LAHODNÝ BLOG

BLOG E-SHOPu Lahodnosti.cz

Raw cibulový chléb a krásná chlebová struktura díky Irskému mechu

5

V poslední době mám v oblasti živého jídla velkou chuť na raw chléb a raw ořechový sýr. Chuťově jsou mi nejbližší gurmánské recepty Amie Sue, se kterou spolupracuji. A tento raw chléb je skutečně skvostný, 100% lahodný a přitom dost jednoduchý.
S přítelkyní Tarou jsme se rozhodly udělat tento chléb ve stejnou dobu (spolu s raw ořechovým sýrem – recept na tento sýr bude na blogu následovat) a tak se můžete podívat i na další fotografie chleba před sušením a po sušení, které během přípravy vytvořila Tara. Cítím obrovské nadšení. Chléb se mi právě při psaní receptu dosušuje v sušičce a celý domov je provoněný láskou, péčí a cibulkou.
K receptu je potřeba vysokorychlostní mixér jako je Vitamix a sušička (nejlépe Excalibur – v sušičkách s dírou uprostřed nevytvarujete bochník chleba).

Onion-Cheese-Bread1

Na jednu šišku chleba potřebujeme:

2 šálky raw mandlí v bio kvalitě
2 šálky cibule
2 stroužky česneku
1/4 šálku sušených raw rajčátek (výborné jsou i ta naložená v kvalitním oleji, např. ZDE)
1/4 šálku vody
1 a 1/2 lžičky himalájské soli
1/2 šálku zlatého lněného bio semínka
1/2 šálku psyllia nebo Irského mechu (více o Irském mechu se dozvíte níže)
1 šálek lahůdkového droždí (nemusí být)
trochu kvalitního olivového oleje na potření chleba
trochu sezamového semínka nebo cibulových vloček na závěrečné posypání

Postup:

Ve vysokorychlostním mixéru si nejprve připravíme mouku ze lněného semínka. Lněné semínko rozmixujeme a přendáme do vetší mísy.
Poté si uděláme mouku z mandlí. Mandle musí být suché, aby nám vytvořili krásnou ořechovou mouku. Tedy pokud mandle namáčíme (a „pokud“ píši z toho důvodu, že já osobně někdy zapomenu), opět je před použitím usušíme. Mandle rozmixujeme ne zcela do hladka. Nechceme, aby nám pustily olej a proto rozmixujeme jenom do té doby, aby mouka byla hrubá. Mandle přendáme do mísy s rozmixovaným lněným semínkem.
Mixér nemusíme omývat a rovnou do něj vložíme cibuli, sušená rajčátka (pro tento recept jsou skvělá tato: http://www.lahodnosti.cz/susena-rajcata-v-olivovem-oleji-bio-raw-275-g), dále vodu, sůl, česnek, psyllium nebo Irský mech a pokud používáme tak lahůdkové droždí. Vše dobře promixujeme.
Poté do mixéru přidáme mouku o ořechů a ze lněného semínka a na závěr ještě dobře promixujeme, aby se všechny ingredience spojily. Pokud se Vám těsto zdá hodně suché, přidáme ještě 2 lžíce vody.
Vznikne těsto, se kterým se velmi dobře tvoří. Je mírně lepivé a soudržné. Z těsta vytvarujeme bochník chleba a vložíme na sušící plát. Potřeme olivovým olejem a pokud chceme tak v této fázi chléb posypeme sezamovým neloupaným semínkem nebo cibulovými vločkami.

chleba raw

Vytvarovaný hotový bochník vložíme do sušičky a sušíme do 42°C cca 2 hodiny. Poté chleba vyndejte ze sušičky a nakrájejte ho ostrým nožem na požadované plátky. Znovu dejte do sušičky a dále sušíme dalších cca 14 -16 hodin.
V uzavřené nádobě chleba vydrží cca 3-5 dní. Věřím ale, že jako u nás a u Tary zmizí ten samý den.

 

9

Líbí se Vám tento recept? Chcete dostávat podobné sezónní raw recepty přímo do Vaší mailové schránky bez hledání na internetu?
Přihlašte se k odběru receptů.
Nyní se podívejte do svého e-mailu. Přišla Vám od nás zpráva, kterou je třeba potvrdit. A pak se již nechte překvapit receptem na příští týden. Těšíme se na Vás. Klára Hlaváčová.

Onion-Cheese-Bread3

Co je Irský mech?

