LAHODNÝ BLOG

BLOG E-SHOPu Lahodnosti.cz

Vláčné mrkvovo-cuketové „bramboráčky“ (raw, vegan, bez lepku)

IMG_8142 (1) copy copy

Mám ráda jednoduché recepty „co dům dal“. Nevyžívám se příliš v dlouhém vaření a přípravě jídla a tak pokrmy z pár ingrediencí (a přitom absolutně lahodné) mě uvádějí v nadšení.

Ochutnejte mrkvovo-cuketové placky, které jsou vláčné, lehce mastné a s majoránkou, česnekem a solí připomínají malé bramboráčky.

Cuketové chipsy (raw, vegan, bez lepku)

DSC_0086 copy

Jednoduché cuketové chipsy jsou obzvláště dekorativní, využijete-li zelenou i žlutou cuketu.

Cuketové chipsy můžete okořenit všemi možnými způsoby. Dávám více a více přednost jednoduchosti a minimu ingrediencí. Využívám ty nejkvalitnější potraviny, což mi přijde postupem času mimořádně důležité. Vynikne tak skutečná chuť potravin a není třeba mnoho přísad, koření a soli. Rozdíl je veliký a gurmánský jazýček si lahodí.

Cizrnové bochánky s červenou čočkou (raw, vegan, bez lepku)

IMG_9029

Cizrnové bochánky jsou velmi syté. Cizrna obsahuje velké množství sacharidů a bílkovin a spolu s červenou čočkou se jedná o bílkovinnou a dobře stravitelnou bombu.

Cizrnové bochánky s červenou čočkou jsou skvělé i pro různé túry a sportovní aktivity nejen na horách – zasytí, jsou hutné přitom stravitelné a plné bílkovin a výživných látek. Sacharidy navíc rychle dodají energii. Pro horskou turistiku jako dělané, vyzkoušeno.

,

Jíte syrové brambory? Tvoří ve střevě vitamín B12. Bramborové lupínky (raw, vegan, bez lepku)

IMG_6908

Jíte syrové brambory? Jakub ano, je zvyklý již od dětství. V dětství trpěl šíleným ekzémem a jeden lékař mu poradil, aby jedl syrové brambory.
Máte-li chuť na syrové brambory, udělejte si bramborové lupínky. Škrobovitá chuť se v tomto receptu mírně sníží, ale samozřejmě stále se jedná o brambory. Nechutnají-li vám vůbec, zkuste topinambury nebo batáty. Lupínky si také můžete připravit z fialových brambor.

Brambory se navíc podílejí na tvorbě vitamínu B12 ve střevech.

Italská pizza kapsa (raw, vegan, bez lepku, bez ořechů)

Italian-Pizza-Pockets31

Když jsem vyzkoušela tuto gurmánskou pizza kapsu, měla jsem až pocit úžasu. Při troše pečlivosti pokrm nádherně vypadá a je vynikající.

Pizza kapsa je vláčná, měkká, řekla bych až skoro máslová. Určitě to není krekr, který po někom hodíte a nic se mu nestane (ani krekru, ani tomu, po kom jste ho hodili). :)

2 recepty: syrový špenát a špenátové placičky (raw, vegan, bez lepku)

IMG_6039

Mladé špenátové lístky si na jaře s oblibou dávám do salátů a nebo do smoothie. Špenát jím obvykle jenom z jara a včera mě napadlo, jaké účinky asi špenát má, že po zbytek roku na něj nemám chuť. Zeptala jsem se tedy chytré knížky a také pana Googla. Výsledkem a moudrostí těla jsem byla ohromená.

Recept na špenát a na placičky v jednom článku.

Jablečné antické květiny (foto-recept)

Antique-Apple-Blossoms4

Když jsem viděla tuto fotografii od Amie Sue, která mě na recept speciálně upozornila, říkala jsem si tři věci.

Za prvé, že jablečné květiny jsou naprosto úchvatné, přenádherné.

Za druhé, že to musí straaašně složité a těžké na přípravu.

A za třetí, že je to vlastně dost nevyužitelné.

Spletla jsem se ve všem, kromě prvního bodu. Přesvědčte se ve foto-receptu sami. Aaaaach…

Raw kadeřávkové chipsy s tajnou lahodnou ingrediencí

DSC_1069_resize

Když se u nás doma chipsy dosušují, vypadá to asi takto: nastává nenápadný, pozvolný přesun k sušičce. Následuje chroupání a mlaskání. A než bys řekl švec, chipsy jsou pryč. Načež plná očekávání přijdu k sušičce pro tu božskou dobrotu – a sušička je prázdná… Ještě že máme stálý přísun bio kadeřávku. :)

Melounové sladkosti nejen pro děti

Watermelon-Candy1

Živá kuchyně je geniální z mnoha důvodů a jedním z nich je i to, že sušený meloun chutná pokaždé úplně jinak. Každý meloun chutná jinak a každé sušení chuť ještě více vytuní. Sušený meloun svou chutí připomíná ovocnou žvýkačku a má i podobnou barvu. Když si to budete hodně přát, možná se Vám podaří vykouzlit i bublina ;).

Cibulovo – koprové raw krutony s Amie Sue (Nouvea Raw)

Raw-onion-and-dill-croutons1 (1)

Pohladil mě anděl… A to v podání nádherných stránek s raw a veganskými recepty Amie Sue Nouvea Raw. Velmi oceňuji Terezku, že vložila odkaz na tyto stránky do diskuze a Taru, která se přidala :). Ihned jsem pocítila obrovské nadšení a stránky četla až do dvou hodin do rána (což u mě vůbec není obvyklé). Poté jsem napsala Amie Sue nadšený e-mail a po dopisování jsme zjistily, že máme společný pohled na svět.

Amie Sue získala v zahraničí již mnoho ocenění, např. za nejoblíbenější raw blog, nejoblíbenějšího Raw Gurmet Chef kuchaře a za nejlepší raw fotografie. Také jste nevěděli, že něco jako Raw Oscaři existují? Jojo, živá strava hýbe světem… Nyní tyto oceněné recepty a fotografie můžete vídat i na našem hezky českém Lahodném blogu. :-D Wow…

‹ Předchozí příspěvky