LAHODNÝ BLOG

BLOG E-SHOPu Lahodnosti.cz

Raw salát z marinované brokolice a žampionů

raw recept lahodnosti.cz

V novém roce se s chutí pouštím do dalších a dalších receptů (a projektů, ale o tom až později). Mám čím dál tím větší chuť na zeleninu všeho druhu, což je pro mě dost převratné. Jím méně ovoce a začínám jíst více a více zeleniny. Nyní je ten poměr asi 50 na 50. Chutě se hodně mění, protože dříve jsem jedla skoro výhradně ovoce. Jsem také nadšená z toho, jak svobodně raw stravu přijímám, bez řešení kombinací, bez poslouchání kohokoliv jiného – kromě sebe. Nicméně hodně se nechávám inspirovat ostatními a velmi mě těší, že i já jsem inspirací.
Oceňuji Vaše ohlasy, maily a komentáře ať již zde na blogu, na našem Lahodném facebooku nebo ve facebookové skupině Raw (živá) strava pro všechny.Přeji Ti, čtenáři Lahodného blogu a Lahodností, v novém roce mnoho inspirace, jasné mysli a nadšení pro vše, co děláš.
Následující recept od Amie Sue je jednoduchý a ve své jednoduchosti chutná velmi sofistikovaně a překvapivě výrazně. Brokolici lze také částečně zaměnit za květák.

Co potřebujeme?

raw recepty

Potřebné ingredience. K dostání na www.lahodnosti.cz

1 šálek (o objemu 250 ml) na plátky nakrájených krémových žampionů
1,5 šálku bio brokolice nakrájenou na malé růžičky
1 velkou lžíci bio neloupaného sezamového semínka (světlého nebo černého), namočeného několik hodin
10 cherry rajčátek (přidáváme až nakonec při servírování)

Na marinádu:

3 lžíce chutného bio olivového oleje
2 lžíce sirupu z agáve nebo jakonu
3 lžíce lahůdkového droždí (nemusí být)
1-2 stroužky bio česneku (rozmačkané)
1 lžička sladké papriky
1/2 lžičky himalájské soli
1/2 lžičky černého pepře
Všechny ingredience na mariádu si rozmícháme v mističce. Do větší mísy vložíme brokolici a žampiony a dobře promícháme. Necháme marinovat. Může se Vám zdát, že je marinády málo, ale zelenina postupně pustí svoji vlastní šťávu a objem marinády se tak zvýší.
V článku o raw „nebramborovém“ salátu z květáku jsem uváděla několik možností jak marinovat. Ráda používám tyto 3 metody:
1) Zeleninu vložím do skleněné uzavíratelné nádoby a nechám sušit/marinovat na 42°C 1-8 hodin. U tohoto receptu stačí cca 1 hodina. Tento způsob je vynikající, zvýrazní chuť zeleniny a skutečně ho doporučuji zkusit. K marinování používám sušičku Excalibur, kam pohodlně vložím i větší mísu.
2) Nechat zeleninu marinovat jen tak v teple na kuchyňské lince po několik hodin.
3) Vložit salát do lednice a nechat ho marinovat v lednici přes noc.
Takto vypadá zelenina po dvouhodinovém marinování v sušičce na 42°C.

raw recepty www.lahodnosti.cz

Pro lepší chuť je dobré do salátu použít jen brokolicové růžičky. Nicméně v odřezkách je také spousta výživných látek a jsou křupavé a dobré. Někdy je sním jen tak jako zeleninové chipsy a nebo je odděleně marinuji a sníme je jako přílohu ke krekrům.

raw recepty lahodnosti

Marinovanou zeleninu poté posypeme slitým sezamovým semínkem a při servírování ozdobíme na půlku rozkrojenými rajčátky a lehce promícháme.
Líbí se Vám tento recept? Chcete dostávat podobné sezónní raw recepty přímo do Vaší mailové schránky bez hledání na internetu?
Přihlašte se k odběru receptů.
Nyní se podívejte do svého e-mailu. Přišla Vám od nás zpráva, kterou je třeba potvrdit. A pak se již nechte překvapit receptem na příští týden. Těšíme se na Vás. Klára Hlaváčová.
Přeji lahodné pochutnání, Klára Hlaváčová

raw recept

Autor receptu: Amie Sue http://nouveauraw.com/raw-recipies/main-dishes/marinated-broccoli-and-mushroom-stir-fry/
Autor textu a překlad: Klára Hlaváčová, www.lahodnosti.cz
Recept a fotografie jsou uveřejněny s výhradním svolením jejich autorky Amie Sue. Nelze šířit bez povolení autorky. Lze sdílet za těchto podmínek níže:

Tento článek Raw salát z marinované brokolice a žampionů lze šířit nekomerčním způsobem, pouze v nezkrácené podobě i s doprovodnými fotografiemi a se všemi aktivními odkazy a s odkazem nahttp://blog.lahodnosti.cz/raw-salat-z-marinovane-brokolice-a-zampionu/ včetně celé této poznámky. Vaše sdílení oceňuji.

Žijeme také na facebooku: http://www.facebook.com/Lahodnosti, kde zveřejňujeme krásný obsah. Oceňujeme Vaše „lajkování“. ;)

 

Facebook Comments

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest4Email this to someone

2 komentáře ke článku “Raw salát z marinované brokolice a žampionů

  • Daniela Tara napsal:

    Dnes jsem dělala tento salát -pro mne jako hlavní jídlo,pro Ne Rawťáka,jako dekoraci, přílohu ke smaženému celeru s bramborem.Zbyla mi ještě marináda,tak jsem ji hned použila na marinování dalšího salátu,tentokrát směs řapíkatého celeru se řapíky z brokolice.Tento salát byl další ozdobou talíře i když jsem si myslela,že si jej nechám až na večer k počítači. Do marinády jsem omylem dala trochu pálivé papriky,ale to byla bašta.Pochutnával si ten můj spolujedlík a vůbec mu to°plno°zeleniny nevadilo. Dělám chybu,že když zkouším recepty,dělám jen polovinu dávky,příště se polepším.

    • Klára napsal:

      Tyyy jo, super :-D :-D To zní skvěle… Tuhle „chybu“ jsem dělala také… Teď občas cpeme jídlo snad i sousedům ;) ;) S řap. celerem – MŇAM

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>