LAHODNÝ BLOG

BLOG E-SHOPu Lahodnosti.cz

Plněný velikonoční beránek s povidlovo-makovou náplní (raw, vegan, bez lepku)

IMG_9786 (2)

Kamarádka a kolegyně Květa mi zaslala recept na vynikajícího raw beránka s Irským mechem. Květa Irský mech, rostlinnou alternativu kolagenu, používá snad úplně do všeho.

Obrovskou výhodou je to, že celý recept se tak odlehčí. Není nutné používat tuny ořechů, prostě přidáte gel z Irského mechu a vytvoříte těsto, které je lehčí, lépe stravitelné a mimořádně lahodné.

Květa připravuje pokrmy stejně jako já: nic neváží, neodměřuje. Vše dělá „od oka“, s láskou a s intuicí. A stejně tak intuitivně je zachycen následující recept. Nemohu Vám tedy říct přesné poměry, ale já osobně se řídím „šálky“. Tedy většinou dávám vždy 1 jeden šálek nebo jeden a půl šálku podle toho, na který ořech nebo ingredienci mám zrovna větší chuť a také podle toho, jak velkou mám formu.

Tímto těstem a náplní můžete také vyplnit bábovkovou formu či jakoukoliv jinou formu na jiné příležitosti.

Přeji hodně zdraví i lahodné pochutnání, Mgr. Klára Hlaváčová

logo250px

Nejen inspiraci, ale i nejkvalitnější ingredience pro toto jídlo seženete v Lahodném e-shopu www.lahodnosti.cz 

Co potřebujeme? (pro zobrazení ingrediencí klikněte na oranžový text)

Základ beránka – množství dle velikosti vaší formy na beránka:

různý poměr ořechů, cca 1 šálek raw mandlí a 1 šálek raw kešu (můžete použít i vlašské, ale těch jen málo a nebo lískové ořechy)

cca 1 šálek bio slunečnicové semínko

cca 1-2 šálky raw bio strouhaný kokos

špetka růžové himalájské soli (můžete použít i růžovou himalájskou sůl s Irským mechem)

cca 50g Irského mechu (namočený na cca 5-8 hodin)

3 lžíce raw agávového sirupu nebo medu

cca 1 šálek čerstvých datlí  (namočené na cca 1/2-1 hodinu)

2 lžičky bio skořice

Postup na těsto:

1) Zvlášť si namočíme Irský mech (ideálně přes noc a poté několikrát dobře propláchneme). Dále si namočíme datle.

2) Nyní si připravíme mouku z ořechů a slunečnicového semínka a to tak, že rozmixujeme ořechy na hladkou nebo polohrubou mouku. Přidáme raw strouhaný kokos a promixujeme. Mouku dáme do mísy.

3) Dobře propláchnutý Irský mech rozmixujeme do hladkého gelu. Přidáme datle, trochu vody, skořici a 3 lžíce medu nebo raw agávového sirupu a rozmixujeme. Vznikne vám těkutejší těsto.

3) Těsto z Irského mechu a datlí vmícháme do ořechové mouky a vytvoříme těsto.

4) Formu na beránka vyložíme kuchyňskou folií, aby se nám beránek dobře vyklápěl.

IMG_9787

Náplň beránka:

2 šálky českého máku

mix sušeného ovoce: sušené bio švestky, čerstvé datle a bio raw rozinky (předem namočené na cca 1/2 hodinu)

Na dozdobení:

100% čokoládová hmota

raw agáve sirup na doslazení čokolády dle potřeby (cca 3 lžíce)

čerstvé maliny, jahody nebo borůvky

Postup náplně a dokončení beránka:

1) Bio mák rozmixujeme v mixéru nebo pomeleme v mlýnku.

2) Namočené sušené ovoce slijeme a rozmixujeme na tuhou povidlou směs. Smícháme s mákem. Dle potřeby přidáváme vodu.

3) Nyní vytvoříme samotného beránka: formu vyložíme asi 1/2 až 2/3  těsta.

4) Přidáme povidlovo-makovou náplň a beránka zakončíme další vrstvou těsta.

5) Necháme přes noc ztuhnout v lednici, aby se vše krásně spojilo a mech vše spojil a zatuhnul.

6) Po ztuhnutí díky folii beránka krásně vyklopíme a můžeme (nemusíme) polít čokoládou.

7) Pokud chcete beránka polévat čokoládou, ve vodní lázni rozpustíte 100% kakaovou hmotu, přidáte sladidlo dle chuti a beránka polijete. Necháme ztuhnout a dozdobíme mašličkou a čerstvým ovocem.

IMG_9787 (1)

Makovo-povidlová náplň raw beránka

Nyní máte cca půl minuty na to se beránkem pokochat, protože posléze zmizí rychlostí světla v bříškách vašich nejbližších. Je to radost :)

Navíc se jedná o radost lahodnou, zdravou a výživnou. Vyživujme naše těla i mysl, je to poslání.

Líbí se Vám tento recept? Chcete dostávat podobné sezónní raw recepty přímo do Vaší mailové schránky bez hledání na internetu?
Přihlašte se k odběru receptů.
Nyní se podívejte do svého e-mailu. Přišla Vám od nás zpráva, kterou je třeba potvrdit. A pak se již nechte překvapit receptem na příští týden. Těšíme se na Vás. Klára Hlaváčová.

IMG_9786

 

Přeji Vám lahodné velikonoce a šťasnou mysli,

Klára Hlaváčová

www.lahodnosti.cz

Vše pro živou stravu na jednom místě

logo250px

P.S. Beránek bez polevy:

IMG_9793 (1)

Autorka receptu a fotografií 1-4: Květa Vondráková, obchodní zástupně pro Irský mech a datle Aseel, http://www.lahodnosti.cz/o-projektu

Pro další recepty s Irským mechem a VO objednávku můžete Květu kontaktovat zde, zcela dole: http://www.lahodnosti.cz/o-projektu

Text, zkouška receptu a fotografie 5 bez polevy: Klára Hlaváčová, www.lahodnosti.cz

Tento článek Plněný velikonoční beránek s povidlovo-makovou náplní (raw, vegan, bez lepku) lze šířit nekomerčním způsobem, pouze v nezkrácené podobě i s doprovodnými fotografiemi a se všemi aktivními odkazy a s odkazem nahttps://blog.lahodnosti.cz/plneny-velikonocni-beranek-s-irskym-mechem-rostlinnym-kolagenem-a-povidlovo-makovou-naplni-raw-vegan-bez-lepku/ včetně celé této poznámky. Vaše sdílení oceňuji.

Žijeme také na facebooku: http://www.facebook.com/Lahodnosti, kde zveřejňujeme krásný obsah. Oceňujeme Vaše „lajkování“. ;)

Co jsou Lahodnosti?

www.lahodnosti.cz – Vše pro živou stravu na jednom místě: Vrcholné zdraví, krásné tělo, jasná mysl

Ty nejlepší potraviny na českém trhu pro Vaše zdravé, štíhlé tělo a jasnou mysl. Čerstvé i trvanlivé potraviny umíme skladovat, takže si je skutečně vychutnáte.

Nakupte si veškeré ingredience, čerstvé potraviny a vychytávky do živé kuchyně na Lahodnostech

Maloobchod, velkoobchod, luxusní čisté potraviny, Lahodný blog, školka pro děti s raw stravou, profesionální poradenství, přednášky, ochutnávky, dovoz a vývoj vlastní potravin a surovin té nejlepší kvality.

 

Facebook Comments

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Email this to someone

, , , ,

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>