LAHODNÝ BLOG

BLOG E-SHOPu Lahodnosti.cz

Jak si udělat vlastní raw mandlové máslo? (Foto-návod)

How-to-make-your-own-Almond-Butter

 

Přiznávám se – k tomuto receptu mě dovedl úžasný „Čokoládový sen“. Je to mandlové máslo s kakaem, agáve a vanilkou. Rozhodla jsem se ale, že si nesním sklad a vytvořím si sen vlastní.

Recept podle s Amie Sue z noveauraw s jejím svolením.

dream-cream-chocolate-1-350x350_0

Čokoládový sen bio raw – www.lahodnosti.cz

Dříve jsem dělala „nepečené“ dezerty, kde jsem používala bio mandlovou pastu (máslo). Madlové máslo dodalo vždy dezertům úžasnou chuť.

Čisté mandlové máslo v bio a raw kvalitě je možné si koupit. A já jsem navíc objevila tento úžasný recept od Amie Sue, jak si udělat svoje mandlové máslo doma. Z ingrediencí jsou potřeba pouze raw mandle a food processor (nebo vysokorychlostní mixér).

Food processor zatím nevlastním a chtěla jsem ho vyzkoušet. Vypůjčila jsem si obyčejný food processor od kamarádky, ve kterém vše šlo jako po másle. ;) Celý proces mi trval déle než Amie Sue (zřejmě má lepší food processor). Takže pokud se do toho pustíte, délka zpracování mandlí se skutečně může lišit. Ano, uznávám, je mnohem jednodušší si koupit mandlové máslo hotové :-D. Ale domácí je domácí.

Přeji nám všem lahodné pochutnání a šťastné buňky,

Mgr. Klára Hlaváčová

 

logo250px

Nejen inspiraci, ale nejkvalitnější ingredience pro toto jídlo seženete v Lahodném e-shopu www.lahodnosti.cz 

Co potřebujeme? (pro zobrazení ingrediencí klikněte na oranžovou)

2 šálky raw španělských mandlí (1 šálek je cca 250 ml)

Použít můžete také jakékoliv jiné raw ořechy

 mandle-natural-nepasterovane-1kg-raw-valencia-spanelsko.jpg

Suché mandle vložíme do food processoru s „S“ nožem nebo do mixéru (bez namáčecí vody) a mixujeme cca 25 – 30 minut. Každých pár minut stíráme stěrkou obvody stěn.

Důležitá poznámka: Amie Sue raw mandle namáčí a poté je znovu usuší v sušičce. Já jsem tyto dva kroky (proti všem „pravidlům“) vynechala, abych celý proces zjednodušila. Pokud raw mandle namočíte (na cca 6-8 hod), je skutečně nutné je poté dobře vysušit v sušičce. Když je totiž budete zpracovávat namočené, nebude to fungovat.

1 2

3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

14 15

Z tohoto množství získáme cca 1 a 1/4 šálku mandlového másla.

Hotové madlové máslo/pastu můžeme upravit na slano i na sladko. Je vynikající do dezertů, polev, jako pomazánka i jako malý „mlsný“ dip.

 
Líbí se Vám tento recept? Chcete dostávat podobné sezónní raw recepty přímo do Vaší mailové schránky bez hledání na internetu?
Přihlašte se k odběru receptů.
Nyní se podívejte do svého e-mailu. Přišla Vám od nás zpráva, kterou je třeba potvrdit. A pak se již nechte překvapit receptem na příští týden. Těšíme se na Vás. Klára Hlaváčová.

logo250px

Nejen inspiraci, ale nejkvalitnější ingredience pro toto jídlo seženete v Lahodném e-shopu www.lahodnosti.cz 

 

Tento článek Jak si udělat vlastní raw mandlové máslo? (Foto-návod) lze šířit nekomerčním způsobem, pouze v nezkrácené podobě i s doprovodnými fotografiemi a se všemi aktivními odkazy a s odkazem nahttp://blog.lahodnosti.cz/jak-si-udelat-vlastni-mandlove-maslo/ včetně celé této poznámky. Vaše sdílení oceňuji.

Žijeme také na facebooku: http://www.facebook.com/Lahodnosti, kde zveřejňujeme krásný obsah. Oceňujeme Vaše „lajkování“. ;)

Typ jídla: , ,
Pomůcky: ,
Ingredience:
Facebook Comments

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Email this to someone

24 komentářů ke článku “Jak si udělat vlastní raw mandlové máslo? (Foto-návod)

  • Bjetka napsal:

    Já jsem párkrát zkoušela (samouk, jako vždy), ale ve vitamixu se to šíleně moc zahřeje. Jak to probíhá v tom food procesoru? Máte zkušenosti s food procesorem, k čemu je tenhle přístroj dobrý? A zkoušela jsem suché i namočené a výsledek byl tak nějak stejný, jen z těch namočených bylo máslo řidší. Proč je důležité mít suché mandle?

    Díky moc za info, dneska jsem nějaká zvědavá :)

    • Klára napsal:

      Bjetko, také se to zahřeje, i když asi méně, ale u Vitamixu stačí ty nejnižší otáčky a tam se mě to moc nezahřívá. No a stejně je třeba dělat pauzy i ve food procesoru. S food processorem mám super zkušenosti, chystám si ho pořídit, ale zatím jsem ve fázi testování a pak to dám na e-shop. Tak nějak si vždycky vystačím s Vitamixem, takže food processor ani nepotřebuji. Ale chci ;)

      Suché ořechy právě aby máslo mělo tu „správnou“ konzistenci ;)

  • Tara napsal:

    Máslo připravuji v foodprocesoru. Pořídíla jsem si od KitchenAid Artisan Food Procesor KFP1644, protože se mi táák moc líbí. Je nádherně zpracovaný, vychytaný, to miluju :D . Je to bezpracné oproti Vitamixu, ale v něm to jde taky.

  • Maria napsal:

    mi hovorte, v zime na Slovensko letime, a vitamix nejdem radsej balit hmmmmm

    • Klára napsal:

      Já ho teda vozím vsude (když už nemám food processor od tyčáku :-D ). Ba ne, i předtím jsme ho vozili všude, ale je fakt, že ho vždycky balím jako miminko… :-D

  • Maria napsal:

    no to vážne? ejha, ja som zadala VM že by som mohla mať viacero Vitamixov, na Slovensku aspoň 2, nech neprevlačujem :)

  • Jana napsal:

    já mám takový možná blbý dotaz, ale proč se to nemůže pomlít v mlýnku na ořechy? teprve se všechno tohle kolem učím, je mi bez pár dnů 40 let a tak nějak nechápu proč ten mixer a proč ne mlýnek…. díky za info.

    • Klára napsal:

      Jano, možná může… A udělá to tu pastu/máslo? Nemám s tím zkušenost. Pokud by to homogenizovalo celou hmotu jako máslo bylo by to super řešení pro ty, kdo mají mlýnek na ořechy. Jestli to budeš zkoušet, dej mi vědět :)

  • Daniela Tara napsal:

    Jsou v obchodech k dostání i mandle již umleté,či nastrouhané, také lupínky -bílé. V takovémto stavu se mandle na máslo použít nedají ?

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>