Vitariánská trouba: Zábavné sušení v živé kuchyni
Jak v živé kuchyni sušit?
Ohledně sušení dostávám mnoho dotazů. Sušení je skutečně jednoduché a žádný háček v tom není. Pro „začínající“ se ale může hodit následující shrnutí. Prozradím Vám také několik svých fíglů.
V čem sušit?
1) Na slunci: sušení na slunci je úžasné. U nás se hodí jenom ve skutečně teplých letních dnech (jinak potravina rychleji plesniví, když sluníčko nemá takovou sílu). Suším na děrovaných plátech pro sušení hub nebo na plátech od sušičky. Nevadí, že teplota přesahuje 42°C. Sušení na slunci je přirozený proces. Potraviny sušené na slunci jsou velmi lahodné a mají jinou energii.
2) V sušičce: Sušiček je na trhu obrovské množství. Nejprve je dobré si ujasnit, zda budeme sušit jen občas a nebo máme záměr živou stravu do jídelníčku zařazovat více a více nebo úplně. V prvním případě stačí běžně dostupné kruhové sušičky, ve druhém případě investujte do skoro profi sušiček jako je Excalibur nebo Sedona. Investice se Vám vrátí v mnoha podobách, ať už v úspoře energie, rovnoměrném sušení apod.
Kupujete-li si běžné kruhové sušičky, které stojí kolem 1 000 – 2 000 Kč, dbejte na to, aby sušička měla přepínač stupně teploty (většinou má dvě fáze I a II). Na první fázi vám sušička bude sušit do 42°C. Na druhé fázi již více. Pokud si koupíte levnou sušičku jenom s jedinou možností teploty, většinou suší na více než 42°C. Ochudíte se tak o raw kvalitu a sušíte zbytečně. Což je škoda.
Profi sušičky jsou geniální. Osobně doporučuji Excalibur (mám ji prostě nejradši) nebo Sedonu. Doma máme též sušičku L´Quip. Ta je zase velmi tichá, ovšem má uprostřed díru, která znemožňuje přípravu placek, palačinek apod. Sušička je vlastně „vitariánská trouba“, takže sami víte, kolik jste při vaření ochotní investovat do trouby a sporáku. U sušičky navíc investujete i do svého zdraví.
3) Sušení v samostatné horkovzdušné troubě: lze nastavit teplota, nevýhodou je, že se tam toho moc nevejde. Sušte spolu s teploměrem, ať víte, na čem skutečně jste.
4) Sušení v troubě: pro začátek lze vyzkoušet. Problémem je, že i když nastavíte troubu na minimální teplotu (většinou 50°C), trouba stejně zapne na plný výkon a po dosažení určené teploty vypne. Tedy většinou nesuší „jenom“ na 50°C, ale váš raw pokrm vám pěkně oroštuje na plný kotel.
Je možné „sušit“ při otevřených dvířkách nebo troubu předehřát s vloženým teploměrem, vypnout, vložit potraviny – a tak dokola. Nevýhodou je časová náročnost, energetická náročnost a nemožnost dobře si ohlídat teplotu. Zkrátka – chcete-li sušit, kupte si sušičku a nebo přesídlete do teplých krajin (což má hned několik dalších výhod najednou, např. zralé super citrusy).
5) Sušení nad kamny: třeba na chalupě. Stačí si jen ohlídat výšku potravin nad kamny kvůli teplotě.
Jaká má být teplota?
Obecně do 42°C. Já suším pocitově a tak mnohem raději suším i na nižší teploty, např. na 37°C. Záleží na potravině.
V některých raw receptech se uvádí (např. při sušení chlebů nebo jiných vyšších pokrmů), že první hodinu je třeba sušit kolem 60°C a poté teplotu snížit na 42°C a jídlo dosušit. Tento návod je uveden i v návodu použití u Excaliburu. Úvodní vyšší teplota sušení udělá na pokrmu krustu. Argumentem je, že se jídlo zahřeje jenom ze shora, ale vyšší teplota nepronikne dovnitř a jídlo tak zůstane stále živé.
Jak to tedy je? Chleba jsem s teploměrem vevnitř nesušila. Ale zkoušela jsem tento typ sušení. Mírná krusta se skutečně vytvoří, ale rozdíl je tak nepodstatný, že je dle mého názoru škoda takto sušit. Jídla připravuji z velmi kvalitních živých bio surovin a s vyšší teplotou prostě neladím.
Doporučuji Vám sušit do 42°C nebo méně. Sami časem rozdíl poznáte.
Jak a kdy používat vložky na tekuté suroviny?
Vložka na tekuté suroviny je skvělá věc, která je dost multifunkční (mému tříletému Františkovi např. slouží jako dalekohled). Její nevýhodou ale je, že rapidně prodlužuje dobu sušení a v některých případech dosušení do křupava přímo znemožňuje. Vložky na tekuté suroviny do svých sušiček vlastním, ale používám je sobě svérázným způsobem.
Jakékoliv tekuté suroviny vkládám přímo na sušící plát. Pravdou je, že i pyré nebo těsto na palačinky proteče tak zřídka, že snad ani nemá význam o tom psát. Pro jistotu ale vložku na tekuté suroviny vložím na plát pod. Pokud tedy něco přece jen kape, kape to jen na plát s vložkou na tekuté suroviny níže.
