LAHODNÝ BLOG

BLOG E-SHOPu Lahodnosti.cz

Raw marinovaný nebramborový salát s majonézovou zálivkou

Minarinated-Cauliflower-Potato-Salad112
Připomínám vynikající lahodný recept na „nebramborový“ salát.
Posledních několik dnů, vlastně skoro týdnů, děláme doma raw jakože „bramborový“ salát ke štedrovečerní večeři. Toto dlouhodobé testování mělo za následek to, že ke štědrovečerní večeři zřejmě salát mít nebudeme – jsme ho totiž absolutně přejezení. :-D A tak si jako vždy dáme to, na co budeme mít právě chuť.
Jakub to má s raw bramborovým salátem lehké: miluje totiž syrové brambory, které jí odmalička. Ale co s námi, komu syrové brambory nechutnají?
Zkoušela jsem různé varianty raw salátů „ala bramborových“ salátů. Nechala jsem se inspirovat mnoha stránkami s recepty (ať už těmi s raw  receptynebo s vařenými recepty, které si posléze dolaďuji do raw podoby). V mnoha raw „bramborových“ salátech je hodně kukuřice a zeleného hrášku, což je úplně vynikající – já jsem bohužel v tomto ročním období nesehnala ani syrový hrášek, ani kukuřici a také ne v bio kvalitě. Takže tyto varianty jsem vzdala a těším se na ně v hráškové a kukuřičné sezóně.
A protože v poslední době jsem si oblíbila květák (např. jako hlavní ingredienci lehké raw květákové pizzy, recept naleznete ZDE: http://blog.lahodnosti.cz/lehka-raw-kvetakova-pizza-podle-laury-bez-orechu/), začala jsem experimentovat s květákovám salátem, jako by to byl salát bramborový. Pomyslnou korunu tomu nasadila Amie Sue, která přišla s nápadem květák marinovat. Tento salát dělám se zálivkou podle Amie Sue a nebo s raw majonézou na různé způsoby, hořčicí nebo dijonským dresingem. (Tyto recepty uveřejním do vánoc)
Pokud se rozhodnete dělat tento salát na Vánoce, marinujte květák den předem přes noc. Krásně změkne a nasaje do sebe chuť marinády. Na Štědrý den můžeme salát připravit i několik hodin předem – krásně se rozleží a je ještě lahodnější. V lednici vydrží 2-3 dny.

Co potřebujeme?

2 středně velké sněhobílé bio květáky (sněhobílá barva u květáků značí je čerstvost)

Na marinádu:

3 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy
2 lžíce za studena lisované olivového oleje
1/2 lžičky himalájské soli

DSCF7359-350x350_0

Z květáku využijeme pouze vrchní růžičky, jsou pro salát chuťově nejlahodnější. Nakrájíme na kousky např. jako na fotografii a vložíme nejlépe do uzaviratelné misky/krabičky. Smícháme si citronovou šťávu, olej a sůl a vlijeme směs na květákové růžičky. Krabičku uzavřeme a třepáním řádně promícháme marinádu s květákem.
V tuto chvíli se můžeme rozhodnout pro dvě marinovací metody.
1) Buď směs dáme do uzaviratelného plastového sáčku, vytlačíme vzduch a vložíme přes noc marinovat do lednice. Květák bude křupavý, lehký a bude mít výraznou svěží chuť.
2) Nebo můžete květák s marinádou v uzaviratelném sáčku dát do sušičky (nebo lze místo sáčku využít i skleněnou uzaviratelnou nádobu) a v sáčku nebo ve skle marinovat květák na 42°C po dobu 8 hodin v sušičce. Tento způsob marinování udělá květák více měkkým a také pikantnějším.

 Na přidání do salátu:

1/4 šálku nakrájené bílé nebo červené bio cibule
1 bio červenou papriku, nakrájenou
1/2 šálku nakrájených tyčí bio řapíkatého celeru
2 lžíce bio pažitky
Marinovaný květák vložíme do cedníku a marinádu necháme okapat. Po okapání vložíme do větší servírovací mísy a přídáme cibuli, papriku, řapíkatý celer a pažitku.

