Jak udělat raw rolky a palačinky? Rolky z červené papriky
Miluji plněné raw rolky, i když si je dopřávám málo a spíše jako sváteční jídlo. Když se je jednou naučíte, jsou jednoduché a vytvořit je je otázkou několika minut (+ doba sušení). Náplň může být zcela libovolná – dresing, zelenina, klíčky, ořechový nebo semínkový sýr, pomazánky, marinovaná zelenina apod.. Projeďte si recepty na Lahodném blogu.
Celý proces Vám ukážu na famózním receptu na rolky z červené papriky podle Amie Sue. Princip je ale stále stejný, ať již děláte palačinky z banánu na sladko nebo zeleninové rolky na slano. Pokud nemáte sušičku, místo rolky na slano můžete jednoduše použít list salátu, mangoldu, kapustu (bez stonku) apod.
Ačkoliv jsou zeleninové rolky super jednoduché, je docela alchymie vychytat je chuťově. Tedy aby byly prostě dokonale lahodné. Zkoumáním jsem zjistila, že chuť je na prvním místě (jak jinak) a teprve poté mi záleží na tom, jak jde rolka skutečně srolovat. Pokud rolka nechutná 100% lahodně, roluji ji rovnou na kompost. To, že je navíc (jako vše v živé stravě) dokonale zdravá je klíčovým bonusem, který nám raw strava dává každý den.
Pokud již vychytáme chuť, nastává další klíčový okamžik a tím je usušení do stavu, kdy lze rolku skutečně srolovat. Pokud totiž nemáme správnou konzistenci a rolka se lepí nebo je přeschlá, můžeme rovnou zapomenout na rolku a za stálého sušení ji vyhodit na kompost. Ba ne, přeháním. I s přesušenou rolkou se dá ještě dále tvořit do požadovaného stavu. Čtěte dále.
Když si tyto řádky po sobě čtu, už mi ta rolka tak jednoduchá nepřijde. Ale konec teorie, pojďme do praxe. Věřte, že po několika pokusech z Vás bude „rolkový“ specialista. A pokud ne, list salátu přece umí utrhnout každý.
Jak udělat rolku nebo palačinku, která se dá skutečně rolovat?
Klíčové jsou pro úspěch dvě věci: správné ingredience a technika sušení. Úspěchem ovšem myslím i to, že Vám rolka tak zachutná, že ji sníte i v případě, že z ní budete mít spíše trhanec.
Co se ingrediencí týče, důležité je v tomto receptu avokádo a psyllium, které oboje působí jako zhušťovadlo a zároveň dodávají rolce potřebnou flexibilitu. Pokud chcete vyzkoušet jiné rolky, můžete použít také lněné semínko, chia semínka, banány nebo mango. Působí podobně.
Sušení je dalším klíčovým krokem. Nedosušená rolka se vám přilepí k plátu, z přesušené máte podrážku. Zapomeňme proto na mou oblíbenou techniku, kdy dám pokrm do sušičky, odhadem nastavím dobu sušení a tradá pryč. Na rolku si raději vyhraďte čas, kdy jste doma a sušení můžete průběžně kontrolovat.
Pokud máte dobrý recept a dobrý záměr, rolka se vám povede luxusně. Raw rolka není jenom nějaká výplň k dalším chutím, jako je třeba chleba. Je to další symfonie chutí, která dokonale doplní náplň a pozvedne ji na gurmánský zážitek.
Co potřebujeme?
Mixér s velkou nádobou a sušičku
3 velké červené papriky (540 g)
4 střední bio rajčata (510 g)
1 velká oloupaná bio cuketa (347 g)
1 velké nebo 2 malé bio Hass avokáda (221 g)
3 polévkové lžíce psyllia (nebo chia semínek, ale psyllium je lepší)
1 polévkovou lžíci + 2 lžičky italského koření
1 lžička cibulového prášku nebo mixnuté cibulky
1 lžička růžové himalájské soli
1 lžička bio černého pepře
1) Papriky rozmixujeme bez jádřince.
2) Dále rozmixujeme rajčata, cuketu, avokádo.
