LAHODNÝ BLOG

BLOG E-SHOPu Lahodnosti.cz

Jak na novoroční odlehčení s Lahodnostmi? 8+2 tipů jak zhubnout, mít lepší náladu i více energie

imageresize-17

Text: Květa Vondráková

Někteří z nás tradiční vánoční přejídání neabsolvují a naopak i přes svátky si užívají raw a veganské stravy v plném nasazení.  Ale i při zdravé raw či vegan stravě můžeme přibrat několik kil navíc. Důvodů může být mnoho, ať už to je velké množství tučných ořechů, kokosového oleje či ovoce nebo stres, nevyspání a různé emoční důvody.

Pojďte s námi zkusit novoroční odlehčení a menší hubnoucí kůru s čistými potravinami, která tělu jen prospěje a dodá spoustu síly a energie. Kůru si dopřejte 2-4 týdny a sami vyhodnocujte výsledky.

Co vyřadit?

1) Začneme s tím, že naše tělo odlehčíme. Vyřadíme cukry, sůl, lepek, kávu, alkohol a úplně vyřadíme veškerou živočišnou stravu. Pokud z různých důvodů živočišnou stravu vyřadit nechcete, vynechte sýry a mléčné produkty.

sdr

Co pít?

2) Pijeme opravdu dostatečné množství čisté (možno i šungitové) vody a bylinkové čaje (neslazené). 2-3 litry denně postačí. Naplňte si lahev a po vypití ji opět doplňte. Tak můžete snadno kontrolovat svůj příjem tekutin.

Dopřát svému tělu můžete také čerstvě odšťavené šťávy, ideálně zeleninové a listové a nebo listová smoothie. Ovocnými šťávami šetřete, obsahují příliš mnoho cukru, i když přirozeného.

green-juice-769129_640

Ráno je moudřejší večera aneb ranní rutina

3) Ráno si můžete dopřát čerstvý bio zázvor a bio kurkumu na podporu naší imunity a trávení a nebo také bio jablečný ocet do trošky vody. Nastrouhaný zázvor a/nebo kurkumu přidáme do šťávy nebo do vody. Ze zázvoru a kurkumy je možné udělat silný čaj a doplnit na plátky pokrájeným bio citronem. Lahoda.

zázvor bio lahodnosti-cz-350x350_0

kurkuma_bio-350x350_0 2 2

Co zařadit?

4) Do svého jídelníčku přidejte co nejvíce nevařené zeleniny v bio kvalitě. Každé vaše jídlo, každý váš talíř, nechť po dobu kůry obsahuje ze 2/4 čerstvou zeleninu.

paprika-3212148_640

Co jíst?

5) Abychom tělu dodali minerály a živiny a zároven bříško na nějakou dobu zasytily, zařaďte do svých jídel (např. šťáv, smoothie a salátů, pomazánek, kaší a polévek) čerstvý Irský mech. Za zkoušku stojí náš světlý i fialový Irský mech. Fialový čerstvý Irský mech má oproti světlému („zlatému“) větší množství železa a minerálů, což právě při takovéto očistě bude pro naše tělo velmi prospěšné. Čerstvý Irský mech díky svým vlastnostem zasytí.

fialovýirskýmech2-115x130_0

6) Do salátů a polévek přidejte mořské řasy, které jsou bohaté na vápník a další minerály. Navíc mají minimální množství kalorií, ale přitom zasytí.

morske-nudle-glacilaria-30-g-susene-na-slunci-1

7) Sůl místo do jídla raději nasypeme do teplé koupele na podporu detoxikace a doplnění minerálů skrze kůži. Masírujte tělo třeba masážní rukavicí pro lepší proudění lymfy.

8) Pokud chcete více, do jídelníčku zařaďte psylium a křemelinu. Nebojte se i jednodenních půstu, kdy opravdu dáte volno vašemu travícímu traktu, který vám za to bude velmi vděčný. Popíjet můžete během dne šungitovou vodu s citronem.

FCD616A7-5D2F-458E-A31F-169A46CDCC97

Upozornění: vaše tělo se bude mírně čistit, tak se nezalekněte bolestí hlavy. Ty mohou být způsobené také nedostatkem sacharidů. Zcela klíčové je pít více štáv a vody a dovolte si více odpočívat a nabírat sílu. Uvidíte, že během několika dnů budete plni energie a budete se cítit skvěle. Po 3-4 týdnech nastane také individuální úbytek na váze.

SHRNUTÍ:

Snídaně: přerušovaný půst (viz. dále) nebo zeleninovo-listové šťávy s Irským mechem (déle zasytí a dodají živiny) nebo zelená smoothie s Irským mechem

Oběd: Saláty dle fantazie. Zařaďte ředkve, avokáda, kedlubny, dále cizrnu, čočku tmavou, zelenou i červenou (skvělá je francouzská zelená), rýži, napařenou nebo grilovanou zeleninu, rýžové těstoviny, nudle gracilaria (do polévek a salátů), zeleninové polévky s luštěninami, kokosové wrapy se zeleninou. Pamatujte, 2/4 talíře je syrová čerstvá zelenina. Ochuťte ji vinným octem nebo jakýmkoliv kořením bez cukru.

