Jíte syrové brambory? Tvoří ve střevě vitamín B12. Bramborové lupínky (raw, vegan, bez lepku)
Jíte syrové brambory? Jakub ano, je zvyklý již od dětství. V dětství trpěl šíleným ekzémem a jeden lékař mu poradil, aby jedl syrové brambory (a vynechal čokoládu a mléčné výrobky). Rada zabrala a ekzém se skutečně zmírnil. Co je ale zajímavější je to, že Jakub si zvykl na syrové brambory a jí je rád dodneška.
Fascinuje mě, jak jsou chutě otázkou zvyků z dětství. Mysleme na to, když připravujeme jídlo svým dětem.
Syrové brambory jsou velmi škrobovité a ne každému chutnají. Jsou však zdravé. V syrovém stavu jich člověk přirozeně sní jen malé množství. Máte-li chuť na syrové brambory, udělejte si bramborové lupínky. Škrobovitá chuť se v tomto receptu mírně sníží, ale samozřejmě stále se jedná o brambory. Nechutnají-li vám vůbec, zkuste topinambury nebo batáty. Lupínky si také můžete připravit z fialových brambor. Ideální jsou aktuální nové bio brambory, které jsou chuťově nejlepší.
Obecně se doporučuje šťáva ze syrových brambor. Brambory se navíc podílejí na tvorbě vitamínu B12 ve střevech!
Jsem moc ráda, že jsem hotové brambory vyfotila ještě v sušičce, protože než jsem je stihla vyndat, někdo je snědl.
Co potřebujeme? (Pro zobrazení ingrediencí klikněte na červený text)
6 bio brambor (bez slupky)
2 menší organické šalotky (nebo 1 bio červenou cibuli)
2 stroužky bio česneku
3 lžíce panenského za studena lisovaného bio olivového oleje
italské koření
1) Brambory oloupeme a nakrájíme na tenčí plátky. Vložíme do mísy.
2) Přidáme na drobno nakrájenou cibuli, na drobno nakrájený česnek, zalijeme panenským olivovým olejem a posypeme italským kořením. Vše dobře promícháme.
3) Vložíme na sušící pláty a sušíme v sušičce cca 6 hodin a nebo ještě déle do křupava. Lupínek by měl být na povrchu lehce křupavý a uvnitř vláčný.
Nepoužíváme samozřejmě zelené brambory, ani hlízy. Nezelené NEjsou jedovaté, právě naopak. I po požití mírného množství zelené brambory se Vám ale skutečně nic nestane. Brambory (hlavně ty vařené), tělo velmi dlouho tráví a tak dejte tělu dostatek času k vyprázdnění žaludku. Brambory se navíc podílejí na tvorbě vitamínu B12 ve střevech! Brambory příznive působí na ekzémy (uleví i obklady z brambor nebo ze šťávy), na revmatismus, chrání žaludeční sliznici a tak se využívají proti vředům. Syrové brambory a batáty jezte pouze zřídka. Nedoporučuji jíst vařené brambory, které mají mnoho nepříznivých účinků na lidský organismus (od celulitidy po vlčí hlad).
Přeji Vám šťastné buňky na své vlastní cestě,
Klára Hlaváčová
www.lahodnosti.cz
www.lahodnosti.cz – Vše pro živou stravu na jednom místě: Vrcholné zdraví, krásné tělo, jasná mysl
Ty nejlepší potraviny na českém trhu pro Vaše zdravé, štíhlé tělo a jasnou mysl.
Nakupte si veškeré ingredience, čerstvé potraviny a vychytávky do živé kuchyně na Lahodnostech
Autor textu a fotografií: Klára Hlaváčová, www.lahodnosti.cz
Tento článek Jíte syrové brambory? Tvoří ve střevě vitamín B12. Bramborové lupínky (raw, vegan, bez lepku) lze šířit nekomerčním způsobem, pouze v nezkrácené podobě i s doprovodnými fotografiemi a se všemi aktivními odkazy a s odkazem nahttp://blog.lahodnosti.cz/jite-syrove-brambory-tvori-vitamin-b12-bramborove-lupinky-raw-vegan-bez-lepku/ včetně celé této poznámky. Vaše sdílení oceňuji.
Žijeme také na facebooku: http://www.facebook.com/Lahodnosti, kde zveřejňujeme krásný obsah. Oceňujeme Vaše „lajkování“.
Pomůcky: sušička
Ingredience: brambory, červená cibule, česnek, fialové brambory, italské koření, panenský olivový olej, šalotka
‹ Italská pizza kapsa (raw, vegan, bez lepku, bez ořechů) Mandlové potěšení pro děti – tyčinky (raw, vegan, přirozeně bez lepku a bez cukru) ›