LAHODNÝ BLOG

BLOG E-SHOPu Lahodnosti.cz

Jak začít s živou stravou? 3+1 tip

54294fbe99fb2bbc0827fe5389b8a9ac
Občas dostanu dotaz, jak začít s živou stravou. Rozhodla jsem se, že se s Vámi podělím o vlastní zkušenost. Věřím totiž, že by Vás mohla inspirovat a také pobavit.
Někdy na Facebooku čtu, že zejména v začátku je třeba hledat co nejvíce informací (nejlépe na internetu) a mít dostatečné povědomí o všem, co živá strava nabízí. Jaké jsou její výhody a nevýhody. Že je třeba mluvit s co nejvíce lidmi o Vašem novém rozhodnutí a změně životního stylu.
cdae01925236f955bc68e885be524451
Inu, moje zkušenost je zcela opačná. Na začátku všeho bylo moje silné rozhodnutí „něco“ změnit. Konkrétně změnit pocit z mého vlastního těla a mysli. Chtěla jsem se cítit skvěle ve vlastním těle. Chtěla jsem mít radost ze sebe samé. Chtěla jsem k sobě cítit lásku. A hlavně jsem chtěla mít radost ze života, prožívat štěstí. Zkrátka jsem se chtěla zamilovat do svého života a do sebe. Abych mohla vzápětí milovat druhé.
Na začátku tedy nebyl záměr změnit stravu nebo nedej bože životní styl (který mi až na ty pocity dost vyhovoval ;) ). Mým záměrem nebylo stát se vitariánem nebo vegetariánem či jiným „-ánem“. ;)
A zde je první rozdíl v celém přístupu. Na internetu totiž nenajdete, PROČ chcete přejít na živou stravu. Nenajdete tam Vaše nejhlubší pohnutky, přání a touhy. A už vůbec tam nenajdete návod na to, jak prožívat své štěstí. V první fázi tedy vůbec není nutné ponořit se do internetu (to není nutné v žádné fázi ;) ) nebo do knih. Co však nutné je, je ponořit se do sebe samé, do sebe samého. Zodpovědět si, proč chcete to, co chcete. Zodpovědět si, CO vlastně chcete. V několika málo týdnech se o tomto tématu rozepíši ještě více v e-booku nebo v jiném formátu.
650ec3a01473250b5ea8d4810fedd7b7
Já jsem měla dokonalého a vědomého učitele (děkuji Pavle!), který se objevil hned, jakmile byl žák (tedy já), připraven/a. Zopakujme si, že jsem již zcela jasně a s hlubokou jistotou věděla, co chci a jak to chci.
Pavel se se mnou moc nebavil. Zkrátka mi řekl, že vyzkoušel něco úžasného, co mu dělá moc dobře a že si v tom jede dál. Líčil mi, jak dělá to a ono, jak mu to dělá dobře, jak se cítí mladý a zdravý. Neuvěřitelně mě motivoval (a to mluvil jen o sobě a o tom, jak se cítí skvěle). Nepustil mě ke slovu.
K živé stravě mi řekl 2 věci, které mi zcela stačily a které mě dovedly k mé cestě:
1) Pij čerstvé ovocné a zeleninové šťávy. Jakkoliv, kdykoliv a v jakémkoliv množství. Když budeš mít hlad, pij šťávu. Když tě bude honit mlsná, pij šťávu. Když budeš totálně přepitá a šťáva ti poleze krkem, pij více šťávy.
2) Nikde nic nečti, s nikým o tom nemluv, nehledej žádné informace, nic neřeš a hlavně: po ničem nepátrej.
A tak jsem začala se živou stravou.
Později Pavel přidal radu třetí a čtvrtou.
3) Jez cokoliv, jakkoliv a kdykoliv. Ať tě zajímá pouze to, aby to bylo syrové, aby to bylo ovoce a zelenina, ořechy, semínka a další čerstvé živé potraviny.
4) A hlavně: nikde nic nečti, s nikým o tom nemluv, nehledej žádné informace, nic neřeš a po ničem nepátrej.
