Vánoční raw perník s fíkovou marmeládou
Perník na vánoce je klasika. Ach ta vůně. K snídani nebo ke kávě, mňam. Proč ale nezkusit jeho nepečenou raw variantu?
Krásně nám provoní celý dům a pokud nemáte rozmyšlené dobré schovky, zmizí rychlostí blesku. Skladujte však ideálně v lednici. Pokud nechcete použít perníkové koření, můžete využít bio cejlonskou skořici.
Přeji lahodnou vánoční náladu,
Mgr. Klára Hlaváčová
Nejen inspiraci, ale nejkvalitnější ingredience pro toto jídlo seženete v Lahodném e-shopu www.lahodnosti.cz
Co potřebujeme? (Pro zobrazení ingrediencí klikněte na oranžový text):
Formu cca 15 x 15 cm
Na perník:
100g raw španělských mandlí
100g raw lískových oříšků
100g raw a bio slunečnicových semínek
3 lžíce nepraženého bio kakaa
1/2 šálku domácích vlašských oříšků (nebo pekanových)
3 lžíce drcených kakaových bobů
1/2 lžičky bio cejlonské skořice
1 lžička perníkového koření
1 šálek íránských datlí - namočených na několik hodin
špetka růžové himálajské soli s Irským mechem
raw bio kokos na posypání (rozmixovaný najemno pro cukrový efekt)
Jak na to?
1) Mandle, lískové oříšky, kakao, koření a slunečnici rozmixujeme na jemnou směs.
2) Do směsi přidáme celé nebo lehce drcené vlašské ořechy (nebo pekany) a kakaové boby.
3) Z datlí vymačkáme vodu a přidáme je do směsi.
4) Vytvoříme krásné těsto, jehož polovinu vtlačíme do formy. Těsto potřeme marmeládou, jejíž postup si ukážeme za chviličku a poté poklademe zbytkem těsta.
5) Najemno rozmixujeme kokos a perník jím posypeme. Hotovo.
Na marmeládu:
2 šálky íránských sladkých datlí, předem namočených (dále se hodí datle Medjoul nebo i datlová pasta z Aseel datlí)
2 šálky tureckých fíků sušených na slunci. Můžete ale použít jakékoliv jiné ovoce, jako jsou jahody, jablka, švestky, merunky, mango.
2 lžíce gelu z mořské řasy Irský mech (1/3 hrstě řasy dobře opláchneme ve vodě a rozmixujeme do hladká s vodou)
Jak na to?
1) Připravíme gel z Irského mechu. Řasu dobře propláchneme a do hladká rozmixujeme s vodou. Přidáme datle a fíky a všechny ingredience rozmixujeme na požadovanou konzistenci marmelády. Hotovo. Marmeládou potřeme korpus.
Nejen inspiraci, ale nejkvalitnější ingredience pro toto jídlo seženete v Lahodném e-shopu www.lahodnosti.cz
Typ jídla: cukroví, dezert, dezerty, raw chleba, raw cukroví
Pomůcky: mixér
Ingredience: cejlonská skořice, datle, íránské datle, lískové ořechy, nepasterizované mandle, nepražené kakao, perníkové koření, raw mandle, raw nepražené kakaové boby, raw strouhaný kokos, slunečnicové semínko, vlašské ořechy
Pomůcky: mixér
Ingredience: cejlonská skořice, datle, íránské datle, lískové ořechy, nepasterizované mandle, nepražené kakao, perníkové koření, raw mandle, raw nepražené kakaové boby, raw strouhaný kokos, slunečnicové semínko, vlašské ořechy
Facebook Comments
‹ Zeláky a zeleniňáky (nebo tak nějak :) (raw, vegan, bez lepku) Bezořechový čoko dortík s raw ztužovadlem místo vajec (raw, vegan, bez lepku) ›
Comments are currently closed.