RAW ŽAMPIONOVÁ PIZZA – jako pravá :)
Představuji vám první recept ze série receptů „pro muže“. Takto označené recepty jsou lahodnou vábničkou pro muže a tajnou zbraní žen. Žen, které by rády zařadily více živé stravy do svého jídelníčku a hledají inspiraci, aby syrovou stravou zaujaly i své mužské protějšky a popřípadě i děti. Nemusí tak vařit jídlo pro rodinu a sobě připravovat jiné jídlo. Skutečná raw pizza je sestavená tak, aby obsahovala celou škálu chutí a tak uspokojila mlsné jazýčky „vita“ i „nevita – riánů“.
V živé kuchyni se někdy názvy připodobňují k vařeným jídlům, aby se zmírnila závislost na vařeném a pokrm dané jídlo připomínal. V případě této syrové pizzy to však neplatí – je to skutečná pizza. Výborná a sytá, takže zasytí i naše mužské protějšky. Umím si představit vzít tuto pizzu i na oslavu a ukázat, že živá kuchyně zdaleka není „jenom“ salát.
Přeji lahodné dny a šťastné buňky. Buďte zdrávi.
Mgr. Klára Hlaváčová
Nejen inspiraci, ale nejkvalitnější ingredience pro toto jídlo seženete v Lahodném e-shopu www.lahodnosti.cz
Doporučuji raw pizzu lidem, kteří chtějí vyzkoušet pokrm z živé kuchyně, protože je to chuťový zážitek, který by vás k živé stravě mohl nalákat. Také ji doporučuji lidem, kteří přecházejí na živou stravu a jsou v počátku a také těm, kteří zařazují více živého do svého jídelníčku.
Pro dlouhodobé vitariány se tato pizza nehodí, protože ti upřednostňují lehkost. Pizza je obecně hodně sytá a déle se tráví.
Pojďme na to.
V první řadě je třeba naklíčit cca 480 g pšenice kamutu nebo ovsa, cca 3 dny předem. Oves mám chuťově radši. Jakmile máme naklíčeno, můžeme se pustit do samotné pizzy.
V den, kdy budeme dělat pizzu namočíme sušená rajčata (na 1 – 2 hodiny), namočíme kešu ořechy (na 2 hodiny) a dáme marinovat žampiony (na 15 minut, viz. dále).
Co potřebujeme? (Pro zobrazení ingrediencí klikněte na oranžový text)
Těsto – příprava 20 minut, sušení 4 hodiny
480 g naklíčeného kamutu nebo ovsa
1/2 mořské soli (čisté nebo s mořskou řasou) (nemusí být)
120 ml vody
30 ml (2 lžíce) krétského bio olivového oleje
115 g mletého zlatého bio lnu (len si nameleme čertsvý, protože má tendenci rychle žluknout)
POSTUP:
1) Vše, kromě vody a mletého zlatého lněného semínka, dáme do kuchyňského robota a rozmixujeme do podoby těsta. Vodu přidáváme postupně podle konzistence.
2) Těsto přendáme do mísy a vmícháme nadrcené lněné semínko. Těsto rozprostřeme na sušící pláty (buď přímo podle druhu sušičky a nebo na děrovanou nepřilnavou podložku). Abysme docílili žádoucího vzhledu, vytvarujeme okraje pizzy vzhůru. Korpus sušíme cca 4 hodiny. Usušené pizzové těsto lze skladovat v lednici v potravinové folii cca 4 dny.
SUGO (OMÁČKA) NA PIZZU – příprava 10 minut, máčení rajčat 1 – 2 hodiny
60 g sušených bio a raw rajčat (namočených na 1 – 2 hodiny). Vodu z máčení uchováme.
1 rajče
1 lžíce (15 ml) citronové šťávy
1 lžíce (15 ml) krétského bio olivového oleje
1 stroužek česneku
1 datle (čerstvá nebo sušená)
1 lžička čerstvého nebo sušeného oregána
1 lžička čerstvé nebo sušené bazalky
1 lžička čerstvého nebo sušeného tymiánu
špetka chilli papriček (nebo sušené pálivé papriky)
3) Všechny přísady na omáčku rozmixujeme do hladka. Dle potřeby můžeme dodat vodu z rajčat (já jsem přidala více jak polovinu vody).
OŘECHOVÝ SÝR – máčení 2 hodiny, příprava 5 minut
120g raw a bio ořechů kešu (bez namáčecí vody, namočené 2 hodiny)
60 ml vody
1 lžíce (15 ml) citronové šťávy
1/4 lžičky mořské soli (čisté nebo s mořskou řasou)
1 – 2 lžíce (12 – 24 g) lahůdkového droždí s vitamíny B (nebo méně)
4) Vše dáme do mixéru a rozmixujeme.
Poznámka k lahůdkovému droždí: Dle mého názoru lahůdkové droždí nepatří do živé stravy, nicméně… Je zajímavé, že některým lidem usnadňuje přechod na živou stravu (nebo zařazení více živého do jídelníčku), protože uspokojuje stejné chuťové receptory, jaké jsou uspokojovány glutamátem. Takže lžíce lahůdkového droždí v sýru je mnohem lepší, než klobása s glutamátem. Droždí lze samozřejmě vynechat.
MARINOVANÉ ŽAMPIONY – marinování 15 minut nebo déle, příprava 10 minut
60 g nasekaných žampionů
55 g bílé nebo žluté cibule nakrájené na kostičky
1 lisovaný stroužek česneku
1 lžíce (15 ml) krétského bio olivového oleje
5) Všechny přísady dáme do uzavíratelné mističky, protřepeme (nemícháme ) a necháme cca 15 minut nebo více odležet.
POSYP NA PIZZU – příprava 10 minut
50 g nasekaného špenátu
1 paprika (nakrájená na plátky)
25 g sušených bio a raw oliv
6) Nakrájíme a přidáme na konec na pizzu.
DOKONČENÍ
7) Korpus potřeme připraveným sugem (omáčkou).
8) Poté potřeme ořechovým sýrem.
9) Poklademe marinované žampiony.
10) A dále špenátem, paprikou a olivami.
Dobrou chuť.
Nejen inspiraci, ale nejkvalitnější ingredience pro toto jídlo seženete v Lahodném e-shopu www.lahodnosti.cz
Typ jídla: „slanosti“, hlavní jídla, pizza, raw ořechový sýr, raw pizza, raw pomazánky, večeře
Ingredience: naklíčené ovesné vločky, panenský olivový olej, raw kešu, raw lahůdkové droždí, středomořská sůl s irským mechem, sušená bio rajčata
Ingredience: naklíčené ovesné vločky, panenský olivový olej, raw kešu, raw lahůdkové droždí, středomořská sůl s irským mechem, sušená bio rajčata
Facebook Comments
‹ Mramorový mangový dortík (raw, vegan) – recept od zákazníka Jak si udělat vlastní raw mandlové máslo? (Foto-návod) ›
tak na túto raw pizzu sa veľmi teším, ďakujem Klárka za recept ♥
úžasné, jako i ostatní recepty co od Vás čtu!!! Začínám, takže je pro mě vše nové, ale velice zajímavé!!! děkuju za nápady
Marto, moooooc mě těší