Ve výkonném mixéru nebo kuchyňském robotu rozmixujeme mandle. Drť přendáme do mísy ke gelu.
3) Datlovou pastu vytvoříte rozmixováním datlí Medjool s trochou vody do konzistence pasty. Přidáme do mísy k mandlové drti a gelu z Irského mechu.
4) Nyní potřebujeme silnou kávu, nejlépe v bio kvalitě. Připravte si kvalitní espresso a nebo tureckou kávu. Prosím nepoužívejte rozpustnou instantní kávu, neblaze se Vám odrazí na chuti Tiramisu.
5) Nakonec ve vodní lázní rozpustíme raw kokosový olej nebo raw kokosové máslo. Přidáme do mísy ke zbylým ingrediencí. Vše spojíme v homogenní hmotu, buď ručně nebo v mixéru či robotu. Poté dáme na chvíli uležet do lednice. Po vyndání je hmota pevná a dobře se s ní pracuje.
Příprava vanilkového krému:
1) Kokosové máslo vytvoříte rozmixováním raw strouhaného kokosu s trochou vody. Mixujeme do hladké, tuhé konzistence.
TIP: Kokosové máslo z mladých kokosů si také si můžete koupit již hotové. V tom případě pak pomixujeme hotové kokosové máslo s gelem z Irského mechu (který jsme si dali stranou), abysme krém nadýchali.
2) Domácí kokosový krém, zpracovaný Irský mech – gel, sirup z agáve, vanilku, sůl a vodu (postupně přidávanou) zpracujeme do hladkého krému.
3) Přidáme rozpuštěný kokosový olej nebo kokosové raw máslo a zapracujeme do krému.
4) Do mističek dáme vanilkový krém. Na něj nakrájíme základní Tiramisovou vrtsvu a vanilkovým krémem přelijeme druhou vrstvu těsta. Dáme zchladit na cca 4 hodiny nebo do ztuhnutí.
5) Na závěr poprášíme nepraženým kakaovým práškem a podáváme.
Nejen inspiraci, ale nejkvalitnější ingredience pro toto jídlo seženete v Lahodném e-shopu www.lahodnosti.cz
Typ jídla: cukroví, dezert, dezerty, raw cukroví, svačina
Pomůcky: kuchyňský robot, vysokorychlostní mixér
Ingredience: čerstvý irský mech, datle Medjool, himalájská sůl s Irským mechem, káva, kokosové máslo, nepasterizované mandle, nepražený kakaový prášek, panenský kokosový olej, raw mandle, raw sirup z agáve, vanilkový prášek
Pomůcky: kuchyňský robot, vysokorychlostní mixér
Ingredience: čerstvý irský mech, datle Medjool, himalájská sůl s Irským mechem, káva, kokosové máslo, nepasterizované mandle, nepražený kakaový prášek, panenský kokosový olej, raw mandle, raw sirup z agáve, vanilkový prášek
Facebook Comments
‹ Veganská lahodná paštika – hrnečkový recept (vegan) Jak jde dohromady mech & sýr? Raw vegan pomazánka s koprem, která se dá skvěle krájet ›