Čokoládové brownies s karamelovou polevou (raw, vegan)
Čokoládové brownies s karamelovou polevou je prostě a jednoduše velkolepým dezertem. Je poměrně jednoduchý na přípravu i pro větší množství lidí a zároveň vypadá velmi efektně a sofistikovaně. Doma se tohoto dezertu nemůžeme dojíst a v jeho přípravě jsem již tak zběhlá, že mi trvá skutečně chvilku.
V originální znění je tento recept od Amie Sue z noveauraw. ještě navíc s kořením uzené papriky, ale to jsem nezkoušela a přiznám se, že uzená paprika mě v raw dezertu moc neláká. Takže za mě bez papriky.
Přeji nám všem lahodné pochutnání a šťastné buňky,
Mgr. Klára Hlaváčová
Nejen inspiraci, ale nejkvalitnější ingredience pro toto jídlo seženete v Lahodném e-shopu www.lahodnosti.cz
Co potřebujeme? (pro zobrazení ingrediencí klikněte na oranžovou)
KORPUS:
1 šálek raw a bio vlašských ořechů, namočených a usušených
1 šálek raw a bio kešu, namočených a usušených
1/2 šálku raw kakaového prášku
1 lžička bio skořice
1/2 lžičky kajenského pepře (nebo bio chilli)
1/2 lžičky himalájské soli
2 šálky raw datlí (čerstvých Medjool nebo sušených)
4 lžíce kokosového oleje (lehce rozpuštěného)
2 lžíce šťávy z bio citronu
2 lžíce medu, raw agáve nebo raw sirupu z jakonu
1 lžička vnitřku bio vanilky
POSTUP:
1) Pokud datle nejsou příliš šťavnaté, osvědčilo se mi na dezerty namočit je do vlažné vody, aby ji trochu nasákli a teprve poté využít do receptu.
2) Ve food processoru nebo v mixéru zpracujeme vlašské a kešu ořechy na menší kousky. Poté přidáme bio kakao, cejlonskou bio skořici, chilli nebo kajenský pepř a sůl a promixujeme. Nakonec přidáme datle, kokosový olej, šťávu z citronu, sirup z jakonu nebo agáve a vanilku. Zpracujeme na konzistentní hmotu.
3) Vložíme na tác nebo dortovou formu a vytvarujeme čtverec. Amie Sue dezerty podkládá pečícím papírem nebo silikonovou podložkou. Já zatím dezerty dělám bez podložky.
Co potřebujeme na karamelovou polevu?
1/2 šálku raw mandlového másla (nebo si uděláme svoje vlastní, návod „ZDE“ Jak si udělat vlastní mandlové máslo?)
1/2 šálku raw sirupu z agáve nebo z jakonu
1/2 šálku datlové pasty (datle rozmixované s troškou vody, možno i s trochou citronové šťávy)
2 lžičky raw a bio vanilkového prášku
1/8 lžičky himalájské nebo mořské soli
POSTUP:
4) Nejprve rozmixujeme datle s troškou vody a možno s citronovou šťávou. Poté přidáme mandlové máslo/pastu, raw sirup, vanilkový prášek a sůl. Zpracujeme na pastu. A karamel je hotový.
5) Korpus polijeme karamelem a dáme zchladit do lednice. Na závěr můžeme posypat nasekanými vlašskými ořechy. Jedinečné!
6) V uzavřené nádobě vydrží brownies s raw karamelem v lednici 5-7 dní. Ale řekněme si upřímně, že vzhledem k dokonalé chuti dezertu to je spíše z říše sci-fi. Takže ani já toto nemám osobně vyzkoušeno. Dle mých zkušeností brownies v lednici vydrží 3-5 hodin. Podle toho, jak velkou máte lednici a jak moc velké jsou vaše krycí schopnosti.
Přeji Vám lahodné pochutnání, Klára Hlaváčová
Chcete se přidat k facebookové skupině „Raw (živá) strava pro všechny“.
Vítejte a sdílejte: recepty, zkušenosti, dotazy, odkazy na své stránky, radosti a vše kolem živé stravy. Pozvěte své přátele, ať to zde žije.
https://www.facebook.com/groups/508540669248876/
Autor receptu: Amie Sue http://nouveauraw . com/ raw-recipies/ bars/raw-smoked-chocolate-brownie-sticky-caramel-frosting/
Autor textu a překlad: Klára Hlaváčová, www.lahodnosti.cz
Recept a fotografie jsou uveřejněny s výhradním svolením jejich autorky Amie Sue. Nelze šířit bez povolení autorky. Lze sdílet za těchto podmínek níže:
Tento článek Čokoládové brownies s karamelovou polevou (raw, vegan) lze šířit nekomerčním způsobem, pouze v nezkrácené podobě i s doprovodnými fotografiemi a se všemi aktivními odkazy a s odkazem nahttp://blog.lahodnosti.cz/cokoladove-brownies-s-karamelovou-polevou/ včetně celé této poznámky. Vaše sdílení oceňuji.
Žijeme také na facebooku: http://www.facebook.com/Lahodnosti, kde zveřejňujeme krásný obsah. Oceňujeme Vaše „lajkování“.
Typ jídla: cukroví, dezerty, raw cukroví
Pomůcky: food processor, mixér Vitamix
Ingredience: chilli, citronová šťáva, datle, kakaový prášek, kokosový olej, mořská sůl, raw kešu, sirup z agáve, sirup z jakonu, skořice, vanilka, vlašské ořechy
Pomůcky: food processor, mixér Vitamix
Ingredience: chilli, citronová šťáva, datle, kakaový prášek, kokosový olej, mořská sůl, raw kešu, sirup z agáve, sirup z jakonu, skořice, vanilka, vlašské ořechy
Facebook Comments
‹ Makové roládky (raw, vegan, bez lepku) FOTOrecept Domácí kysané zelí krok za krokem. Tuto superpotravinu jezte denně. ›
Dobrý den Kláro,
brownies s karamelovou polevou vypadají opravdu luxusně =) Rozhodla jsem se je udělat sestře k narozeninám =)
Chtěla bych se ale zeptat – jak velký je šálek, který píšete v postupu ? Je to normální hrnek 250ml ?
Dškuji a přeji mnoho dalších skvělých receptů, které jen vidím a pročítám a už se mi sbíhají sliny
Kamilo, to mám radost, dejte vědět, jak chutnalo? To je krásný dárek k narozeninám…
Ano, šálek používám 250 ml a když dělám pro hoooodně lidí, tak 300 ml, ale to už je spíše pro regiment a neutáhne to celé množství najednou ani mixér. 250 ml je optimální. Hodně ochutnávejte a inspirujte se vlastní chutí. Někdy to třeba může být sladší a někdy zase málo sladké, záleží na výchozích surovinách – takže ochutnáváním to vychytáte přesně podle sebe