LAHODNÝ BLOG

BLOG E-SHOPu Lahodnosti.cz

RAW ŽAMPIONOVÁ PIZZA – jako pravá :)

SAM_7211

Představuji vám první recept ze série receptů „pro muže“. Takto označené recepty jsou lahodnou vábničkou pro muže a tajnou zbraní žen. Žen, které by rády zařadily více živé stravy do svého jídelníčku a hledají inspiraci, aby syrovou stravou zaujaly i své mužské protějšky a popřípadě i děti. Nemusí tak vařit jídlo pro rodinu a sobě připravovat jiné jídlo. Skutečná raw pizza je sestavená tak, aby obsahovala celou škálu chutí a tak uspokojila mlsné jazýčky „vita“ i „nevita – riánů“.

V živé kuchyni se někdy názvy připodobňují k vařeným jídlům, aby se zmírnila závislost na vařeném a pokrm dané jídlo připomínal. V případě této syrové pizzy to však neplatí – je to skutečná pizza. Výborná a sytá, takže zasytí i naše mužské protějšky. Umím si představit vzít tuto pizzu i na oslavu a ukázat, že živá kuchyně zdaleka není „jenom“ salát.

Přeji lahodné dny a šťastné buňky. Buďte zdrávi.

Mgr. Klára Hlaváčová

logo250px

Nejen inspiraci, ale nejkvalitnější ingredience pro toto jídlo seženete v Lahodném e-shopu www.lahodnosti.cz 

SAM_7211

Doporučuji raw pizzu lidem, kteří chtějí vyzkoušet pokrm z živé kuchyně, protože je to chuťový zážitek, který by vás k živé stravě mohl nalákat. Také ji doporučuji lidem, kteří přecházejí na živou stravu a jsou v počátku a také těm, kteří zařazují více živého do svého jídelníčku.

Pro dlouhodobé vitariány se tato pizza nehodí, protože ti upřednostňují lehkost. Pizza je obecně hodně sytá a déle se tráví.

Pojďme na to.

V první řadě je třeba naklíčit cca 480 g pšenice kamutu nebo ovsa, cca 3 dny předem. Oves mám chuťově radši. Jakmile máme naklíčeno, můžeme se pustit do samotné pizzy.

sklenice-na-kliceni-naklicovadlo-700-ml

V den, kdy budeme dělat pizzu namočíme sušená rajčata (na 1 – 2 hodiny), namočíme kešu ořechy (na 2 hodiny) a dáme marinovat žampiony (na 15 minut, viz. dále).

rajcata-susena-bio-raw-pulena-100-g.jpg

 

Co potřebujeme? (Pro zobrazení ingrediencí klikněte na oranžový text)

SAM_7185

 

Těsto – příprava 20 minut, sušení 4 hodiny

480 g naklíčeného kamutu nebo ovsa

1/2 mořské soli (čisté nebo s mořskou řasou) (nemusí být)

120 ml vody

30 ml (2 lžíce) krétského bio olivového oleje

115 g mletého zlatého bio lnu (len si nameleme čertsvý, protože má tendenci rychle žluknout)

 

POSTUP:

1) Vše, kromě vody a mletého zlatého lněného semínka, dáme do kuchyňského robota a rozmixujeme do podoby těsta. Vodu přidáváme postupně podle konzistence.

2) Těsto přendáme do mísy a vmícháme nadrcené lněné semínko. Těsto rozprostřeme na sušící pláty (buď přímo podle druhu sušičky a nebo na děrovanou nepřilnavou podložku). Abysme docílili žádoucího vzhledu, vytvarujeme okraje pizzy vzhůru. Korpus sušíme cca 4 hodiny. Usušené pizzové těsto lze skladovat v lednici v potravinové folii cca 4 dny.

SAM_7189

SUGO (OMÁČKA) NA PIZZU – příprava 10 minut, máčení rajčat 1 – 2 hodiny

60 g sušených bio a raw rajčat (namočených na 1 – 2 hodiny). Vodu z máčení uchováme.

1 rajče

1 lžíce (15 ml) citronové šťávy 

1 lžíce (15 ml) krétského bio olivového oleje

1 stroužek česneku

1 datle (čerstvá nebo sušená)

1 lžička čerstvého nebo sušeného oregána

1 lžička čerstvé nebo sušené bazalky

1 lžička čerstvého nebo sušeného tymiánu

špetka chilli papriček (nebo sušené pálivé papriky)

 

SAM_7193

3) Všechny přísady na omáčku rozmixujeme do hladka. Dle potřeby můžeme dodat vodu z rajčat (já jsem přidala více jak polovinu vody).

 

SAM_7191

OŘECHOVÝ SÝR – máčení 2 hodiny, příprava 5 minut

120g raw a bio ořechů kešu (bez namáčecí vody, namočené 2 hodiny)

60 ml vody

1 lžíce (15 ml) citronové šťávy 

1/4 lžičky mořské soli (čisté nebo s mořskou řasou)

1 – 2 lžíce (12 – 24 g) lahůdkového droždí s vitamíny B (nebo méně)

 

SAM_7197

 

4) Vše dáme do mixéru a rozmixujeme.

 

SAM_7199

 

Poznámka k lahůdkovému droždí: Dle mého názoru lahůdkové droždí nepatří do živé stravy, nicméně… Je zajímavé, že některým lidem usnadňuje přechod na živou stravu (nebo zařazení více živého do jídelníčku), protože uspokojuje stejné chuťové receptory, jaké jsou uspokojovány glutamátem. Takže lžíce lahůdkového droždí v sýru je mnohem lepší, než klobása s glutamátem. Droždí lze samozřejmě vynechat.

francouzske-lahudkove-drozdi-s-vitaminy-skupiny-b-300-g-bezlepkove

MARINOVANÉ ŽAMPIONY – marinování 15 minut nebo déle, příprava 10 minut

60 g nasekaných žampionů

55 g bílé nebo žluté cibule nakrájené na kostičky

1 lisovaný stroužek česneku

1 lžíce (15 ml) krétského bio olivového oleje

5) Všechny přísady dáme do uzavíratelné mističky, protřepeme (nemícháme ;) ) a necháme cca 15 minut nebo více odležet.

 

SAM_7207

POSYP NA PIZZU – příprava 10 minut

50 g nasekaného špenátu

1 paprika (nakrájená na plátky)

25 g sušených bio a raw oliv

olivy-cerne-susene-bez-pecek-z-peru-bio-raw-150-g.jpg

6) Nakrájíme a přidáme na konec na pizzu.

 

210520141296

 

DOKONČENÍ

7) Korpus potřeme připraveným sugem (omáčkou).

8) Poté potřeme ořechovým sýrem.

9) Poklademe marinované žampiony.

10) A dále špenátem, paprikou a olivami.

 

SAM_7211

 

Dobrou chuť.

 

SAM_7204

logo250px

Nejen inspiraci, ale nejkvalitnější ingredience pro toto jídlo seženete v Lahodném e-shopu www.lahodnosti.cz 

Líbí se Vám tento recept? Chcete dostávat podobné sezónní raw recepty přímo do Vaší mailové schránky bez hledání na internetu?
Přihlašte se k odběru receptů.
Nyní se podívejte do svého e-mailu. Přišla Vám od nás zpráva, kterou je třeba potvrdit. A pak se již nechte překvapit receptem na příští týden. Těšíme se na Vás. Klára Hlaváčová.
Facebook Comments

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Email this to someone

3 komentáře ke článku “RAW ŽAMPIONOVÁ PIZZA – jako pravá :)

Napsat komentář k Klára Zrušit odpověď na komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>