Krutony s italským kořením z mandlové mouky (raw, vegan, bez lepku)
Vynikající raw krutony podle Amie Sue. Vytvářím je z mandlové mouky a jsou dokonalé. Zkoušeli jste již dřívejší recept na cibulovo-koprové krutony na Lahodném blogu? Můžete si oba recepty porovnat a vybrat si pro Vás ten nejlepší.
Původní recept naleznete na Lahodném blogu zde: http://blog.lahodnosti.cz/cibulovo-koprove-raw-krutony/
Nové raw krutony z mandlové mouky, kterou si jednoduše udělejte doma, můžete přidat v letním období do salátu a v zimním období jsou dokonalé do teplé raw česnečky se zelím. Recept na teplou raw česnečku zveřejním také na Lahodném blogu.
Co potřebujeme? (Pro zobrazení ingrediencí klikněte na oranžový text)
-
3 šálky mandlové mouky (vyrobíte si ji sami doma rozmixováním suchých mandlí)
-
1/2 šálku vody
-
1/2 šálku raw lahůdkového droždí (chuťově doporučuji toto lahůdkové drožní a jediné je v raw kvalitě)
-
1 lžíci omáčky Tamari
-
1 lžíci bio Italského koření
-
1 lžíci bio cibule nebo cibulového prášku
Postup:
-
Nejprve si připravíme mandlovou mouku. Nejlepší je mandlová mouka z raw mandlí, které namočíme cca na 12 hodin do vody a poté je usušíme. Mandle se zvětší, jsou nadýchanější a také aktivujeme růstové inhibitory. Každopádně k přípravě mandlové mouky potřebujeme SUCHÉ mandle. Ty rozmixujeme v mixéru nebo ve food processoru na hrubší prášek.
-
Ve velké míse ručně smícháme mandlovou mouku, vodu, raw lahůdkové droždí, Tamari, Italské koření a rozmixovanou cibulku nebo cibulový prášek. Vše ručně zpracujeme do těsta.
-
Na sušící plát vložíme vložku na tekuté suroviny (vypadá takto) a nebo pečící papír. Na nepřilnavou vložku rozložíme těsto.
-
Na těsto dáme další nepřilnavou podložku a těsto rozválíme na pravidelný čtverec. Nechte krutonky trošku tlustší/vyšší. Pokud nechcete krutony dlouho sušit, udělejte je tenčí. Vše záleží na vás.
-
Vrchní nepřilnavou podložku z placky opatrně sejměte. Nyní placku nakrájejte na krutony, tupým nožem a nebo kruhovým nožem na pizzu. Vytvořte malé čtverečky.
-
Nyní sušte na na 42°C zcela do křupava. Asi v půlce sušícího procesu, když už nejsou krutony tak vlhké, přendejte je z nepřilnavé podložky na sušící plát a dosušte. To urychlí celý sušící proces.
-
Skladujte ve vzduhotěsné nádobě nebo v mrazáku. Vydrží i rok.
Přeji Vám lahodné živé tvoření,
Klára Hlaváčová
www.lahodnosti.cz
www.lahodnosti.cz – Vše pro živou stravu na jednom místě: Vrcholné zdraví, krásné tělo, jasná mysl
Ty nejlepší potraviny na českém trhu pro Vaše zdravé, štíhlé tělo a jasnou mysl. Čerstvé i trvanlivé potraviny umíme skladovat, takže si je skutečně vychutnáte.
Nakupte si veškeré ingredience, čerstvé potraviny a vychytávky do živé kuchyně na Lahodnostech
Lahodnosti – to je e-shop s živou stravou, dovoz a vlastní výroba potravin. Komunita nadšených lidí a sdílení živého životního stylu. Provozujeme i lesní školku s raw stravou pro děti.
Originál receptu: Amie Sue, https://nouveauraw.com/raw-recipes/croutons-salad-toppings/italian-seasoned-croutons-using-almond-meal/ Uveřejněno se svolením autorky
Text, překlad a zkouška receptu: Klára Hlaváčová, www.lahodnosti.cz
Typ jídla: „slanosti“, chipsy, krekry, oběd, polévky, raw chleba, saláty
Pomůcky: food processor, mixér
Ingredience: bílá cibule, cibulový prášek, italské koření, omáčka tamari, raw lahůdkové droždí, raw mandle
Pomůcky: food processor, mixér
Ingredience: bílá cibule, cibulový prášek, italské koření, omáčka tamari, raw lahůdkové droždí, raw mandle
Facebook Comments
‹ Citronovo-kokosová roláda s kávou (raw, vegan, bez lepku, bez cukru, bez ořechů) Raw teplá česnečka (mňam) ›