LAHODNÝ BLOG

BLOG E-SHOPu Lahodnosti.cz

Jak udělat raw rolky a palačinky? Rolky z červené papriky

Raw-Red-Bell-Pepper-Wrap-1

Miluji plněné raw rolky, i když si je dopřávám málo a spíše jako sváteční jídlo. Když se je jednou naučíte, jsou jednoduché a vytvořit je je otázkou několika minut (+ doba sušení). Náplň může být zcela libovolná – dresing, zelenina, klíčky, ořechový nebo semínkový sýr, pomazánky, marinovaná zelenina apod.. Projeďte si recepty na Lahodném blogu. :)
DSC_0810-1024x678

Klíčky červené ředkvičky jsou jednoduše super. K dostání na www.lahodnosti.cz

Celý proces Vám ukážu na famózním receptu na rolky z červené papriky podle Amie Sue. Princip je ale stále stejný, ať již děláte palačinky z banánu na sladko nebo zeleninové rolky na slano. Pokud nemáte sušičku, místo rolky na slano můžete jednoduše použít list salátu, mangoldu, kapustu (bez stonku) apod.
fully_raw_kristina_08

Pro zobrazení tohoto receptu klikněte na obrázek.

Ačkoliv jsou zeleninové rolky super jednoduché, je docela alchymie vychytat je chuťově. Tedy aby byly prostě dokonale lahodné. Zkoumáním jsem zjistila, že chuť je na prvním místě (jak jinak) a teprve poté mi záleží na tom, jak jde rolka skutečně srolovat. Pokud rolka nechutná 100% lahodně, roluji ji rovnou na kompost. To, že je navíc (jako vše v živé stravě) dokonale zdravá je klíčovým bonusem, který nám raw strava dává každý den.
1 (1)

Pro zobrazení tohoto receptu klikněte na fotku.

Pokud již vychytáme chuť, nastává další klíčový okamžik a tím je usušení do stavu, kdy lze rolku skutečně srolovat. Pokud totiž nemáme správnou konzistenci a rolka se lepí nebo je přeschlá, můžeme rovnou zapomenout na rolku a za stálého sušení ji vyhodit na kompost. :) Ba ne, přeháním. I s přesušenou rolkou se dá ještě dále tvořit do požadovaného stavu. Čtěte dále.
Když si tyto řádky po sobě čtu, už mi ta rolka tak jednoduchá nepřijde. :-D Ale konec teorie, pojďme do praxe. Věřte, že po několika pokusech z Vás bude „rolkový“ specialista. A pokud ne, list salátu přece umí utrhnout každý. ;)
tumblr_moxkdkXhCq1svzuz5o1_1280

Pro recept klikněte na foto.

 

Jak udělat rolku nebo palačinku, která se dá skutečně rolovat?

Klíčové jsou pro úspěch dvě věci: správné ingredience a technika sušení. Úspěchem ovšem myslím i to, že Vám rolka tak zachutná, že ji sníte i v případě, že z ní budete mít spíše trhanec.
Co se ingrediencí týče, důležité je v tomto receptu avokádo a psyllium, které oboje působí jako zhušťovadlo a zároveň dodávají rolce potřebnou flexibilitu. Pokud chcete vyzkoušet jiné rolky, můžete použít také lněné semínko, chia semínka, banány nebo mango. Působí podobně.
Raw-Pumpkin-Spiced-Butternut-Wraps11

Kořeněná dýňová. Recept již brzy :)

Sušení je dalším klíčovým krokem. Nedosušená rolka se vám přilepí k plátu, z přesušené máte podrážku. Zapomeňme proto na mou oblíbenou techniku, kdy dám pokrm do sušičky, odhadem nastavím dobu sušení a tradá pryč. Na rolku si raději vyhraďte čas, kdy jste doma a sušení můžete průběžně kontrolovat.
Pokud máte dobrý recept a dobrý záměr, rolka se vám povede luxusně. Raw rolka není jenom nějaká výplň k dalším chutím, jako je třeba chleba. Je to další symfonie chutí, která dokonale doplní náplň a pozvedne ji na gurmánský zážitek.
Raw-Red-Bell-Pepper-Wrap-1

Rolka ze červené papriky s avokádem. Recept je v tomto článku.

Co potřebujeme?