3) Poté přidáme a rozmixujeme psyllium a koření. Vše společně promixujeme. Pokud máme menší nádobu, mixujeme na dvakrát. Pokud budete moc dlouho okounět, jenom upozorňuji, že psyllium po čase začíná nabývat a houstnout, tak aby jste se moc nelekli
4) Hmotu rozprostřeme na nepřilnavou podložku a sušíme. V sušičce Excalibur vychází výška těsta cca na 2 šálky hmoty. Z tohoto množství uděláte 3 pláty v Excaliburu + jedno menší kolo z jednoho šálku. Sušte na 42°C cca 5-6 hodin. Průběžně testujte, zda již půjde těsto na rolku odlepit z nepřilnavé podložky.
5) Poté opatrně a pomalu těsto odlepte od nepřilnavé podložky a sušte do té doby, dokud neuvidíte žádná tmavá a mokrá místa. Pokud je vidíte, těsto je nedosušené. V této fázi si můžete také pomoci tak, že jinou nepřilnavou podložku položíte na plát s těstem ze shora, aby jste rolku udrželi rovnou a nepřesušenou. Rolka by měla zůstat ohebná. Pokud ji přesušíte, ještě nezoufejte a lehce ji poprašte vodou.
Jak rolky v případě potřeby skladovat?
Správně skladované rolky a palačinky vydrží celé týdny, ne-li déle. Usušené těsto můžete položit na folii nebo na pečící papír nebo nechat na nepřilnavé podložce a srolovat jako noviny, vložit do sáčku, vyfouknout vzduch a skladovat na chladném místě. Rolka se dá takto i zmrazit! Pokaždé se ujistěte, že jste ze sáčku vytlačili vzduch. Pokud je těsto hodně suché, poprašte ho vodou.
Více rolek můžete proložit folií nebo pečícím papírem, aby se k sobě nepřilepily a skladovat společně.
Jak rolku servírovat?
Můžete udělat jednu velkou rolku a tu posléze krájet na jednolivé porce. Nebo čtvercové těsto rozkrojíte na 4 díly díly – čtverce a vytvoříte již jednotlivé porce. Pokud máte kruhové rolky, jednoduše je srolujete jako palačinky.
Přeji Vám lahodné chutnání a šťastné buňky,
Klára Hlaváčová
www.lahodnosti.cz
Autor textu, překladu a fotografií: Klára Hlaváčová, www.lahodnosti.cz
Autor receptu: Amie Sue a fotografií http://nouveauraw.com/raw-recipies/wraps/raw-red-bell-pepper-wrap-nut-free/
Autor fotografií: FullyRawKristina, www.fullyraw.com
Všechna práva vyhrazena.
Tento článek Jak udělat raw rolky a palačinky? Rolky z červené papriky lze šířit nekomerčním způsobem, pouze v nezkrácené podobě i s doprovodnými fotografiemi a se všemi aktivními odkazy a s odkazem nahttp://blog.lahodnosti.cz/jak-udelat-raw-rolky-a-palacinky-rolky-z-cervene-papriky/ včetně celé této poznámky. Vaše sdílení oceňuji.
Žijeme také na facebooku: http://www.facebook.com/Lahodnosti, kde zveřejňujeme krásný obsah. Oceňujeme Vaše „lajkování“.
Pomůcky: mixér, sušička
Ingredience: avokádo, červená paprika, Chia semínka, cibule, cuketa, himalájská sůl, lněné semínko, pepř, psyllium, rajčata
‹ Plněné broskve ala koblihy podle Fully Raw Kristiny Fully Raw Kristina: Fettuccine Alfredo ›
Vypadá to parádně. Jen škoda, že mi to nemá kdo udělat a sám se moc línej. No, možná vstanu od počítače (facebooku) a zkusim si udělat něco jednoduššího.
Davide, to zní jako super plán
Chcem sa opýtať či sa to dá aj v rúre na plechu nakoľko sušičku nemám ?
Dík za odpoveď
Tatiano, dá. Ale zřejmě se připravíš o raw kvalitu. Více o sušení v troubě se podívej zde na raw techniky, rozepisuji se o tom
http://blog.lahodnosti.cz/vitarianska-trouba-zabavne-suseni-v-raw-strave/
Ahoj, je nějaký fígl, jak rozprostřít směs na placku tak hezky ke krajům plátu, jako je vidět na fotkách? Díky.
Ahoj Juro,
spíše detailní práce, stěrkou poctivě roztírat a roztírat. Jde to, ale trvá to. Osobně se s podobnými věcmi dělám jen na fotky, když připravuji jídlo, jsem hrrr… A není to tak krásné