e57b5f96a1209f3267c8bc5331ab86d1
Pavel argumentoval tím, ať to vyzkouším na 14 dní. Co je 14 dní oproti celému životu? Co je 14 dní oproti věčnosti? „Nebude-li se Ti to líbit, vrátíš se zpět k tomu, co jsi žila předtím,“ říkal. Jenomže to jsem nechtěla. A 14 dní v mých očích skutečně byla krátká doba na to, abych nevyzkoušela najíst se „jenom“ ovocem a zeleninou.
Teprve mnohem později jsem se dostala k četbě knih. Jedním dechem jsem přečetla knihu od Victorie Boutenko 12 kroků k syrové stravě (kterou Vám doporučuji). Jelikož jsem v té době měla již dostatek vlastní praxe, pustila jsem se do čtení dalších zdrojů. A začala jsem si číst v knihách a na internetu. Opustila jsem Pavlovo pravidlo číslo dvě a číslo čtyři.
A víte co jsem se dozvěděla? Ano, dozvěděla jsem se to, co jsem nevěděla. Že se ořechy nesmí kombinovat s ovocem. Že se meloun nesmí kombinovat s ničím. Že nejlepší je mono strava (která pro mě v té době byla utopií – po desítkách let na konveční stravě se vážně chcete nutit do snědení 10 jablíček naráz a ještě si namluvit, že u toho vydržíte?). Dozvěděla jsem se, že ovoce a zelenina je plná chemie (a tak je lepší jíst běžnou stravu plnou chemie ;) ). A nakonec jsem se dozvěděla, že přijde konec světa. :-D Ani moc nepřeháním – sledováním jakýchkoliv negativních informací nakonec dospějete k tomu, že všechno je v …. . A že tedy nemá cenu se sebou cokoliv dělat. A že je vlastně normální cítit se blbě.
6ca5041777d7e13cb10580e4e790f1d0
Výsledkem bylo, že mě to vystresovalo – přišlo mi totiž, že je nemožné jíst podle pravidel. Že je to nedosažitelné. Že je to upnuté. A hlavně, že je to složité. To, co mi do té doby jasně fungovalo, to z čeho jsem byla tak nadšená, mě přivedlo ke strachu a černým myšlenkám. Anonymní lidé na internetu mě vystrašili, že mi může chybět to a ono. To, co mi nechybělo na hamburgerech a coca cole, by mě najednou mohlo chybět na ovoci a zelenině! Že bych měla mít jiný mixér (měla jsem mixér z Lidlu), protože jinak nestrávím nerozmixované živiny. Že bych měla mít jiný odšťavňovač (měla jsem babiččin „antik“ odšťavňovač), protože není šťáva jako šťáva. Že bych měla mít jinou sušičku (opět jsem měla sušičku od babičky, která prostě sušila. Na kolik stupňů? Netuším). Ale dostala jsem obavy, zda mi ta zlá sušička nezabíjí potřebné živiny. Zda mi ten zlý mixér dostatečně mixuje potravu pro trávení. A zda mi ten zlý odšťavňovač nadměrně neoxiduje mou šťávu. Kdo ví co ty přístroje po nocích dělají, aby mi překazily mé záměry…
Smějete se? :-D Samozřejmě později, když jsem již jasně věděla, že živý životní styl je to, co chci, jsem si pořídila top přístroje pro živou kuchyni. Je to jako s vařením. V klidu a pohodě začnete vařit na starém sporáku v oprýskaných hrncích z chalupy. Zkoušíte, těšíte se z úspěchů, baví Vás to. A později si koupíte luxusní přístroje a hrnce. Protože již víte, že Vás to baví a naplňuje a tedy do toho chcete investovat. Dělá snad hrnec vaření vařením? Nebo jste to vy, kdo všemu vdechuje duši?