Večeře: jako oběd. V jednoduchosti je síla.

41D0EB87-E1D2-48F1-B4C7-1AE122316FD5

Jíme do sytosti. Přes den skutečně hodně pijeme čistou vodu. Potřebujeme-li něco sladkého, napijeme se. Až potom sníme hrst sušeného ovoce bez přidaného cukru nebo žvýkáme čerstvé datle.

imageresize-1

Přejeme krásný vstup do nového roku.

Lahodný tým,

Květa Vondráková

kontakt na Květu: lahodnosti.kveta@gmail.com, tel.: 734 799 449

logo250px

2 tipy, co vám ještě skutečně pomůže

Doplnění, text Klára Hlaváčová

Přerušovaný půst

Velmi doporučuji vyzkoušet přerušovaný půst, který jsem si zamilovala. Je to velmi účinný nástroj pokud vás přes den a večer honí chutě na sladké a nebo pokud máte po vánocích (nebo i jindy) sklon k přejídání. Dáte odpočinout svému trávení a po zbytek dne si vychutnáte lahodná jídla. Přerušovaný půst je také skvělý při hubnutí, protože část dne nejíte (např. dopoledne) a v časovém okně, ve kterém jíte, obvykle již nesníte tolik jídla.

Přerušovaný půst vypadá například tak, že 16 hodin nejíte a pak máte 8-mi hodinové časové okno, kdy jíte. Nebo nejíte 18 hodin a pak v 6-ti hodinovém okénku ano.

Příklad: v mém podání dělám přerušovaný půst tak, že nejím dopoledne. Je to i velmi praktické. :) Začnu jíst cca ve 12 hodin (někdy později třeba ve 13-14 hodin, to si vždy řiďte podle sebe) a v časovém okně 8 hodin normálně jím. Je to skvělé.

Výhodou je, že mám mnohem více energie a nalačno zvládnu i ranní kardio (procházku). Trávení si odpočine a potom se již těším na oběd. Nesním toho také tolik, protože kouzlem přerušovaného půstování je, že svůj denní příjem rozložíte do 2-3 jídel a nesníte toho tolik. Nemáte prostě takový hlad. Všemu je ale třeba dát svůj čas. Vyzkoušejte to.

1

 Pohyb

Základem každé změny je pro mě pohyb. Základem života je pohyb. Tělo je uzpůsobené k pohybu. Svaly rostou, když je používáme. :) Zkrátka pohyb je vším. Jak to?

Máte špatné nálady, jste protivní, mrzutí? Nic se vám nechce? Je zima,  brzo je tma a nesvítí slunce. Nejraději byste byli zalezlí doma, v posteli, jako medvědi. Chápu vás a jsem na tom čas od času podobně. Co ovšem skutečně pomůže, je zařadit do denní rutiny 60 minut aktivního, třeba i velmi lehkého, pohybu. Denně.

Zlepší se vám totiž hladina energie a zlepší se vám nálada. Budete pozitivnější, veselejší a ještě navíc budete mít více energie.

Můžete začít na 10-ti minutách a v řádu týdnů se dopracovat ke kýžené hodině.

Jak vypadá můj den?

Ráno na lačno (vzpomeňte na přerušovaný půst, o kterém jsem psala výše) si dám procházku. Ideální je hodinová (o víkendu), ale ve všední dny si dávám 30 minut. Za jakéhokoliv počasí si vezmu psy a jdeme. Aby mě to více bavilo, mám chytrý náramek, který počítá kroky a další takové ty kravinky, které mě pak baví v aplikaci na mobilu sledovat. :) Hecuju tak sama sebe.

Velmi důležité je pro mě silové cvičení a tak 6x týdně zařazuji silový trénink. Obden si dám skutečně do těla, až ze mě leje jako z konve. Když nemůžu a už to fakt nejde, tak si ještě přidám. Překonávám tak pomaličku sama sebe. A druhý den si dám zase něco lehčího. Nezáleží na tom, jestli se mi chce. Prostě se seberu a jdu. Sedmý den odpočívám. Jen tu procházku nevynechávám. Naprostým základem je regenerovat, tzn. dobře spát, protáhnout se a nestresovat se (k čemuž vám opět pomůže ten pohyb. Dokonalé.)

Oproti období, kdy jsem necvičila vůbec mám tolik nergie (i když se úplně zničím) a také dobrou náladu. Navíc se lépe soustředím a mám do všeho více chuti. Z celého srdce doporučuji. K tomu stačí dobře jíst – a zbytek už beru s pokorou. :)

Ať se vám daří v celém roce 2019. Plňte si své sny,

Klára Hlaváčová

www.lahodnosti.cz

logo250px

 

Veškeré ingredience pro očistu seženete v Lahodném e-shopu www.lahodnosti.cz 

Máme širokou nabídku raw, vegan a bio produktů, od čerstvých po sušené, od ořechů po doplňky stravy. Tím, co jíme, i žijeme. Doslova.

imageresize-1

 

Fotografie: Ivan Frňo, pixabay.com for free commercial use, Klára Hlaváčová, Květa Vondráková, Martin Rak www.martinrak.cz

mlzne-more-689

 

Facebook Comments

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Email this to someone

,

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>