Cibulovo-koprové krekry (raw, vegan, bez lepku)
V pondělí jsem u našich přátel jedla vynikající česnekové krekry. Dostala jsem pak na ně doma takovou chuť, že jsem pátrala po receptu na krekry s česnekem i s cibulí. Děkuji Lucko a Luki za inspiraci.
Objevila jsem fantastický recept od Amie. Připravíte-li si doma následující krekry, odmění vás nejen báječnou chutí, ale také božskou vůní, která se line ven ze sušičky celým domem.
Krekry jsem připravovala na dvakrát, protože první várku Jakub snědl ještě v sušičce.
Co potřebujeme? (Pro zobrazení ingrediencí klikněte na zelený text)
2 šálky raw kešu sušených na slunci
5 větších bio cuket (cca 4 a 1/2 šálku)
1/2 šálku vody
2 lžíce citronové šťávy
2 velké lžíce + 2 čajové lžičky sušeného kopru
2 lžíce pomletého bio lněného semínka (přidáme k nastrouhané cuketě pro absorbci vody z cukety)
1 lžíce nepasterovaného jablečného octa
1 a 1/2 lžičky himalájské soli
1 lžička černého pepře
2 lžičky cibulového prášku (nebo čerstvé cibule, ale opatrně)
2 lžičky česnekového prášku (nebo čerstvého česneku, ale zlehka)
2 lžičky předem sušené pokrájené cibulky
1) Namočte si raw kešu ořechy na cca 2 hodiny.
2) Oloupejte a na kostičky pokrájejte cuketky. V kuchyňském robotu s „S“ nožem vytvořte pyré a přidejte rozmixované lněné semínko a promixujte pospolu. Lněné semínko vsákne vody z cuket. (Já tento krok tvořím rovnou v mixéru a to tak, že nejprve rozmixuji lněné semínko. Poté přidám cuketky a zlehka je zpracuji. Ušetřím si tak nádobí.
3) V mixéru rozmixujte raw kešu ořechy, vodu, citronovou šťávu, jablečný ocet a veškeré koření. Mixujte do hladka.
4) Ve food processoru na pulsní režim promíchejte všechny ingredience. (Já toto dělám ve velké míse zlehka a ručně, jelikož stále nevlastním kuchyňský robot ). Nechte těsto na 15 minut odpočinout (a odpočiňte si taky) než ho vložíte na sušící pláty. Lněné semínko totiž mezitím nasákne přebytečnou vodu.
5) Na silikonovou vložku na sušící pláty rozetřete těsto. Sušte na 45°C 1 hodinu a posléze na 42°C cca 10 hodin (záleží na tloušťce krekrů).
6) Krekry mírně prosušte a poté rozkrájejte na požadovaný tvar. Po uschnutí už je jenom nalámete. A sníte.
Skladujte ve vzduchotěšné nádobě několik minut až týdnů. Krekry také můžete zamrazit. Amie Sue to dělá poměrně často, ale u nás není šance. Vše se hned sní.
Přeji Vám mnoho lahodné zábavy nejen v kuchyni,
Klára Hlaváčová
www.lahodnosti.cz
www.lahodnosti.cz – Vše pro živou stravu na jednom místě: Vrcholné zdraví, krásné tělo, jasná mysl
Ty nejlepší potraviny na českém trhu pro Vaše zdravé, štíhlé tělo a jasnou mysl.
Nakupte si veškeré ingredience, čerstvé potraviny a vychytávky do živé kuchyně na Lahodnostech. Umíme je skladovat a na tom v raw stravě maximálně záleží.
Originál receptu: Amie Sue, uveřejněno se svolením autorky: https://nouveauraw.com/members-only/onion-dill-wheatless-thins/
Text, překlad a zkouška receptu: Klára Hlaváčová, www.lahodnosti.cz
Typ jídla: „slanosti“, chipsy, krekry, snídaně, svačina
Pomůcky: kuchyňský robot, mixér, sušička
Ingredience: česnek, cibule, citronová šťáva, cuketa, himalájská sůl, jablečný ocet, kopr, lněné semínko, pepř, raw kešu
Pomůcky: kuchyňský robot, mixér, sušička
Ingredience: česnek, cibule, citronová šťáva, cuketa, himalájská sůl, jablečný ocet, kopr, lněné semínko, pepř, raw kešu
Facebook Comments
‹ Slané znáte. Ale co krekry na sladko? Z goji, kokosu i banánů. (raw, vegan, bez lepku, bez cukru) Italská pizza kapsa (raw, vegan, bez lepku, bez ořechů) ›