hrášek
V té době jsem již ale měla za sebou zkušenost, že živá strava v jakékoliv podobě funguje (ano, v jakékoliv, pokud po ničem nepátráte a prostě si jedete podle toho, co Vám dělá dobře!). Hluboce jsem ocenila Pavlův přístup a jeho mistrovství. Také jsem hluboce ocenila sama sebe, že jsem si důvěřovala a že jsem získala jedinečnou pozitivní zkušenost a jistotu, že to prostě funguje. Bylo pro mě snazší vrátit se k sobě samé. A ještě snazší bylo přestat číst strachy a obavy jiných lidí.
V dnešní době mám jistotu (nejedná se o víru, ale o osobní jistotu), že jasný záměr a živá strava jsou úžasnou cestou plnou radosti, zdraví a skvělých pocitů. A někdo jiný to má třeba zase jinak.
e15920f606e689c177ba2cfe34d2d2fd
Pokud bych Vám měla dát pár rad do začátku, byly by to tyto:
1) Z celého srdce si urči svůj záměr, svoje PROČ, na které nasměřuješ celou svou pozornost a energii. Je-li v souladu s Tvým záměrem živá strava ( a také radost ze života, ze svého těla, zdraví, mládí a krása), pokračuj bodem 2.
2) Pij a jez cokoliv, jakkoliv a kdykoliv. Zajímej se pouze o to, aby to bylo syrové, aby to bylo ovoce a zelenina, ořechy, semínka a další čerstvé živé potraviny.
3) Nikde nic o raw stravě nečti, s nikým o tom nemluv, nehledej žádné informace, nic neřeš a hlavně: po ničem nepátrej. Prostě ji žij.
V dnešní době jím úplně jinak než na začátku. Ale kdyby jste mi na začátku řekli, že na výletě u moře budu pobíhat jako zběsilá, protože budu mít neodolatelnou chuť na rukolu, kterou zrovna nemají, asi bych Vám tu rukolu nacpala do chřtánu. ;) A dala si něco „dobrého“.
Jím jenom a pouze podle sebe. Nečtu co a jak jedí ostatní. Nezajímá mě, kdo se čeho bojí a jakou má zkušenost. Naopak se zálibně dívám na raw recepty a nápady ostatních. Kochám se pozitivními zprávami a lidmi. A stále si jedu jenom a jenom podle sebe. Naplňuji každým dnem, každým jídlem i každým dnem bez jídla, svůj záměr. Je to můj záměr, ne záměr někoho jiného a tedy já nejlépe vím, jak a proč ho naplňovat.
2015-peach-harvest1
Závěrem ještě jedna osvědčená zkušenost. Je poměrně snadné, pokud již nějaký čas máte jasný záměr, ale moc se nedaří, začít vynechávat určité skupiny potravin. Začít vynechávat to, co máte nejméně rádi. Třeba maso. Posléze mouku. Potom cukr. Potom sýry. Poté těstoviny. Nebo jakkoliv jinak. Až nakonec zjistíte, že s chutí lítáte po tržisti a s nadšením sháníte tu svou milovanou rukolu.
Také je možné jíst tak, jak jste zvyklí, ale zařazovat jedno 100% raw jídlo denně. Poté dvě denně. Poté 3 denně. Moment, kde zůstala vařená strava? V nenávratnu. ;)
Nespěchejte na sebe. Milujte se! A to mj. znamená, že si na vše dáte dostatek času. Že o sebe pečujete laskavými myšlenkami a že jste k sobě laskaví, i když zrovna jíte cokoliv. Je jedno, co na to řeknou ostatní. Jestli jste raw nebo nejste. Důležité je, zda naplňujete svůj záměr, jste šťastní a bavíte se.
Přeji Vám krásné chvíle a radost ze života,
Klára Hlaváčová
www.lahodnosti.cz
Vše pro živou stravu na jednom místě – vrcholné zdraví, krásné tělo, jasná mysl

