Recepty na raw majonézu a saláty
Velmi vítám raw recepty, které dokážou nahrazovat vařená jídla nebo skutečně nezdravé pochutiny, jako jsou třeba kečupy (recept na vynikající raw kečup ZDE), majonézy, pizzy apod. Mám totiž velkou radost z uvědomění si, že i malé kroky v našem životním stylu znamenají pro naše tělo (a tedy pro nás) obrovské pozitivní změny. Miluji e-maily a komentáře, ve kterých píšete, jak zařazujete živou stravu do svého jídleníčku. A skutečně nadšená jsem z příběhů, kdy toto dělají rodiny s dětmi. Cítím, že každý malý krok vede k dalšímu malému kroku. A tak se za pár měsíců nebo let člověk otočí zpátky a zjistí, že udělal obrovský skok. Skok směrem ke svému zdraví a radostnému životu nebo zkrátka k tomu, co chce. Přeji sobě i Vám mnoho takových šťastných skoků.
Ale zpátky k majonéze.
Dlouhou dobu jsme doma dělali majonézu podle Kristiny (naleznete ji v odkaze ZDE: http://blog.lahodnosti.cz/raw-salat-coleslaw-s-majonezou/) Tato majonéza je velmi „fresh“ (většinou jsme ji dělali bez sezamového semínka). Je vynikající. Překvapivé je, že je ovocná. Je velmi lehká a když se více zředí vodou, je také skvělou zálivkou.
V tomto zimním ročním období si ale ráda dávám něco hutnějšího a tak jsem si také oblíbila klasickou raw majonézu z kešu ořechů. Dříve, když jsem hledala výživu, která je pro mé tělo nejlepší a ještě jsem neznala živou stravu, jsem dělala domácí majonézu z vajec a oleje. Což je samozřejmě o mnoho lepší varianta než kupovaná majonéza.
Receptů na majonézu jsem vyzkoušela asi deset a opět jsem zjistila, že jsem gurmán. Svoje jídlo si ráda užívám. Jsem nadšená, když vyváženě chutná a nádherně vypadá. Proto se mi vzhledově příliš nelíbila majonéza s přídavkem slunečnicových semínek, protože slunečnice hodně měnila požadovanou chuť, ale také majonézu barvila do šeda. Naše finální verze raw majonézy je velmi podobná té od Amie Sue.
Raw majonézu lze v uzavřené nádobě skladovat v lednici až dva týdny. Je super zamíchaní v salátu, jako pomazánka na krekry, jako dip k zelenině apod. Také lze do majonézového základu přidat různé koření nebo bylinky (často přidávám kurkumu, pepř a kopr) a vždy máme novou chuť.
Určitě před vytvářením majonézy namočte kešu ořechy, tentokrát nejen kvůli skvělému trávení, ale i kvůli chuti – vodou nasáklé kešu ořechy vytvoříme dokonalou majonézovou konzistenci. Výsledná chuť majonézy se bude také velmi lišit podle toho, jak kvalitní olej použijete. Ujistěte se tedy, že Vám používaný olej skutečně chutná i samotný.
Tajemstvím hladké a vynikající raw majonézy je ke konci mixování postupně přidávat olej, až se zcela smíchá s celým obsahem.
Co potřebujeme na majonézu?
šálek (cca 200 g) raw a bio kešu ořechů
1/4 šálku vody
1/4 šálku šťávy z bio citronů
2-3 bio datle (sušené v raw kvalitě nebo čerstvé)
1 lžičku himalájské soli
1/2 lžičky pokrájené bio cibule (nebo cibulového prášku)
1/2 lžičky bio česneku (nebo česnekového prášku)
1/4 šálku chuťuvě vynikajícího panenského olivového oleje (výborný je např. krétský od Rapunzelu)
Kešu ořechy namočíme cca na 2 hodiny. Slijeme namáčecí vodu a kešu dáme do mixéru. Přidáme další ingredince kromě oleje. Vody přidáme jen trochu, dodáme dle potřeby na konec do požadované majonézové konzistence. Rozmixujeme do hladka, cca 1-3 minuty ve vysokorychlostním mixéru. Jak jsem již psala, tajemstvím hladké a vynikající raw majonézy je ke konci mixování postupně přidávat olej, až se zcela smíchá s celým obsahem. Po rozmixování ingrediencí do hladka tedy pomalu přidáváme olej a ještě mixujeme, až se olej prolne se zbylou hmotou.
Majonéza se skvěle hodí na salát. Výborná je s batáty, které upravíme na spiralizéru.
Často také připravuji velmi jednoduchý salát tak, že nakrájím:
bio okurky
bio rajčátka
bio ledový nebo hlávkový salát.
Na spiralizéru upravím:
bio mrkev
bio celer
bio batáty
nebo bílou ředkev
Vše smíchám s majonézou a dozdobím nakrájenými sušenými rajčaty.
Autor receptu: Amie Sue nouveauraw.com/raw-recipies/condiments/home-crafted-vegan-mayonnaise/; http://nouveauraw.com/raw-foodism-blog-posts/noodle-mania/
Autor textu a překlad: Klára Hlaváčová, www.lahodnosti.cz
Recept a fotografie jsou uveřejněny s výhradním svolením jejich autorky Amie Sue. Nelze šířit bez povolení autorky. Lze sdílet za těchto podmínek níže:
Tento článek Recepty na raw majonézu a saláty lze šířit nekomerčním způsobem, pouze v nezkrácené podobě i s doprovodnými fotografiemi a se všemi aktivními odkazy a s odkazem nahttp://blog.lahodnosti.cz/recepty-na-raw-majonezu-a-salaty/ včetně celé této poznámky. Vaše sdílení oceňuji.
Žijeme také na facebooku: http://www.facebook.com/Lahodnosti, kde zveřejňujeme krásný obsah. Oceňujeme Vaše „lajkování“.
Typ jídla: dipy, dresingy
Pomůcky: mixér Vitamix
Ingredience: česnek, cibule, citrony, datle, mořská sůl, panenský olivový olej, raw kešu
Pomůcky: mixér Vitamix
Ingredience: česnek, cibule, citrony, datle, mořská sůl, panenský olivový olej, raw kešu
Facebook Comments
‹ Raw pekanové dortíčky s meruňkovo-mangovým džemem Raw salát z marinované brokolice a žampionů ›