LAHODNÝ BLOG

BLOG E-SHOPu Lahodnosti.cz

Znáte Irský mech? Dokonalá vychytávka do živé kuchyně od Markuse Rothkranze

Živá kuchyně je fascinující. Stále poznávám nové a nové věci a chuťové zážitky. Přidáte se?

5

Co je Irský mech?

V receptu na raw cibulový chléb (který naleznete ZDE http://blog.lahodnosti.cz/raw-cibulovy-chleb-a-vychytavka-v-podobe-irskeho-mechu/) jsem zkoušela variantu s psylliem i variantu s Irským mechem.

Osobně mi psyllium moc nechutná, i když vytváří jakousi chlebovou strukturu. V jídle ho hodně cítím. Proto jsem zkoušela i variantu s Irským mechem.

Mohu konstatovat, že Irský mech je naprosto geniální záležitost nejen do raw chlebů, ale i

do zákusků, cheesecaků, veganských zeleninových aspiků, gumových medvídků pro děti, ořechových sýrů  apod.

 

IrishMossCollagen

Markus Rothkranz využívá Irský mech hojně ve svých receptech i pro jeho nutriční vlastnosti a výživu.

Irský mech je vlastně řasa, která po namočení vytváří rosolovitou želatinu. Když se Irský mech dobře propláchne, je bez chuti i vůně, takže je ideálním pomocníkem v živé kuchyni.

Ve slaných receptech je skvělý místo psyllia, v dezertech nahradí tuny kokosového oleje.

Markus Rothkranz Irský mech ve svých receptech hodně používá a tak jsem k němu přišla i já. Chcete vidět jak s Irským mechem tvoří Markus Rothkranz?

Jak udělá rosolovitou hmotu dokonalou pro použití v živé kuchyni? Podívejte se na video:

Obzvláště důkladné propláchnutí Irského mechu je důležité pro výslednou chuť pokrmu. Když jsem s Irským mechem tvořila poprvé a dělala jsem ořechový sýr, Irský mech jsem nepropláchla vůbec. Rovnou jsem ho ze sáčku vložila s půl kilem mandlí a vodou do mixéru.

Celá dávka sýru letěla do koše :-D.

Mech tedy dobře propláchneme, např. v cedníku a poté necháme cca 2 hodiny namočený ve vodě. Vodu slijeme a Irský mech rozmixujeme na celistvou hmotu ve vysokorychlostním mixéru.

V této podobě je Irský mech připravený k dalšímu využití do dezertů, sýrů, chlebů apod. V uzavřené nádobě v lednici vydrží až 5 dní. A nebo si vždy můžeme připravit čerstvou várku Irského mechu.

Irský mech je nutričně velmi hodnotný. Užívá se jako alternativa kolagenu a želatiny. Obsahuje vitamíny a minerály jako je vápník, síra, jód, draslík, dále na vitaminy A, D, E, F a K.

Navíc téměř neutrálně chutná a jeho konzistence ho přímo předurčuje ke kouzlení v živé i vařené kuchyni. Hojně se využívá např. na Jamajce do polévek a omáček.

Irský mech je úžasná alternativa ke kolagenu, rostlina, mořská řasa.  Více se dozvíte v Lahodném e-shopu, kde mech můžete také zakoupit:  http://www.lahodnosti.cz/irsky-mech-raw-250-g

irsky-mech-zlaty

Možná Vás zaujal i název této mořské řasy. Proč zrovna Irský mech? Irský mech je totiž nejvíce vyskytující se a rostoucí řasou kolem Irska, takže její název vlastně až tak překvapivý není.

Tato řasa má v oblasti Irska velkou tradici. V 19. století se Irský mech stal jedním z hlavních zdrojů výživy tamních obyvatel a důležitou potravinou. V dnešní době získává zpět svoji zaslouženou popularitu nejen jako výborný zdroj vitamínů a minerálních látek, ale také jako skvělý pomocník v kuchyni.

Irský mech roste v obrovském množství také na pobřeží Ameriky u Atlantického oceánu a zčásti i u Tichého oceánu. Čerstvý Irský mech má pestré zbarvení a je měkký a vláčný.

5

 A jak dopadlo srovnání raw cibulového chleba ve zmiňovaném receptu, jde jsem použila psyllium a v druhém chlebu Irský mech? Obě dvě varianty jsou úžasné. S psylliem je chlép tužší a těžší a já osobně psyllium chuťově cítím.

S Irským mechem chléb svojí strukturou více připomíná nadýchanější chléb, dobře drží pohromadě a celkově je chuťově i svojí konzistencí lahodnější.

Miluji živou stravu, je pro mě skutečným gurmánským zážitkem.

Mgr. Klára Hlaváčová

 

logo250px

Nejen inspiraci, ale i nejkvalitnější ingredience pro toto jídlo seženete v Lahodném e-shopu www.lahodnosti.cz 

Autor textu: Mgr. Klára Hlaváčová

Autoři fotografií: Markus Rothkranz a Tara Nováková

Ingredience:
Facebook Comments

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Email this to someone

, ,

8 komentářů ke článku “Znáte Irský mech? Dokonalá vychytávka do živé kuchyně od Markuse Rothkranze

  • Jana napsal:

    děkuji za tip o irském mechu, paráda, doufám, že mi bude chutnat.mám radost.

    • Klára napsal:

      Jani, věřím že ano :) Když se dobře propláchne, je bez chuti. Krásně se s ním tvoří. Také mám radost z nového objevu :)

  • Daniela Tara napsal:

    Klárko,chtěla jsem si od tebe objednat Irský mech,ale zjišťuji,že ho nemáš skladem.Mohu si ho předobjednat,nebo co mám udělat,abych tvoji příští dodávku do tvého obchodu neprošvihla?Díky ti za odpověď.D.

    • Klára napsal:

      Danielo, celé Česko je bez mechu :-D Čekáme na dodávku, jen se po něm zaprášilo. A to jsme ho měli přes padesát kusů :) Je prostě skvělý a dost univerzální.
      Když uděláš objednávku, je to jistější. Do objednávky můžeš i věci přidávat, kdybys ještě něco potřebovala nebo vám to doma došlo, takže to je v pohodě.

      Mooc zdravím, Klára

  • Daniela Tara napsal:

    Klárko,díky za odpověď,objednávku na mech udělám hned a další opravdu budu přidávat,stále objevuji nové,co by se mi hodilo.Když by to šlo,ukončila bych vše před koncem března,protože doma budu až o velikonocích — snad. Zatím ještě jednou moc díky za vstřícnost.D.

    • Klára napsal:

      Všechno jde Danielo, takže úplně v pohodě :) Jednu zde už mám a další přidávej buď normálně do e-shopu a nebo mě piš do mailu na klara@lahodnosti.cz nebo na lahodnosti@gmail.com (ten je společný), co chceš přidat a já to tam dodám růčo fůčo. A ke konci března dej vědět a my odešleme. ;) Hihi, to je napínavá objednávka :-D

  • Daniela Tara napsal:

    Klárko,díky a teď se tady pořádně chechtám tvému dovětku.Mně se také ještě nikdy nic tak pěkně neobjednávalo jako tady u tebe.super spokojenost.Ahoj.D.

Napsat komentář k Daniela Tara Zrušit odpověď na komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>