01d5ac049342e7a29076b6e7713e6d71

Líbí se Vám tento recept? Chcete dostávat podobné sezónní raw recepty přímo do Vaší mailové schránky bez hledání na internetu?
Přihlašte se k odběru receptů.
Nyní se podívejte do svého e-mailu. Přišla Vám od nás zpráva, kterou je třeba potvrdit. A pak se již nechte překvapit receptem na příští týden. Těšíme se na Vás. Klára Hlaváčová.

 

Autor článku: Klára Hlaváčová www.lahodnosti.cz

Fotografie: FullyRawKristina www.fullyraw.com

Amie Sue www.nouveauraw.com

Pinterest www.pinterest.com

Tento článek Jak začít s živou stravou? 3+1 tip lze šířit nekomerčním způsobem, pouze v nezkrácené podobě i s doprovodnými fotografiemi a se všemi aktivními odkazy a s odkazem nahttp://blog.lahodnosti.cz/jak-zacit-s-zivou-stravou-31-tip/ včetně celé této poznámky. Vaše sdílení oceňuji.

Žijeme také na facebooku: http://www.facebook.com/Lahodnosti, kde zveřejňujeme krásný obsah. Oceňujeme Vaše „lajkování“. ;)

Facebook Comments

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest1Email this to someone

, , ,

23 komentářů ke článku “Jak začít s živou stravou? 3+1 tip

  • Věra Holečková napsal:

    Krásný článek Klárko, mluví mi z duše.Je to tak, jen já sama uvnitř sebe vím co je pro mě to nejlepší. Moc oceňuji , děkuji za sdílení a těším se na pokračování
    Věra

    • Klára napsal:

      Věro,

      děkuji za láskyplný komentář, mám radost. Věřím, že podobné články vkládám častěji a častěji ;) (nechci psát „budu“, hihi)
      Ano, žádná šablona neexistuje a i když jsou jisté obecné principy, které platí a jsou podpůrné, nejlepší je prostě vše žít a zažít ;)

      Oceňuji Tvůj komentář!

      Klára

  • Radka Voděrová napsal:

    Pane jo, tak super návod na přechod na Živou stravu jsem nikde neviděla. Pokouším se již od dubna přejít na syrovou stravu, ale pořád mám zakořeněné chutě teplé stravy. A pořád mám výčitky, že jsem to zase nezvládla, když „zhřeším“. Ale po přečtení tohoto článku jsem zase nabitá optimismem, že to půjde. Asi pomaleji, než bych si představovala. Ale půjde. Děkuji Radka

  • o4p napsal:

    Super článek:-). Já sama s živou stravou neustále začínám a končím rok. Sice vnitřně cítím, že je to pro mé tělo to nejlepší, ale bohužel se nechám vždy odratit okolím nebo dostanu strach,že dělám něco špatně po přečtení nějaké diskuse. Teď už to určitě zvládnu. Nebudu číst, poslouchat okolí,ale budu poslouchat své tělo:-)

  • dj napsal:

    Ahoj… Pekne napsano..ale
    Hodne si protirecis!!!
    Ono prospesne a zdrave stravovani ma nejake zasady… To ze si ve sve hlave myslis ze vse delas spravne, muze byt pravym opakem.
    Ale jinak se clankem souhlasim.

    • Klára napsal:

      Ahoj dh,

      možná vím, jak to myslíš. :) A pokud to myslíš tak, jak já si myslím, že to myslíš (haha :) ) tak souhlasím. Tento článek je určen pro začátečníky a podle ohromného množství ohlasů na FB vidím, že se do podobné slepé uličky dostalo více lidí… A tak pryč se zásadami :)

      ——
      Živá strava je mnohde prezentována jako zázrak. Přitom se o žádný zázrak nejedná, je to prostě normální, přirozený způsob stravování, který tu byl desítky tisíc let. Při čerstvé živé stravě tělo a mysl funguje tak, jak má a ještě mnohem víc. To, že se nyní většinová společnost stravuje jinak vůbec neznamená, že je dnešní strava „normální“. A že dnešní nemoci a nachlazení jsou „normální“.

      Mnoha lidem „živá“ strava nefunguje a tak první co udělají je, že ji opustí a dál se trápí. A přitom stačí tak málo…

      Oceňuji Tvůj komentář, který měl isnpiroval k tomuto zamyšlení,

      Klára

  • Andrea napsal:

    Klarko,
    jasne a krasne napisane. Zameriat sa sama na seba, na svoje potreby a na to, co mne robi radost. To je to najdolezitejsie. Je pravda, ze ak sa clovek chyti do pasti diskusii na Internete, uz ho zacinaju nahlodavat strachy a pochybnosti. A co to vlastne ten strach je? Podla mna – nedovera v samu seba, nebytie v pritomnosti…

  • Alena napsal:

    Milá Kláro,přechod na živou stravu jsem již absolvovala asi 3x. Vždy jsem selhala a to z důvodů, že jsem cítila, že mi chybí např. teplý nápoj, nebo něco teplého, jako je polévka. Mám dotaz, jak řešit problém, že je mi ze zeleniny i ovoce po delší době zima. Mým problémem je, že nemohu cvičit, nechodím, jsem na vozíku a nutně bych potřebovala shodit dost kil. Ovocné šťávy mají podle mne hodně cukru, tak co s tím? Jinak velmi oceňuji, když někdo vydrží. Já vydržela měsíc, bylo mi moc dobře, ale pak velký útlum. Obdivuji Vás.

