LAHODNÝ BLOG

BLOG E-SHOPu Lahodnosti.cz

Znáte Irský mech? Dokonalá vychytávka do živé kuchyně od Markuse Rothkranze

Živá kuchyně je fascinující. Stále poznávám nové a nové věci a chuťové zážitky. Přidáte se?

5

Co je Irský mech?

V receptu na raw cibulový chléb (který naleznete ZDE http://blog.lahodnosti.cz/raw-cibulovy-chleb-a-vychytavka-v-podobe-irskeho-mechu/) jsem zkoušela variantu s psylliem i variantu s Irským mechem. Osobně mi psyllium moc nechutná, i když vytváří jakousi chlebovou strukturu. V jídle ho hodně cítím. Proto jsem zkoušela i variantu s Irským mechem. Mohu konstatovat, že Irský mech je naprosto geniální záležitost nejen do raw chlebů, ale i do záskusků, cheesecaků, veganských zeleninových aspiků, gumových medvídků pro děti, ořechových sýrů  apod.

 

IrishMossCollagen

Markus Rozhkranz využívá Irský mech hojně ve svých receptech i pro jeho úžasné zdravotní účinky.

Irský mech je vlastně řasa, která po namočení vytváří rosolovitou želatinu. Když se Irský mech dobře propláchne, je bez chuti i vůně, takže je ideálním pomocníkem v živé kuchyni. Ve slaných receptech je skvělý místo psyllia, v dezertech nahradí tuny kokosového oleje.
Markus Rothkranz Irský mech ve svých receptech hodně používá a tak jsem k němu přišla i já. Chcete vidět jak s Irským mechem tvoří Markus Rothkranz? Jak udělá rosolovitou hmotu dokonalou pro použití v živé kuchyni? Podívejte se na video:

 

 

Obzvláště důkladné propláchnutí Irského mechu je důležité pro výslednou chuť pokrmu. Když jsem s Irským mechem tvořila poprvé a dělala jsem ořechový sýr, mech jsem nepropláchla vůbec. Rovnou jsem ho ze sáčku vložila s půl kilem mandlí a vodou do mixéru. Celá dávka sýru letěla do koše :-D.
Mech tedy dobře propláchneme, např. v cedníku a poté necháme cca 2 hodiny namočený ve vodě. Vodu slijeme a mech rozmixujeme na celistvou hmotu ve vysokorychlostním mixéru. V této podobě je mech připravený k dalšímu využití do dezertů, sýrů, chlebů apod. V uzavřené nádobě v lednici vydrží až 5 dní. A nebo si vždy můžeme připravit čerstvou várku Irského mechu.

Irský mech je nutričně velmi hodnotný a má blahodárné účinky na zdraví člověka. Obsahuje obrovské množství kolagenu a želatiny a dále 15 z 18 esenciálních, tedy pro tělo nezbytných, látek. Je bohatý na vápník, síru, jód, draslík, dále na vitaminy A, D, E, F a K. Příznivě ovlivňuje a optimalizuje močový měchýř, záněty průdušek, zápach z úst, střevní problémy, infekční otoky kloubů, plicní potíže, problémy se štítnou žlázou.  Pomáhá i u tuberkulózy, nádorů a vředů. Má antivirové účinky a je tedy skvělý pro léčbu i prevenci chřipky typu B a příišnice.
Navíc skvěle chutná a jeho konzistence ho přímo předurčuje ke kouzlení v živé i vařené kuchyni. Hojně se využívá např. na Jamajce do polévek a omáček.
Irský Mech je úžasně zdravý. Obsahuje obrovské množství kolagenu a dalších látek. Více se dozvíte v Lahodném e-shopu, kde mech můžete také zakoupit:  http://www.lahodnosti.cz/irsky-mech-raw-250-g
Možná Vás zaujal i název této mořské řasy. Proč zrovna Irský mech? Irský mech je totiž nejvíce vyskutující se a rostoucí řasou kolem Irska, takže její název vlastně až tak překvapivý není. Tato řasa má v oblasti Irska velkou tradici v lidovém léčitelství. V 19. století se Irský mech stal jedním z hlavních zdrojů výživy tamních obyvatel a důležitou potravinou. V dnešní době získává zpět svoji zaslouženou popularitu nejen jako výborný zdroj vitamínů a minerálních látek, ale také jako skvělý pomocník v kuchyni.
Irský mech roste v obrovském množství také na pobřeží Ameriky u Atlantického oceánu a zčásti i u Tichého oceánu. Čerstvý Irský mech má pestré zbarvení a je měkký a vláčný.