V tomto receptu jsem zkoušela variantu s psylliem i variantu s Irským mechem. Irský mech je dokonalá vychytávka do živé kuchyně. Více o Irském mechu a chuťových variantách v raw cibulovém chlebu se dozvíte v samostatném článku ZDE: http://blog.lahodnosti.cz/znate-irsky-mech-dokonala-vychytavka-do-zive-kuchyne-podle-markuse-rothkranze/
Osobně mi psyllium moc nechutná, i když vytváří jakousi chlebovou strukturu. V jídle ho hodně cítím. Proto jsem zkoušela i variantu s Irským mechem, tak jako Tara. Mohu konstatovat, že Irský mech je naprosto geniální záležitost nejen do raw chlebů, ale i do záskusků, cheesecaků, veganských zeleninových aspiků (recept na jeden z nich uveřejním na blogu) apod.
Aby tento recept nebyl tak dlouhý, svoje nadšení z Irského mechu, postupy přípravy a využití si můžete přečíst v samostatném článku: http://blog.lahodnosti.cz/znate-irsky-mech-dokonala-vychytavka-do-zive-kuchyne-podle-markuse-rothkranze/

A jak dopadlo srovnání raw cibulového chleba s psylliem a nebo s Irským mechem? Obě dvě varianty jsou úžasné. S psylliem je chlép tužší a těžší a já osobně psyllium chuťově cítím. S Irským mechem chléb svojí strukturou více připomíná nadýchanější chléb, dobře drží pohromadě a celkově je chuťově i svojí konzistencí lahodnější.
Přeji Vám, ať Vaše tělo touží po živých chutích, které mu svědčí. :) Klára Hlaváčová

Onion-Cheese-Bread

1

 

Autor textu a překlad receptu: Klára Hlaváčová, www.lahodnosti.cz

Autor fotografií: Amie Sue http://nouveauraw.com/raw-recipies/artisan-breads/onion-cheese-bread/

Autor fotografií: 1,3,4,8 Tara Nováková

Onion-Cheese-Bread4

Onion-Cheese-Bread3

 

Článek je možné šířit pouze za podmínek uvedených zde:

Tento článek Raw cibulový chléb a krásná chlebová struktura díky Irskému mechu lze šířit nekomerčním způsobem, pouze v nezkrácené podobě i s doprovodnými fotografiemi a se všemi aktivními odkazy a s odkazem nahttp://blog.lahodnosti.cz/raw-cibulovy-chleb-a-vychytavka-v-podobe-irskeho-mechu/ včetně celé této poznámky. Vaše sdílení oceňuji.

Žijeme také na facebooku: http://www.facebook.com/Lahodnosti, kde zveřejňujeme krásný obsah. Oceňujeme Vaše „lajkování“. ;)

Facebook Comments

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest9Email this to someone

16 komentářů ke článku “Raw cibulový chléb a krásná chlebová struktura díky Irskému mechu

  • JaJsemKateřina napsal:

    Krásný recept, Klárko! ♥

  • Jana napsal:

    děkuji za recept, chléb vypadá úžasné

  • martin napsal:

    s tím lněným semínkem nevím ale co uváděla Dr. Budvigová tak velmi rychle oxyduje asi bych ho dělal až po těch mandlích a hned zapracoval do těsta

    • Klára napsal:

      Martine, přesně nad tím mletím lněného semínka jsem rozmýšlela. Obecně dost nerada mixuji lněné semínko do receptů a toto je snad první recept, kde ho rozmixované používám. Určitě by to šlo i bez mixování úplně. Dr. Budwig o tom píše a i z vlastní zkušenosti vím, jak rychle se kazí lněný olej na vzduchu a dokonce i v lednici.

      Takže pro mě je to v tomto receptu ok (protože ten chléb prostě miluji ;) ), ale je to na zvážení, zda ho třeba nemixovat vůbec. Oceňuji Tvoji připomínku.

      • martin napsal:

        jojo s tím lněným olejem to pravda je taky jsem si tím prošel prostě malé obaly a do mrazáku v lednici jen tu co používám, no možná by ten len šlo nahradil sezamem ten to snáší mnohem lépe, nenamletej len nebude moc fungovat nestraví se

        • Klára napsal:

          Také jsem to tak s lněným olejem dělala. Malé množství v lednici, zbytek šup do mrazáku. Teď již nepoužívám vůbec. Přiznám se, že ten chléb je tak famózní, že to dělám tak, jak to je :-D ;)

  • Zuzana napsal:

    Prosim a to je maslo na tom chlebiku?Alebo je to nieco raw?

    • Klára napsal:

      Zuzko, na té fotce je máslo z piniových (cedrových) ořechů :) Vypadá skutečně jako máslo, že? :) Chuťově je ale jiné.

      • Zuzana napsal:

        Ďakujem pekne za odpoveď. Chlebík sa už suší. No a robili sme hneď dvojitú dávku. Nás je doma na raw trošku viac – 6 ľudí :o).

        • Klára napsal:

          :-D :-D Tak to jsou ty dvě šišky akorát… I když nám chléb tak chutná, že jsme ve třech za dva dny snědli skoro tři chleby – 3 várky :) Dej vědět, jak Vám chutná.

  • Zdenka napsal:

    Klarko zdravim, ten mech se nejak namaci nebo proplachuje?-?

  • Zdenka napsal:

    Ahojky,
    Tak chleb se susi a tesim se a jsem zvedava jak dopadne.
    Testo bylo docela lepive tak jsem ho vytvarovala rukama namazanyma olejem.
    Dekuju za recept.
    Zdenka

    • Klára napsal:

      Ahoj Zdenko,

      juuu, dej vědět. Těsto někdy hodně lepí, někdy ne. Nevím, čím to je, asi ořechama. Ale na výsledek to nemá vliv, pěkně sis poradila.

      Přeji lahodné pochutnání :) a moc rádo se děje, Klára

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>