    • Klára napsal:

      Alenko, to je na mnohem širší debatu :) Rozhodně, pokud Vám ovocné šťávy chutnají, pijte je. On není cukr jako cukr. A přirozeně vyskytující se cukr v ovoci, když ho jíme syrové a nebo odšťavňujeme ši mixujeme, na váze rozhodně nepřidá. Takže směle do toho a tyto obavy hoďte za hlavu.

      Co se týče toho „vydržet“ na živé stravě, tak se nedivím, že jste nevydržela. Kdybych já sama cítila, že musím „vydržet“, tak je to pro mě hodně náročné, jako že „musím“. Lepší je naladit se na to, že to chci a proč to chci. Každopádně zkusila jste Alenko třeba dvě raw jídla denně a jedno si dát v klidu a v pohodě a s krásně čistým svědomím vařené? Vyzkoušejte to. Bude Vám skvěle, zhubnete a přitom si můžete dopřát oblíbenou polévku nebo teplý nápoj.

      Jste skvělá, že se o živou stravu zajímáte a že ji jíte. A že jste střídavě na živé stravě zcela a střídavě ne. To nedělá většina populace, ale vy ano. Tak se za to pochvalte :)

  • Renatka napsal:

    Ahoj milá Klárko, mockrát děkuju za tvůj článek. A úžasnou moudrost.
    Když o tom tak přemýšlím, tak je to pravdivé a nejen co se týče jídla. (Zejména bod s nikým o tom nemluv, nevyhledavej informace…)
    Živá strava mě moc láká, ale už jsem slyšela spoustu odborníků, ke kterým jsem chodila, že ochlazuje tělo(a mě byla vždycky zima). Vždycky jsem měla potřebu o jídle s někým mluvit a v závěru jsem byla spíš plná obav a strachu. Ovšem nedávno jsem tu o tom četla článek, který mě inspiroval a vlastně už potvrzoval nedávnou zkušenost. Mám na mysli chození bos.
    Jistým způsobem vnímám syrovou stravu jako to nejlepší stravování pro člověka co může existovat. Přeju si žít někde, kde je více teplo a člověk si tam může pochutnavat na cerstvem ovoci a zelenině celoročně… :)
    Děkuju mnohokrát za úžasný článek/ články.

    • Klára napsal:

      Renatko,

      děkuji za Tvůj komentář. Ano, ona ani sdílená radost často nemusí být dvojnásobná :) A dělat si věci podle sebe je úžasné. Když už se ve svém počínání člověk patřičně ukotví, je možné začít sdílet. Ale dříve ne. A máš pravdu, že to v podstatě platí ve všem… Výhodou je, že se člověk nenakazí strachy jiných lidí, jejich (negativními) zkušenostmi apod. A později začne stejně potkávat stejně naladěné lidi :)

      Přeji Ti, ať se Ti moc daří a žiješ přesně tak a přesně tam, kde si přeješ :)

  • Fanfan napsal:

    Děkuji… žádné slovo není v danou chvíli výstižnější.Možná velmi velmi děkuji :)

  • Vladka V. napsal:

    Klárko moc pěkný článek…:). V některých pasážích to máme podobné. Zatím jsem na raw till 4. někdy mám jen raw dny jindy raw till 4. Ale hlavně mě vyhovuje že můžu jíst pořád a i sladké ovoce. To mi doktoři pořád zakazovali a dovolili mi je jen do max. 12h. a to já většinou nestíhala protože dlouho spím. Šťávy se osvědčily. Jen u toho mono to nějak porušuji, mám ráda na misce více druhů ovoce. Naštěstí už vím co mohu kombinovat s čím aby mi bylo fajn. Píšu příběhy o Klementině a učím jí jak se dívat na nemoci jinak a tak se i v těch příbězích zmíním o tomto životním stylu, který mě moc baví. I když info zjišťuji tak si z toho vezmu jen to co se mi líbí a co lahodí mému uchu. Žiji na ostrově GB a tak i spoustu potravin které potřebuji musím hledat kde seženu. Zatím mám jen základní mixérek a takový pidi, takže když „vařím“ tak u toho použiji spoustu nádobí. Špagety jsem si dělala jednou škrabou na zeleninu, vyšly z toho plátky, takže legrace. Jen odštavnovač jsem si zatím koupila a jsem s ním nadmíru spokojená. Mixér budu nahrazovat ale vitamix ne, našla jsem podobný ale levnější. Zatím suším v troubě. Zkoušela jsem palačinku, trochu se potrhala ale hlavně byla sladká jak cumel, tak jsem jí plnila raw mutelou. Ale aspon se nenudím a tvořím…:). Klárko přeji ti a všem ostatním mnoho dobrého…:) Vladka

