LAHODNÝ BLOG

BLOG E-SHOPu Lahodnosti.cz

10 tipů, jak s radostí přejít na živou stravu

Kristinino video obsahuje několik velmi užitečných a promyšlených tipů, jak s radostí přejít na živou stravu a přijmout ji ne jako „dietu“, ale jako úžasný radostný životní styl.
Když Kristina mluví o živé stravě, má na mysli rostlinou (veganskou) živou stravu. Fully Raw Kristina se živí živou stravou již téměř 9 let a raw strava jí dala zdraví a radost ze života.

 

My-Weekly-Raw-Food-Stash-Thumbnail-Final-300x230

Tip # 1: Zásobte svůj domov co nejvíce živými potravinami, jak jen je to možné

Pokud doma (nebo na koleji apod.) máte co možná nejméně vařeného jídla, tím lépe. A i pokud máte vařeného jídla kolem sebe více než dost, je dobré, mít stále dobře zásobenou ledničku a spíž živou stravou – ovocem, zeleninou, ořechy, semínky, sušenými dobrawtami apod. Zvyšuje se tím šance, že sáhnete po úžasném zdravém raw jídle, než po vařeném.

 

fully_raw_kristina_08

 

Tip # 2: Začněte svůj den s čerstvě vymačkaným džusem nebo smoothie

Vyzkoušejte různé recepty a experimentujte. Je to to nejjednodušší, čím začít další krásný den.

 

images

 

Tip # 3: Udělejte ze svého oběda skutečné hody

K obědu, tedy k druhému jídlu, si připravte obrovskou porci raw jídla, uspokujujícího a krásně vypadajícího. Kristina doporučuje ovoce. Ovoce je „fast foodem“, v dvojsmyslu „rychlým jídlem“ a dodává energii. Snězte tolik, kolik dokážete. (No není to nádherný životní styl? ;) )
Kristina také doporučuje mono-jídlo, tedy jeden druh ovoce v jakémkoliv množství. Mono strava se ještě lépe tráví, ale fantazii se meze nekladou a tak mysleme na to, že jsme bez omezení. Jako příklad mono stravy Kristina uvádí: 10 pomerančů nebo 10 banánů nebo 10 mang. Pokud najednou nejste schopni sníst větší množství, myslete na to, že žaludek je sval jako každý jiný a při troše tréninku se na potřebné množství potraviny vytrénuje. Trénujte tedy (s) jídlem ;) Ovoce také obsahuje hodně vody.

 

fully_raw_kristina_12

 

Tip # 4: Večeři začněte malou porcí ovoce a zakončete velkým „duhovým“ salátem

Kristinin duhový salát obvykle obsahuje hodně barevné zeleniny a ovoce (v barvách duhy) a velké množství zálivky. Kristina začíná večeři 4-5 kousky ovoce jako jsou hrušky, jablka nebo pomeranče a potom si připraví velké množství duhového salátu, co nejvíce barevného + zálivku. Jí tedy i očima a to je velmi dobrá rada. Tipy na lahodné salátové dresingy zde: blog.lahodnosti.cz/5-raw-salatovych-dresingu-podle-kristiny/

 

 

dresingy detail

 

Tip # 5: Vzdělávejte se

 Na příjemných stránkách (Kristina doporučuje její krásné stránky www.fullyraw.com) o živé stravě a nebo v knihách (knihy o raw stravě zde). Kristina doporučuje knihu Grahama 80-10-10, která dosud nebyla přeložena do češtiny.

 

fully_raw_kristina_02

 

Tip # 6: Cvičte a hýbejte se

Skvělý je jakýkoliv pohyb a hluboké dýchání. Kristina doporučuje min. 20 minut denně, sama hodinu denně běhá. Dělejte to, co vás baví.

 

cc10b19fbed32b78f8a3efcc063b6b26

 

Tip # 7: Přidejte se ke komunitě, kde získáte podporu a povzbuzení

Kristina doporučuje vyhledat ve svém okolí např. bio farmáře a lokální bio farmy, kam můžete zajít a setkat se s lidmi. Nebo můžete navštívit Facebokové skupiny (Kristina doporučuje tu svojí, je pozitivně laděná), kde je možné sdílet a nabírat odvahu a podporu. Podpora je důležitá.
Moje poznámka: Vybírejte pečlivě a jenom pozitivní a přející komunitu.

 

10424247_653344534757176_1213777189628679664_n

 

Tip # 8: Odpočívejte

Uzdravte svoje tělo, mějte dostatek času na kvalitní spánek. Meditujte, odpočívejte a myslete na to, že všechno má svůj čas.

 

10577057_669002809858015_4280277290028775148_n

 

Tip # 9: Jezte dostatečně

Ujistěte se, že jíte dostatečně velké porce jídla a je tedy pravděpodobnější, že vás nepřepadá hlad a mlsná. Největší chybou, kterou začínající lidé dělají, je podle Kristiny to, že jedí málo. Poté se nají třeba hodně ořechů a semínek, ale nejvíce energie je v ovoci. Když Kristina začínala jíst živou stravu, cítila se unaveně až vyčerpaně, protože nejedla dostatečně. Když jíte hodně, je větší pravděpodobnost, že s radostí u živé stravy zůstanete.

 

maxresdefault

 

Tip # 10: Buďte sami sobě přítelem

Buďte k sobě přátelští, jemní a myslete na to, že vše vyžaduje určitý čas. Starejte se o sebe dobře a mějte se rádi.

 

10275985_627443950680568_1920611037697974796_n

 

Zdroj: https://www.youtube.com/watch?v=XwK0o77azAc + fotografie: www.fullyraw.com

Volný překlad pro Lahodný blog: Klára Hlaváčová

 Najdete nás i na facebooku: http://www.facebook.com/Lahodnosti

Článek povoluji šířit v nezkrácené podobě i s doprovodnými fotografiemi se všemi aktivními odkazy a s odkazem na www.blog.lahodnosti.cz včetně celé této poznámky.  Děkuji.

 

518251031_c_o

Facebook Comments

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Email this to someone

,

2 komentáře ke článku “10 tipů, jak s radostí přejít na živou stravu

  • Lenka napsal:

    Ykvele tipy i clanek. Me se nejvice libi na obed 10 mang to je nejakych cca 500 korun! Me prijde ze si tuto stravu muzou dopravat, kde je hromada ovoce po cely rok za par korun. Coz bohuzel u nas v CR neni. Leda jabka, ktere mi moc nechutnaji.
    Pa, Lenule

    • Klára napsal:

      Ahoj Lenko,

      to neber doslova, ale jako inspiraci. Člověk si to sám přizpůsobí, jak mu vyhovuje. Navíc ono ve finále je čistá strava levnější než konvenční strava, to po více než pěti letech vím na 100% :) I když se vše kupuje.

      U nás je navíc spousta ovoce doslova zadarmo od léta do podzimu, podél cest, v parcích… Každý rok žasnu, že to lidé netrhají a kupují v obchodě: hrušky, jablka přehršel druhů, švestky, třešně, višně, blumy, ringle, lískové ořechy, vlašské ořechy, vzácněji pak meruňky, broskve, hroznové víno, moruše. V lese maliny, jahody, borůvky. A samozřejmě zelené byliny a „plevele“ Za 0 Kč :)

      Mohu inspirovat tímto článkem http://blog.lahodnosti.cz/jak-zacit-s-zivou-stravou-31-tip/

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>