Na majonézovou zálivku: 

1/2 šálku raw kešu ořechů, 2 hodiny namočených
1 střední bio cuketu, oloupanou a na hrubo nakrájenou
2 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy
2 lžíce raw jablečného bio octa
1-2 lžíce čerstvého nebo sušeného kopru
1 lžičku hořčičného semínka (nebo raw hořčice)
1 lžičku kurkumy (nebo kousek čerstvé kurkumy)
1 lžičku himalájské soli
1 malý stroužek bio česneku (nebo 1 lžičku sušeného česnekového prášku)
1 lžičku pokrájené bio cibule (nebo jednu lžičku česnekového prášku)
3/4 lžičky sladké papriky
1/2 lžičky černého bio pepře
1/2 šálku vody (je-li třeba, přidáme vždy nakonec podle konzistence)

 

 

Všechny ingredience rozmixujeme ve vysokorychlostním mixéru do hladké konzistence. Dle potřeby přidáme vodu.
Zálivku dáme na připravený salát a dobře promícháme. Dáme zchladit do lednice na 1 hodinu. Tento salát vydrží v lednici 2-3 dny, kdy je ještě lepší.
Jen jsem dopsala recept, mám na tento květákový „nebramborový“ salát obrovskou chuť. Ano…. Budeme ho mít opět – na Štředrý den :)
Salát ozdobíme rajčátky nebo lístky salátu. Můžeme ho jíst jen tak nebo se sušenými krkekry. (Recepty např. ZDE). Vynikající je tento salát také s raw rutony:  http://blog.lahodnosti.cz/cibulovo-koprove-raw-krutony/

Raw-onion-and-dill-croutons1-1




Chcete se přidat k facebookové skupině „Raw (živá) strava pro všechny“.
Vítejte a sdílejte: recepty, zkušenosti, dotazy, odkazy na své stránky, radosti a vše kolem živé stravy. Pozvěte své přátele, ať to zde žije.
https://www.facebook.com/groups/508540669248876/



 

Přeji lahodné chutnání a hodně dětské radosti nejen u rozbalování dárečků, Klára Hlaváčová
P.S. A pokud chcete lahodné dárky od nás, stále Vám garantujeme dodání do vánoc (objednání do pondělí do 9:30 hod. Lahodnosti máte doma v úterý 23.12.2014)
Objednávejte ZDE na www.lahodnosti.cz.

Minarinated-Cauliflower-Potato-Salad112

Líbí se Vám tento recept? Chcete dostávat podobné sezónní raw recepty přímo do Vaší mailové schránky bez hledání na internetu?
Přihlašte se k odběru receptů.
Nyní se podívejte do svého e-mailu. Přišla Vám od nás zpráva, kterou je třeba potvrdit. A pak se již nechte překvapit receptem na příští týden. Těšíme se na Vás. Klára Hlaváčová.
Autor receptu: Amie Sue http://nouveauraw.com/raw-recipies/main-dishes/marinated-cauliflower-potato-salad/
Autor textu a překlad: Klára Hlaváčová, www.lahodnosti.cz
Recept a fotografie jsou uveřejněny s výhradním svolením jejich autorky Amie Sue. Nelze šířit bez povolení autorky. Lze sdílet za těchto podmínek níže:

Tento článek Raw marinovaný nebramborový salát s majonézovou zálivkou lze šířit nekomerčním způsobem, pouze v nezkrácené podobě i s doprovodnými fotografiemi a se všemi aktivními odkazy a s odkazem nahttp://blog.lahodnosti.cz/raw-marinovany-nebramborovy-salat-s-majonezovou-zalivkou/ včetně celé této poznámky. Vaše sdílení oceňuji.

Žijeme také na facebooku: http://www.facebook.com/Lahodnosti, kde zveřejňujeme krásný obsah. Oceňujeme Vaše „lajkování“. ;)

Facebook Comments

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Email this to someone

1 komentář ke článku “Raw marinovaný nebramborový salát s majonézovou zálivkou

  • Vladka V. napsal:

    Krásný sluníčkový den Klárko, čtu ted tvůj recept na vánoční salát a vypadá moc zajímavě. Vánoce jsou za dlouho, ale já už ted přemýšlím co budu jíst jako jediná v naší rodině živého. Čím třeba nahradím štědrovečerního kapra? Máš nějaký tip? To je jediné na co jsem ještě nepřišla…:(. Cukroví a tedy už i ten salát je vymyšlen…:). Děkuji ti za odpověd a přeji pěkný den. Vlaďka

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>