LAHODNÝ BLOG

BLOG E-SHOPu Lahodnosti.cz

Vláčné mrkvovo-cuketové „bramboráčky“ (raw, vegan, bez lepku)

IMG_8142 (1) copy copy

Mám ráda jednoduché recepty „co dům dal“. Nevyžívám se příliš v dlouhém vaření a přípravě jídla a tak pokrmy z pár ingrediencí (a přitom absolutně lahodné) mě uvádějí v nadšení.

Ochutnejte mrkvovo-cuketové placky, které jsou vláčné, lehce mastné a s majoránkou, česnekem a solí připomínají malé bramboráčky.

Cuketové chipsy (raw, vegan, bez lepku)

DSC_0086 copy

Jednoduché cuketové chipsy jsou obzvláště dekorativní, využijete-li zelenou i žlutou cuketu.

Cuketové chipsy můžete okořenit všemi možnými způsoby. Dávám více a více přednost jednoduchosti a minimu ingrediencí. Využívám ty nejkvalitnější potraviny, což mi přijde postupem času mimořádně důležité. Vynikne tak skutečná chuť potravin a není třeba mnoho přísad, koření a soli. Rozdíl je veliký a gurmánský jazýček si lahodí.

Sandwich na italský způsob s kapary (raw, vegan, bez lepku)

IMG_9110

V poslední době jsem se zcela zamilovala do kapary. Dříve jsem si myslela, že kapary je nějaká ryba, asi jako ančovičky. V Římě jsem ale zjistila, že kapary jsou nerozvinutá poupata květů keře kapary trnité (capparis spinoza). V italské a francouzské kuchyni se běžně používají a dodávají ten dlouho hledaný italský a francouzský chuťový šmrnc. No jo, stále se učím.:)

Dokonce si kapary prý můžete vypěstovat i doma. Máte s tím někdo zkušenosti? A také jste si mysleli, že kapary jsou ryby? :-D

Pizza placky – pizza chleba (raw, vegan, bez lepku)

IMG_9041

U všech možných raw chlebů a placek je nevýhoda, že jsou sice rychle hotové, ale potom se dlouho suší. Tak je to sice i s normálním chlebem (ten se zase déle připravuje i peče), ale zase si ho koupíte na každém rohu.

Výhodou raw chlebů a placek rozhodně je, že vydrží skvělé několik týdnů ba v případě nouze i měsíců. I když v praxi vydrží maximálně pár hodin. A jsou fuč. Nevím, jak je to možné :-D Běžný chleba přeci do druhého dne většinou vydrží. :)

Pizza placky jsou vynikající, se sušenou cibulkou navrchu. A navíc se z nich dají udělat dokonalé sandwiche. Připravte si pizza placky a recept na sandwiche bude následovat.

Cizrnové bochánky s červenou čočkou (raw, vegan, bez lepku)

IMG_9029

Cizrnové bochánky jsou velmi syté. Cizrna obsahuje velké množství sacharidů a bílkovin a spolu s červenou čočkou se jedná o bílkovinnou a dobře stravitelnou bombu.

Cizrnové bochánky s červenou čočkou jsou skvělé i pro různé túry a sportovní aktivity nejen na horách – zasytí, jsou hutné přitom stravitelné a plné bílkovin a výživných látek. Sacharidy navíc rychle dodají energii. Pro horskou turistiku jako dělané, vyzkoušeno.

,

Vanilkové rohlíčky (raw, vegan, bez lepku, bez cukru)

img_7683-1

Dokonalé vanilkové rohlíčky, které nádherně provoní váš dům. Křehoučké, na povrchu křupavé a uvnitř vláčné. Obalte je syrovým hnědým cukrem (raw kokosové krystaly) a strouhaným kokosem. Tyhle rohlíčky jsou prostě božské.

Raw cukroví připravuji již od listopadu, což je celkem srandovní. Nakonec se ale na Lahodný blog dostane jenom skutečně pár těch nejlepších receptů. Letos jsem si také na zkoušku koupila raw cukroví, ale nakonec zjistím, že mi vždycky nejvíc chutná to moje, domácí. Máte to také tak?

,

Krémová žampionová polévka (raw, vegan, bez lepku)

img_7475

Tak jak jsem dříve moc neměla ráda zeleninové polévky, koncem léta nastala polévková vlna. Polévku jím studenou, ale je možné mírně ji zahřát mixovánímv mixéru a nebo jí ohřát v sušičce či ve vodní lázni.

Je to také první recept, kde jsem použila rýžové miso. Kam ještě ho používáte? Dejte mi vědět do komentářů, ať načerpám inspiraci :)

Jíte syrové brambory? Tvoří ve střevě vitamín B12. Bramborové lupínky (raw, vegan, bez lepku)

IMG_6908

Jíte syrové brambory? Jakub ano, je zvyklý již od dětství. V dětství trpěl šíleným ekzémem a jeden lékař mu poradil, aby jedl syrové brambory.
Máte-li chuť na syrové brambory, udělejte si bramborové lupínky. Škrobovitá chuť se v tomto receptu mírně sníží, ale samozřejmě stále se jedná o brambory. Nechutnají-li vám vůbec, zkuste topinambury nebo batáty. Lupínky si také můžete připravit z fialových brambor.

Brambory se navíc podílejí na tvorbě vitamínu B12 ve střevech.

Italská pizza kapsa (raw, vegan, bez lepku, bez ořechů)

Italian-Pizza-Pockets31

Když jsem vyzkoušela tuto gurmánskou pizza kapsu, měla jsem až pocit úžasu. Při troše pečlivosti pokrm nádherně vypadá a je vynikající.

Pizza kapsa je vláčná, měkká, řekla bych až skoro máslová. Určitě to není krekr, který po někom hodíte a nic se mu nestane (ani krekru, ani tomu, po kom jste ho hodili). :)

‹ Předchozí příspěvky