5

 A jak dopadlo srovnání raw cibulového chleba ve zmiňovaném receptu, jde jsem použila psyllium a v druhém chlebu Irský mech? Obě dvě varianty jsou úžasné. S psylliem je chlép tužší a těžší a já osobně psyllium chuťově cítím. S Irským mechem chléb svojí strukturou více připomíná nadýchanější chléb, dobře drží pohromadě a celkově je chuťově i svojí konzistencí lahodnější.
Miluji živou stravu, je pro mě skutečným gurmánským zážitkem.
Klára Hlaváčová

 

Líbí se Vám tento recept? Chcete dostávat podobné sezónní raw recepty přímo do Vaší mailové schránky bez hledání na internetu?
Přihlašte se k odběru receptů.
Nyní se podívejte do svého e-mailu. Přišla Vám od nás zpráva, kterou je třeba potvrdit. A pak se již nechte překvapit receptem na příští týden. Těšíme se na Vás. Klára Hlaváčová.

Autor textu: Klára Hlaváčová

Autoři fotografií: Markus Rothkranz, Vitalvibe a Tara Nováková

 

Tento článek Znáte Irský mech? Dokonalá vychytávka do živé kuchyně od Markuse Rothkranze lze šířit nekomerčním způsobem, pouze v nezkrácené podobě i s doprovodnými fotografiemi a se všemi aktivními odkazy a s odkazem nahttp://blog.lahodnosti.cz/znate-irsky-mech-dokonala-vychytavka-do-zive-kuchyne-podle-markuse-rothkranze/ včetně celé této poznámky. Vaše sdílení oceňuji.

Žijeme také na facebooku: http://www.facebook.com/Lahodnosti, kde zveřejňujeme krásný obsah. Oceňujeme Vaše „lajkování“. ;)

Ingredience:
Facebook Comments

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest12Email this to someone

, ,

8 komentářů ke článku “Znáte Irský mech? Dokonalá vychytávka do živé kuchyně od Markuse Rothkranze

  • Jana napsal:

    děkuji za tip o irském mechu, paráda, doufám, že mi bude chutnat.mám radost.

    • Klára napsal:

      Jani, věřím že ano :) Když se dobře propláchne, je bez chuti. Krásně se s ním tvoří. Také mám radost z nového objevu :)

  • Daniela Tara napsal:

    Klárko,chtěla jsem si od tebe objednat Irský mech,ale zjišťuji,že ho nemáš skladem.Mohu si ho předobjednat,nebo co mám udělat,abych tvoji příští dodávku do tvého obchodu neprošvihla?Díky ti za odpověď.D.

    • Klára napsal:

      Danielo, celé Česko je bez mechu :-D Čekáme na dodávku, jen se po něm zaprášilo. A to jsme ho měli přes padesát kusů :) Je prostě skvělý a dost univerzální.
      Když uděláš objednávku, je to jistější. Do objednávky můžeš i věci přidávat, kdybys ještě něco potřebovala nebo vám to doma došlo, takže to je v pohodě.

      Mooc zdravím, Klára

  • Daniela Tara napsal:

    Klárko,díky za odpověď,objednávku na mech udělám hned a další opravdu budu přidávat,stále objevuji nové,co by se mi hodilo.Když by to šlo,ukončila bych vše před koncem března,protože doma budu až o velikonocích — snad. Zatím ještě jednou moc díky za vstřícnost.D.

    • Klára napsal:

      Všechno jde Danielo, takže úplně v pohodě :) Jednu zde už mám a další přidávej buď normálně do e-shopu a nebo mě piš do mailu na klara@lahodnosti.cz nebo na lahodnosti@gmail.com (ten je společný), co chceš přidat a já to tam dodám růčo fůčo. A ke konci března dej vědět a my odešleme. ;) Hihi, to je napínavá objednávka :-D

  • Daniela Tara napsal:

    Klárko,díky a teď se tady pořádně chechtám tvému dovětku.Mně se také ještě nikdy nic tak pěkně neobjednávalo jako tady u tebe.super spokojenost.Ahoj.D.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>