LAHODNÝ BLOG

BLOG E-SHOPu Lahodnosti.cz

Recepty na raw majonézu a saláty

Home-Crafted-Mayonnaise-16

Velmi vítám raw recepty, které dokážou nahrazovat vařená jídla nebo skutečně nezdravé pochutiny, jako jsou třeba kečupy (recept na vynikající raw kečup ZDE), majonézy, pizzy apod. Mám totiž velkou radost z uvědomění si, že i malé kroky v našem životním stylu znamenají pro naše tělo (a tedy pro nás) obrovské pozitivní změny. Miluji e-maily a komentáře, ve kterých píšete, jak zařazujete živou stravu do svého jídleníčku. A skutečně nadšená jsem z příběhů, kdy toto dělají rodiny s dětmi. Cítím, že každý malý krok vede k dalšímu malému kroku. A tak se za pár měsíců nebo let člověk otočí zpátky a zjistí, že udělal obrovský skok. Skok směrem ke svému zdraví a radostnému životu nebo zkrátka k tomu, co chce. Přeji sobě i Vám mnoho takových šťastných skoků.
Ale zpátky k majonéze. :)
Dlouhou dobu jsme doma dělali majonézu podle Kristiny (naleznete ji v odkaze ZDE: http://blog.lahodnosti.cz/raw-salat-coleslaw-s-majonezou/) Tato majonéza je velmi „fresh“ (většinou jsme ji dělali bez sezamového semínka). Je vynikající. Překvapivé je, že je ovocná. Je velmi lehká a když se více zředí vodou, je také skvělou zálivkou.
raw majonéza

Raw coleslaw s majonézou z manga a ananasu.

V tomto zimním ročním období si ale ráda dávám něco hutnějšího a tak jsem si také oblíbila klasickou raw majonézu z kešu ořechů. Dříve, když jsem hledala výživu, která je pro mé tělo nejlepší a ještě jsem neznala živou stravu, jsem dělala domácí majonézu z vajec a oleje. Což je samozřejmě o mnoho lepší varianta než kupovaná majonéza.
Receptů na majonézu jsem vyzkoušela asi deset a opět jsem zjistila, že jsem gurmán. :-D Svoje jídlo si ráda užívám. Jsem nadšená, když vyváženě chutná a nádherně vypadá. Proto se mi vzhledově příliš nelíbila majonéza s přídavkem slunečnicových semínek, protože slunečnice hodně měnila požadovanou chuť, ale také majonézu barvila do šeda. Naše finální verze raw majonézy je velmi podobná té od Amie Sue.
Raw majonézu lze v uzavřené nádobě skladovat v lednici až dva týdny. Je super zamíchaní v salátu, jako pomazánka na krekry, jako dip k zelenině apod. Také lze do majonézového základu přidat různé koření nebo bylinky (často přidávám kurkumu, pepř a kopr) a vždy máme novou chuť.

raw majonéza bio

Určitě před vytvářením majonézy namočte kešu ořechy, tentokrát nejen kvůli skvělému trávení, ale i kvůli chuti – vodou nasáklé kešu ořechy vytvoříme dokonalou majonézovou konzistenci. Výsledná chuť majonézy se bude také velmi lišit podle toho, jak kvalitní olej použijete. Ujistěte se tedy, že Vám používaný olej skutečně chutná i samotný.
Tajemstvím hladké a vynikající raw majonézy je ke konci mixování postupně přidávat olej, až se zcela smíchá s celým obsahem.

Co potřebujeme na majonézu?

šálek (cca 200 g) raw a bio kešu ořechů
1/4 šálku vody
1/4 šálku šťávy z bio citronů
2-3 bio datle (sušené v raw kvalitě nebo čerstvé)
1 lžičku himalájské soli
1/2 lžičky pokrájené bio cibule (nebo cibulového prášku)
1/2 lžičky bio česneku (nebo česnekového prášku)
1/4 šálku chuťuvě vynikajícího panenského olivového oleje (výborný je např. krétský od Rapunzelu)

raw majonéza

Kešu ořechy namočíme cca na 2 hodiny. Slijeme namáčecí vodu a kešu dáme do mixéru. Přidáme další ingredince kromě oleje. Vody přidáme jen trochu, dodáme dle potřeby na konec do požadované majonézové konzistence. Rozmixujeme do hladka, cca 1-3 minuty ve vysokorychlostním mixéru. Jak jsem již psala, tajemstvím hladké a vynikající raw majonézy je ke konci mixování postupně přidávat olej, až se zcela smíchá s celým obsahem. Po rozmixování ingrediencí do hladka tedy pomalu přidáváme olej a ještě mixujeme, až se olej prolne se zbylou hmotou.
Majonéza se skvěle hodí na salát. Výborná je s batáty, které upravíme na spiralizéru.
sweet-potato-noodles

Spiralizér – 749 Kč. www.lahodnosti.cz

 

Často také připravuji velmi jednoduchý salát tak, že nakrájím:
bio okurky
bio rajčátka
bio ledový nebo hlávkový salát.

spiralizér lahodnosti

 

Na spiralizéru upravím:
bio mrkev
bio celer
bio batáty
nebo bílou ředkev
Vše smíchám s majonézou a dozdobím nakrájenými sušenými rajčaty.

IMG_20141209_174614

Líbí se Vám tento recept? Chcete dostávat podobné sezónní raw recepty přímo do Vaší mailové schránky bez hledání na internetu?
Přihlašte se k odběru receptů.
Nyní se podívejte do svého e-mailu. Přišla Vám od nás zpráva, kterou je třeba potvrdit. A pak se již nechte překvapit receptem na příští týden. Těšíme se na Vás. Klára Hlaváčová.
raw majonéza1
Autor receptu: Amie Sue nouveauraw.com/raw-recipies/condiments/home-crafted-vegan-mayonnaise/; http://nouveauraw.com/raw-foodism-blog-posts/noodle-mania/
Autor textu a překlad: Klára Hlaváčová, www.lahodnosti.cz
Recept a fotografie jsou uveřejněny s výhradním svolením jejich autorky Amie Sue. Nelze šířit bez povolení autorky. Lze sdílet za těchto podmínek níže:

Tento článek Recepty na raw majonézu a saláty lze šířit nekomerčním způsobem, pouze v nezkrácené podobě i s doprovodnými fotografiemi a se všemi aktivními odkazy a s odkazem nahttp://blog.lahodnosti.cz/recepty-na-raw-majonezu-a-salaty/ včetně celé této poznámky. Vaše sdílení oceňuji.

Žijeme také na facebooku: http://www.facebook.com/Lahodnosti, kde zveřejňujeme krásný obsah. Oceňujeme Vaše „lajkování“. ;)

IMG_20141209_174745

Facebook Comments

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Email this to someone

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>