Mixér s velkou nádobou a sušičku
3 velké červené papriky (540 g)
4 střední bio rajčata (510 g)
1 velká oloupaná bio cuketa (347 g)
1 velké nebo 2 malé bio Hass avokáda (221 g)
3 polévkové lžíce psyllia (nebo chia semínek, ale psyllium je lepší)
1 polévkovou lžíci + 2 lžičky italského koření
1 lžička cibulového prášku nebo mixnuté cibulky
1 lžička růžové himalájské soli
1 lžička bio černého pepře

Raw-Red-Bell-Pepper-Wrap8

1) Papriky rozmixujeme bez jádřince.
2) Dále rozmixujeme rajčata, cuketu, avokádo.
3) Poté přidáme a rozmixujeme psyllium a koření. Vše společně promixujeme. Pokud máme menší nádobu, mixujeme na dvakrát. Pokud budete moc dlouho okounět, jenom upozorňuji, že psyllium po čase začíná nabývat a houstnout, tak aby jste se moc nelekli ;)
4) Hmotu rozprostřeme na nepřilnavou podložku a sušíme. V sušičce Excalibur vychází výška těsta cca na 2 šálky hmoty. Z tohoto množství uděláte 3 pláty v Excaliburu + jedno menší kolo z jednoho šálku. Sušte na 42°C cca 5-6 hodin. Průběžně testujte, zda již půjde těsto na rolku odlepit z nepřilnavé podložky.

Raw-Red-Bell-Pepper-Wrap5

5) Poté opatrně a pomalu těsto odlepte od nepřilnavé podložky a sušte do té doby, dokud neuvidíte žádná tmavá a mokrá místa. Pokud je vidíte, těsto je nedosušené. V této fázi si můžete také pomoci tak, že jinou nepřilnavou podložku položíte na plát s těstem ze shora, aby jste rolku udrželi rovnou a nepřesušenou. Rolka by měla zůstat ohebná. Pokud ji přesušíte, ještě nezoufejte a lehce ji poprašte vodou.

Raw-Red-Bell-Pepper-Wrap6

Jak rolky v případě potřeby skladovat?

Správně skladované rolky a palačinky vydrží celé týdny, ne-li déle. Usušené těsto můžete položit na folii nebo na pečící papír nebo nechat na nepřilnavé podložce a srolovat jako noviny, vložit do sáčku, vyfouknout vzduch a skladovat na chladném místě. Rolka se dá takto i zmrazit! Pokaždé se ujistěte, že jste ze sáčku vytlačili vzduch. Pokud je těsto hodně suché, poprašte ho vodou.
Corn-TortillasWraps-1

Kukuřičná tortilla. Recept již brzy :)

Více rolek můžete proložit folií nebo pečícím papírem, aby se k sobě nepřilepily a skladovat společně.

Jak rolku servírovat?

Můžete udělat jednu velkou rolku a tu posléze krájet na jednolivé porce. Nebo čtvercové těsto rozkrojíte na 4 díly díly – čtverce a vytvoříte již jednotlivé porce. Pokud máte kruhové rolky, jednoduše je srolujete jako palačinky.
sundried-tomato-corn-wrap3

Kukuřičná se sušenými rajčaty. Recept již brzy :)

Přeji Vám lahodné chutnání a šťastné buňky,
Klára Hlaváčová
www.lahodnosti.cz
Líbí se Vám tento recept? Chcete dostávat podobné sezónní raw recepty přímo do Vaší mailové schránky bez hledání na internetu?
Přihlašte se k odběru receptů.
Nyní se podívejte do svého e-mailu. Přišla Vám od nás zpráva, kterou je třeba potvrdit. A pak se již nechte překvapit receptem na příští týden. Těšíme se na Vás. Klára Hlaváčová.
Raw-Chocolate-Banana-Wraps1

Čokoládovo-banánová. recept již brzy ;)

Autor textu, překladu a fotografií: Klára Hlaváčová, www.lahodnosti.cz

Autor receptu: Amie Sue a fotografií http://nouveauraw.com/raw-recipies/wraps/raw-red-bell-pepper-wrap-nut-free/

Autor fotografií: FullyRawKristina, www.fullyraw.com

Všechna práva vyhrazena.

Tento článek Jak udělat raw rolky a palačinky? Rolky z červené papriky lze šířit nekomerčním způsobem, pouze v nezkrácené podobě i s doprovodnými fotografiemi a se všemi aktivními odkazy a s odkazem nahttp://blog.lahodnosti.cz/jak-udelat-raw-rolky-a-palacinky-rolky-z-cervene-papriky/ včetně celé této poznámky. Vaše sdílení oceňuji.

Žijeme také na facebooku: http://www.facebook.com/Lahodnosti, kde zveřejňujeme krásný obsah. Oceňujeme Vaše „lajkování“. ;)

 

Facebook Comments

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Email this to someone

6 komentářů ke článku “Jak udělat raw rolky a palačinky? Rolky z červené papriky

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>