LAHODNÝ BLOG

BLOG E-SHOPu Lahodnosti.cz

Palačinky z mladého kokosu (raw, vegan, bez lepku, bez ořechů, 2 ingredience)

Young-Thai-Coconut-Wraps1

V poslední době jsem se zcela zamilovala do mladého kokosu. Mám na něj stále chuť a tak jsem ho zařadila i do lahodného sortimentu. Miluji čerstvé mladé thajské kokosy, které jsou skutečně osvěžující. Piji je často s čokoládovým proteinem a nebo s trochou prášku z nepraženého kakaa.
Z dužniny kokosového ořechu dělám hodně jednoduchých jídel – od indického chleba naan (recept ZDE), až po marinovaný kokos s tamari (recept ZDE) nebo tyto palačinky od Amie Sue ze 2 ingrediencí.

DSCF5341-683x1024

Pokud je dužnina z mladého kokosu hodně tenká, přidávám ji do smoothie.
Líbí se mi, že kokos zpracuji úplně celý. Voda z mladého kokosu se mimořádně dobře tráví a tak je skvělá zejména samotná. Když si připravíte lahodný nápoj (mladý kokos má 400-600 ml kokosové vody) a využijete i kokosovou dužninu, jsou to skvěle investované finance pro Vaše tělo i mysl.
Pojďme na palačinky. U těchto palačinek je velmi důležité mít pod kontrolou sušící proces a na palačinky se každých pár hodin podívat. Pokud máte kruhovou sušičku, udělejte si více menších palačinek. Ve čtvercových sušičkách můžete udělat i jednu velkou.

coconut-wraps1

Směs na kokosové palačinky rozprostřeme na vložku na tekuté suroviny a sušíme několik hodin. Jakmile jde palačinka z vložky odlepit, přendám ji pouze na děrovaný plát. Vzduch tak lépe cirkuluje a sušící proces se tím urychlí. Okraje palačinky vždycky schnou rychleji a je to tak v pořádku. Pokud chcete mít palačinku skutečně krásnou, prostě po usušení přeschlé okraje odkrojíte. Palačinka by neměla být přesušená, ale neměla by být ani vhlká. Zkrátká správná textura je taková, kdy je palačinka suchá, ale stále lze krásně ohýbat a je flexibilní.

Co potřebujeme? (Pro zobrazení ingrediencí klikněte na fialový text)

2 čerstvé mladé kokosy
2 polévkové lžíce rozpuštěného panenského kokosového oleje
6 polévkové lžíc vody z mladého kokosu a nebo čisté vody
špetka himalájské soli

young-thai-coconut-meat1

1) Ve vodní lázni nebo v sušičce si rozpustíme panenský kokosový olej.
2) Do mixéru vložíme kokosovou dužninu, kokosový olej, vodu (z mladého kokosu nebo čistou) a špetku himalájské soli. Rozmixujeme zcela do hladka.
3) Na sušící plat na vložku na tekuté suroviny vlijeme směs a dáme sušit. Nemáte-li nepřilnavou podložku, použijte pečící papír. Dbejte ale na to, aby nebyl povoskovaný.
4) Směs rozprostřete od kraje ke kraji a nebo udělejte menší pravidelná kolečka.
5) Sušte na 42°C – 45°C po dobu cca 4 hodin. Poté palačinku přikryjte běžnou děrovanou podložkou ze sušičky a na tu umístěte další sušící plát. Nyní palačinku opatrně, ale energicky převraťte. Odejměte nepřilnavou podložku. Palačinka Vám zůstane na běžné děrované podložce a snáze odstraníte tu nepřilnavou. Dejte do sušičky a sušte dále. Píši to srozumitelně? Dejte mi vědět do komentářů.
6) Pokud Vám nepřilnavá podložka nejde lehce odejmout, nechte ji ještě napovrchu palačinky a sušte dále. Násilím ji nesundávejte, palačinka by se Vám mohla roztrhnout. Sušte tak dlouho, dokud neuvidíte žádná mokrá místa.
7) Palačinku nechte zchladnout a poté ji můžete okrájet nebo nakrájet na požadovaný tvar.
8) Palačinku skladujte tak, že jí i s podložkou nebo pečícím papírem srolujete do tuby. Takto Vám skutečně vydrží několik měsíců.

450507570coconut-water-girl-on-beach-150x150

Líbí se Vám tento recept? Chcete dostávat podobné sezónní raw recepty přímo do Vaší mailové schránky bez hledání na internetu?
Přihlašte se k odběru receptů.
Nyní se podívejte do svého e-mailu. Přišla Vám od nás zpráva, kterou je třeba potvrdit. A pak se již nechte překvapit receptem na příští týden. Těšíme se na Vás. Klára Hlaváčová.
Máte rádi mladé kokosy? Napište mi svoje postřehy a tipy do komentářů.
Přeji Vám lahodné kokosové chvíle a mnoho radosti ve Vašem počínání,
Klára Hlaváčová
www.lahodnosti.cz

Vše pro živou stravu na jednom místě: Vrcholné zdraví, krásné tělo, jasná mysl

Máme ty nejlepší a nejlépe skladované potraviny na českém trhu.
Nakupte si veškeré ingredience, čerstvé potraviny a vychytávky do živé kuchyně na Lahodnostech

Young-Thai-Coconut-Wraps1

Doprovodný text, překlad a tipy: Klára Hlaváčová, www.lahodnosti.cz

Originální recept a fotografie, uveřejněno s písemným svolením autorky: Amie Sue, http://nouveauraw.com/members-only/young-thai-coconut-wraps-raw-vegan-nut-free/

Fotografie kokosů: www.mladykokos.cz (se svolením distributora)

Facebook Comments

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Email this to someone

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>