Je také možnost jídlo na vložce sušit 1-2 hodiny a poté opatrně z vložky sundat a dosušit již jenom na plátu.
Pokud vložku na tekuté potraviny nevlastníte a máte pocit, že ji potřebujete (např. u levnějších kruhových sušiček, která mají větší oka), použijte pečící papír, který propíchejte vidličkou. Já jsem takto sušila několik měsíců a šlo to.
Později jsem si vymyslela velkou vychytávku: koupila jsem si síťku do oken (napuštěnou bůhvíčím, protože hooodně zapáchala). Tu jsem několik dní louhovala ve vodě a eko gelu na nádobí, aby „odsmrádla“ . Nepovedlo se, zapáchala dál). To mě ovšem nemohlo vykolejit a tak jsem posléze sušila na okenní mřížce vystřižené přesně do tvaru mé sušičky po babičce. A snila jsem o Excaliburu. Jako postup to nemohu doporučit (tu síťku, snění ano, to funguje). Nicméně někdy není špatné podělit se o úsměvné začátky, které mi vždy připomenou můj pevný a jasný záměr, který se denně naplňuje.
Jak sušičku udržovat?
Pláty i vložky na suroviny myji ve vodě s eko gelem na nádobí houbičkou. Jde to snadno a rychle. Zbytek sušičky luxuji (ano, luxuji ) a myji houbičkou. Pláty lze občas dát i do myčky na šetrný režim.
Lze sušit více jídel současně (např. sladké palačinky a cibulový chléb)?
Lze všechno, co vás jen napadne. Někdy tyto dotazy dostávám s obavou, zda palačinky nebudou vonět po cibuli a cibule po palačinkách. Nebuďte cimprlich a vyzkoušejte sami. Já běžně různé druhy jídel takto suším. Takže „za mě dobrý“.
V sušičce lze i marinovat?
Ano! Je to super způsob marinování zeleniny. Více se dozvíte v samostatném článku ZDE: http://blog.lahodnosti.cz/raw-marinovany-nebramborovy-salat-s-majonezovou-zalivkou/
Jak uchovat sušené pokrmy?
Sušené jídlo vydrží poměrně dlouho. Skladujeme ho v uzavřené nádobě na chladném a suchém místě cca 5-30 dní v závislosti na typu jídla. Většinou ale po nějaké době jídlo i v sebetěsnější nádobě trochu navlhne. V takovém případě je možné ho dosušit znovu. Poté ho již neskladujte, ale snězte.
————————————————
Do sušičky se vyplatí investovat. Pochutnáte si na lahodných domácích živých jídlech vytažených přímo z „vitariánské trouby“. Vůně jídla Vám díky sušičce provoní celý domov, což nadchne všechny členy domácnosti.
Ztrácí-li se Vám ze sušičky pokrmy (podobně jako vám pračka žere ponožky) věřte, že na vině není sušička, ale vaši drazí, kteří milují vaše jídla a tajně na ně chodí. Žádná sušička není pro dokonale chutnou živou kuchyni dost velká.
Na závěr mám tip i pro ty, co nevlastní sušičku a nemají v plánu do ní investovat.
Co dělat, když chci sušit, ale nemám sušičku, nesvítí sluníčko, nechci si ji kupovat, nemám troubu, kamna, topení….?
I v takovém případě mám dobrou radu. Kupte si koně! No vážně. Je dobře známo, že indiáni běžně sušením konzervovali potraviny, konkrétně maso. Syrové maso nakrájeli na kousky, dali pod sedlo nebo deku a jeli. Jak se kůň zpotil, maso se konzervovalo solí a usušilo. Jerky bylo na světě. Máte-li koně, můžete to samé zkusit s ovocem a zeleninou. Já koně mám, ale mám i sušičku, takže tento průkopnický čin přenechám druhým.
Přeji Vám lahodné sušení,
Klára Hlaváčová
www.lahodnosti.cz
Vše pro živou stravu na jednom místě
Všechna práva vyhrazena.
Autor textu a fotografií: Klára Hlaváčová, www.lahodnosti.cz
Fotografie: neoznačené, Klára Hlaváčová www.lahodnosti.cz
indián: https://www.pinterest.com/pin/336573772123609325/
označené: Amie Sue, http://nouveauraw.com/
Tento článek Vitariánská trouba: Zábavné sušení v živé kuchyni lze šířit nekomerčním způsobem, pouze v nezkrácené podobě i s doprovodnými fotografiemi a se všemi aktivními odkazy a s odkazem nahttp://blog.lahodnosti.cz/vitarianska-trouba-zabavne-suseni-v-raw-strave/ včetně celé této poznámky. Vaše sdílení oceňuji.
Žijeme také na facebooku: http://www.facebook.com/Lahodnosti, kde zveřejňujeme krásný obsah. Oceňujeme Vaše „lajkování“.
‹ Raw fermentovaný kokosový veganský „jogurt“ Raw „parmezán“ s mandlovým základem ›
I can’t help thinking the same!
Ahoj, našla jsem tady ty sušičky – https://www.susicka.cz/. Jaká z nich je nej kvalitou? Ráda bych pořádnou sušičku.
Ahoj, všechny. Excalibur a Sedona TOP. Yden tak na půl cesty. L’Quip už se podle mě nevyrábí.