LAHODNÝ BLOG

BLOG E-SHOPu Lahodnosti.cz

2 recepty: syrový špenát a špenátové placičky (raw, vegan, bez lepku)

IMG_6039

Mladé špenátové lístky si na jaře s oblibou dávám do salátů a nebo do smoothie. Včera jsem ale dostala chuť na starší recept od Aničky Hýžové. Velmi jsem si pochutnala.
Špenát jím obvykle jenom z jara a včera mě napadlo, jaké účinky asi špenát má, že po zbytek roku na něj nemám chuť. Zeptala jsem se tedy chytré knížky a také pana Googla. Výsledkem a moudrostí těla jsem byla ohromená.
Špenát totiž mj. připravuje pleť i oči (díky retinolu) po zimním období na intenzivnější paprsky blahodárného jarního slunce. Tím zlepšuje opálení pleti a přirozeně připravuje tělo na intenzivní sluneční paprsky.

528329029_827797838d_b

Má mnoho blahodárných účinků. Příznivě ovlivňuje činnost srdce, je účinným antioxidantem, uklidňuje nervovou soustavu, posiluje imunitní systém a mozek, pomáhá při krvetvorbě, posiluje vlasy a nehty, zpevňuje kosti, zuby a pokožku, aktivuje metabolismus sacharidů, reguluje hormonální systém a mnohé další účinky. Obsahuje kyselinu listovou a celou plejádu vitamínů a minerálů v dokonale stravitelné formě.
Špenát lze snadno vypěstovat na zahrádce a nebo koupit v bio kvalitě. Dlouhým skladováním rychle ovadá a ztrácí na účinnosti, proto je třeba ho využít co nejčerstvější.

210520141296

Traduje se, že špenát je velmi bohatý na železo. Železo je ve špenátu přítomno, ale ne v takové míře, jak se původně myslelo. Koncem 19. století prý došlo omylem k posunutí desetinné čárky a celé generace tak věřily, že špenát je nenahraditelným zdrojem železa. Na omyl se přišlo až koncem první poloviny 20.století, ale tento mýtus je dodnes rozšířen. Špenát je bohatý na betakaroten, vitamin A, C a některé ze skupiny vitaminů B.

Co potřebujeme? (Pro zobrazení ingrediencí klikněte na fialový text)

250 g bio špenátu (cca 4 hrsti)
100 g na slunci sušených rajčat (namočených na cca 2 hodiny, vodu nevyléváme)
1 menší bio avokádo 
1 menší bio červená cibule
1 a 1/2 polévková lžíce šťávy z citronu
2 stroužky bio česneku
1/2 lžičky bio kurmumy (nebo kousek čerstvé kurkumy)

IMG_6035

1) V mixéru nejprve roxmixujeme špenátové listy s trochou vody z namočených sušených rajčat.
2) Přidáme avokádo, cibuli, šťávu z citronu, česnek a kurkumu. Zlehka promixujeme.
3) Přidáme poslední ingredienci a to jsou namočená sušená rajčátka a promixujeme skoro do hladka.
Špenát Vám vydrží v lednici v pohodě do druhé dne, max. však 2-3 dny.

Špenátové placičky

Pokud všechen hotový špenát nesníte, můžete si z něj připravit špenátové placičky.

13091748_10208908655815382_1989415644_o (1)

Špenát smícháte se zlatým lněným bio semínkem (na 1/2 šálku špenátu cca 3 lžíce lněného semínka nebo i méně). Necháte chvíli odstát, aby lněné semínko natáhlo vodu ze špenátu. Poté na sušící pláty uděláte rychlé placičky a necháte sušit cca 6-8 hodin. V uzavřené nádobě skladujte až 2 měsíce.
Líbí se Vám tento recept? Chcete dostávat podobné sezónní raw recepty přímo do Vaší mailové schránky bez hledání na internetu?
Přihlašte se k odběru receptů.
Nyní se podívejte do svého e-mailu. Přišla Vám od nás zpráva, kterou je třeba potvrdit. A pak se již nechte překvapit receptem na příští týden. Těšíme se na Vás. Klára Hlaváčová.
Přeji Vám nádherné zelené dny :),
Klára Hlaváčová
www.lahodnosti.cz

www.lahodnosti.cz – Vše pro živou stravu na jednom místě: Vrcholné zdraví, krásné tělo, jasná mysl

Máme výběr z toho nejlepšího ve skutečné raw kvalitě (TRULLY RAW – skutečně syrové) na českém trhu. Zároveň raw potraviny umíme skvěle skladovat.
Nakupte si veškeré ingredience, čerstvé potraviny a vychytávky do živé kuchyně na Lahodnostech

4657355271_dd4c5873c1_z

Autorka receptu placiček, text a fotografie: Klára Hlaváčová, www.lahodnosti.cz

Autorka receptu na špenát: Anna Hýžová, www.ziva-strava.cz

Spinach leaf photo by: Scott Robinson, https://www.flickr.com/photos/clearlyambiguous/, se svolením, we are not owner of this photo

Spinach photo by Saiberiac, https://www.flickr.com/photos/saiberiac/, se svolením, we are not owner of this photo

Tento článek 2 recepty: syrový špenát a špenátové placičky (raw, vegan, bez lepku) lze šířit nekomerčním způsobem, pouze v nezkrácené podobě i s doprovodnými fotografiemi a se všemi aktivními odkazy a s odkazem nahttp://blog.lahodnosti.cz/2-recepty-syrovy-spenat-a-spenatove-placicky-raw-vegan-bez-lepku/ včetně celé této poznámky. Vaše sdílení oceňuji.

Žijeme také na facebooku: http://www.facebook.com/Lahodnosti, kde zveřejňujeme krásný obsah. Oceňujeme Vaše „lajkování“. ;)

Facebook Comments

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Email this to someone

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>