Jak si udělat vlastní raw mandlové máslo? (Foto-návod)
Přiznávám se – k tomuto receptu mě dovedl úžasný „Čokoládový sen“. Je to mandlové máslo s kakaem, agáve a vanilkou. Rozhodla jsem se ale, že si nesním sklad a vytvořím si sen vlastní.
Recept podle s Amie Sue z noveauraw s jejím svolením.
Dříve jsem dělala „nepečené“ dezerty, kde jsem používala bio mandlovou pastu (máslo). Madlové máslo dodalo vždy dezertům úžasnou chuť.
Čisté mandlové máslo v bio a raw kvalitě je možné si koupit. A já jsem navíc objevila tento úžasný recept od Amie Sue, jak si udělat svoje mandlové máslo doma. Z ingrediencí jsou potřeba pouze raw mandle a food processor (nebo vysokorychlostní mixér).
Food processor zatím nevlastním a chtěla jsem ho vyzkoušet. Vypůjčila jsem si obyčejný food processor od kamarádky, ve kterém vše šlo jako po másle. Celý proces mi trval déle než Amie Sue (zřejmě má lepší food processor). Takže pokud se do toho pustíte, délka zpracování mandlí se skutečně může lišit. Ano, uznávám, je mnohem jednodušší si koupit mandlové máslo hotové :-D. Ale domácí je domácí.
Přeji nám všem lahodné pochutnání a šťastné buňky,
Mgr. Klára Hlaváčová
Nejen inspiraci, ale nejkvalitnější ingredience pro toto jídlo seženete v Lahodném e-shopu www.lahodnosti.cz
Co potřebujeme? (pro zobrazení ingrediencí klikněte na oranžovou)
2 šálky raw španělských mandlí (1 šálek je cca 250 ml)
Použít můžete také jakékoliv jiné raw ořechy
Suché mandle vložíme do food processoru s „S“ nožem nebo do mixéru (bez namáčecí vody) a mixujeme cca 25 – 30 minut. Každých pár minut stíráme stěrkou obvody stěn.
Důležitá poznámka: Amie Sue raw mandle namáčí a poté je znovu usuší v sušičce. Já jsem tyto dva kroky (proti všem „pravidlům“) vynechala, abych celý proces zjednodušila. Pokud raw mandle namočíte (na cca 6-8 hod), je skutečně nutné je poté dobře vysušit v sušičce. Když je totiž budete zpracovávat namočené, nebude to fungovat.
Z tohoto množství získáme cca 1 a 1/4 šálku mandlového másla.
Hotové madlové máslo/pastu můžeme upravit na slano i na sladko. Je vynikající do dezertů, polev, jako pomazánka i jako malý „mlsný“ dip.
Nejen inspiraci, ale nejkvalitnější ingredience pro toto jídlo seženete v Lahodném e-shopu www.lahodnosti.cz
Tento článek Jak si udělat vlastní raw mandlové máslo? (Foto-návod) lze šířit nekomerčním způsobem, pouze v nezkrácené podobě i s doprovodnými fotografiemi a se všemi aktivními odkazy a s odkazem nahttp://blog.lahodnosti.cz/jak-si-udelat-vlastni-mandlove-maslo/ včetně celé této poznámky. Vaše sdílení oceňuji.
Žijeme také na facebooku: http://www.facebook.com/Lahodnosti, kde zveřejňujeme krásný obsah. Oceňujeme Vaše „lajkování“.
Facebook Comments
‹ RAW ŽAMPIONOVÁ PIZZA – jako pravá :) Nepečené proteinové koláčky z pohankové krupice (recept Markus Rothkranz) ›
Já jsem párkrát zkoušela (samouk, jako vždy), ale ve vitamixu se to šíleně moc zahřeje. Jak to probíhá v tom food procesoru? Máte zkušenosti s food procesorem, k čemu je tenhle přístroj dobrý? A zkoušela jsem suché i namočené a výsledek byl tak nějak stejný, jen z těch namočených bylo máslo řidší. Proč je důležité mít suché mandle?
Díky moc za info, dneska jsem nějaká zvědavá
Bjetko, také se to zahřeje, i když asi méně, ale u Vitamixu stačí ty nejnižší otáčky a tam se mě to moc nezahřívá. No a stejně je třeba dělat pauzy i ve food procesoru. S food processorem mám super zkušenosti, chystám si ho pořídit, ale zatím jsem ve fázi testování a pak to dám na e-shop. Tak nějak si vždycky vystačím s Vitamixem, takže food processor ani nepotřebuji. Ale chci
Suché ořechy právě aby máslo mělo tu „správnou“ konzistenci
Díky moc za info, Klárko
Třeba zas někdy vyzkouším ve Vitamixu a zkusím ty nízké otáčky. Až bude chuť, teď jedu takový hodně odlehčený jídelníček a vede samosebou Kuvings
Rádo se děje
No jasné, hihi
Kuvings jede
Máslo připravuji v foodprocesoru. Pořídíla jsem si od KitchenAid Artisan Food Procesor KFP1644, protože se mi táák moc líbí. Je nádherně zpracovaný, vychytaný, to miluju . Je to bezpracné oproti Vitamixu, ale v něm to jde taky.
Ten se mi taky mooooc líbí… ANo, ve Vitamixu mi to také přijde pracnější, že se to musí častěji stírat ze stran.
Tento sa aj mne velmi paci. mam ho v depozitari
Ten chci taky, je božský…zatím mám procesor u tyčového mixeru a funguje skvěle..
Měla jsem taky… nedávno jsem ho oddělala, když jsem na něm na návštěvě dělala zmrzlinu… To nevymyslíš
tyčák je na něco výborný, ale na zmrzku fakt neee
Joo, povídal že zmrzku nee a pak se odporoučel do věčných lovišť… Jen mi to přišlo praktičtější než vozit Vitamix
mi hovorte, v zime na Slovensko letime, a vitamix nejdem radsej balit hmmmmm
Já ho teda vozím vsude (když už nemám food processor od tyčáku ). Ba ne, i předtím jsme ho vozili všude, ale je fakt, že ho vždycky balím jako miminko…
no to vážne? ejha, ja som zadala VM že by som mohla mať viacero Vitamixov, na Slovensku aspoň 2, nech neprevlačujem
No to jooo! Já myslela třeba do hotelu nebo na výlety přes noc
Ale do lietadla?
Do letadla si vem tyčový mixér
To máš pravdu, do letadla blbé.
nemam tycovy.
na svk mam vsade kde sa zdrziavam mixer, len odkedy mam Vitamix, tak to nie je ono
Hihi, to je jasné, to byl vtípek
Korok
Přesně Maria, korek
já mám takový možná blbý dotaz, ale proč se to nemůže pomlít v mlýnku na ořechy? teprve se všechno tohle kolem učím, je mi bez pár dnů 40 let a tak nějak nechápu proč ten mixer a proč ne mlýnek…. díky za info.
Jano, možná může… A udělá to tu pastu/máslo? Nemám s tím zkušenost. Pokud by to homogenizovalo celou hmotu jako máslo bylo by to super řešení pro ty, kdo mají mlýnek na ořechy. Jestli to budeš zkoušet, dej mi vědět
Jsou v obchodech k dostání i mandle již umleté,či nastrouhané, také lupínky -bílé. V takovémto stavu se mandle na máslo použít nedají ?