    • Klára napsal:

      Vlaďko, děkuji za krásná milá slova. Jsi skutečně skvělá, jak jsi se do toho pustila s elánem a s důvěrou. A je úžasné, že je Ti skvěle. V GB je fajn značka raw produktů Raw Health, mají krekry, čokolády, másla. Takže na občasné mlsání skvělé a v UK dobře dostupné. To mě teď k tomu napadlo. Jinak samozřejmě ovoce a zelenina je hlavní součást a ta to jistí :) Věřím, že se zase brzy „uslyšíme“ přes písmenka. Dej vědět, jak se Ti daří, Klára

      • Vladka V. napsal:

        Klárko děkuji za odpověd a i za odkaz. Určitě se na něj podívám. Dnes jsem si dělala rawfaello, ale absence kvalitního mixéru je znát, tak se moc nepovedly, ale neházím flintu do žita a těším se až si budu moct koupit ten mlj vysněný mixérek. Je to zvláštní dnes si manžel dělal vajíčka a dnes mi to nic neříkalo. Koupil mi úžasné jahody tak si zítra udělám jahodový raw knedlíky. A ještě se mi kvasí jablečný ocet. Tak jsem zvědavá jak se mi povede…:) Krásný den Vladka

  • Petra napsal:

    Hezký článek a pravdivý. Jen nesouhlasím s částí, řídit se dle sebe, ale poslechnout zkušenější a osvědčené pravidla, které Všem pomohou v jejich pátrání. Mě například nebylo moc dobře po RAW tyčinkách a nějakých kombinacích a pak jsem se dozvěděl, že není dobré konzumovat oříšky/semínka s ovocem. Je to logické a hlavně ověřené. To, že to nĚkomu nemusí vadit neznamená, že svému tělu tím neubližuje, nebo ho přinejmenším nezatěžuje.
    Znám lidi, co papají kdeco a tvrdí, že poslouchají své tĚlo, no, raději nebudu psát, co do sebe dokáží nasoukat :-D
    Ale jinak souhlas s tím, že je nejjednodušší způsob nějak začít a pak, nebo za pochodu se pár pravidel naučit, alespoň co se týká kombinování stravy.

    Peťule

  • Věra napsal:

    Milá Klárko,
    prosím Vás, jste to vy?- Byla jste v kontaktu s Maiou?
    Totiž, poslala jsem dvakrát email na udanou adresu – jak bylo uvedeno – ale netuším, z jakého důvodu, mi nepřišla žádná odpověď.
    Bohužel jsem si s nikým ze stránek nevyměnila adresu.Nemáte, prosím Vás nějakou informaci?
    Moc Vám předem děkuji za odpověď,
    Věra.

    • Klára napsal:

      Ahoj Věrko,

      ano, jsem to já :)
      Jestli jsi Maie posílala svůj mail, tak ho má zcela jistě zaevidavaný. Jednotlivě Maia na maily nedopovídá, to přímo říkala.Má jich hodně a tak by zřejmě nedělala nic jiného a přitom si chce od virtuální světa dát relax. Ale jistě časem nějaký mail přichystá a všem nám ho rozešle. Takže o nic nepřicházíš a takto je to v pořádku.

      Každopádně lze si přečíst nějaké příspěvky na Facebooku u Mai nebo u Gabriela a také je Maia občas v naší Facebookové skupině Raw živá strava pro všechny zde: https://www.facebook.com/groups/raw.ziva.strava.pro.vsechny/?ref=bookmarks
      Tak se přidej.

      Těšíš se, že :) Klára

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>