LAHODNÝ BLOG

BLOG E-SHOPu Lahodnosti.cz

Luxusní raw tiramisu s Irským mechem

 

Tiramisu6

Úžasný recept od Amie Sue, který je skvělý nejen svou jedinečnou chutí, ale i tím, že se jeho přípravou naučíte hned několika raw technikám, které v živé kuchyni běžně využijete.
Irský mech je mořská řasa, která po správném zpracování vytvoří rosolovitou hmotu, úžasnou právě pro dezerty a nebo jako želé. Irský mech v hojné míře využívá Markus Rothkranz pro jeho pozitivní účinky na lidské tělo a také pro jeho možnosti využití v živé kuchyni. Více se o Irském mechu, včetně videa Markuse Rothkranze, dozvíte, když kliknete ZDE: http://www.lahodnosti.cz/irsky-mech-raw-250-g

Tiramisu8

Během tvoření tohoto luxusního raw tiramisu se naučíte nebo zdokonalíte v přípravě ořechového mléka, vlastního kokosového másla, datlové pasty a zpracování Irského mechu.
Povím Vám také další tip, co udělat s ořechovou drtí, která zbyde po vytvoření ořechového mléka a proč do podobných receptů využívat super ovoce Lucumu. Jakou má Lucuma v receptech roli?

Tiramisu4 (1)

Dezert je napoprvé složitější, ale při troše cviku se stává snazším a snazším. Jakmile jsem si recept najela, je to super. Navíc jsem nadšená, že v jednom dezertu je super ovoce Lucuma Irský mech.
Tohle raw tiramisu určitě nebudete tvořit každý den, je spíše sváteční. Hledáte-li jednodušší recept, podívejte se na super jednoduché a super lahodné Tiramisu ZDE: http://blog.lahodnosti.cz/letni-raw-tiramisu-s-variantou-i-bez-orechu/
tiramisu raw lahodnosti

Velice jednoduchá varianta raw Tiramisu

Nejlepší je, pokud si recept nejprve pročtete a připravíte se na jednotlivé kroky. Také ořechové mléko (resp. madlovou drť), datlovou pastu a domácí kokosové máslo si připravte předem, ať jste již při samotné přípravě Tiramisu vychystaní a rychlí jako draci. ;) Rozpusťte si také kokosový olej ve vodní lázni a připravte si kávu. Začíná to moc dobře, že? :)
Pokud si tyto ingredience připravíte předem, samotné vytvoření Tiramisu je již jednoduché – mrkněte na postup k receptu.
Samozřejmostí je, že káva do raw stravy nepatří. Pokud jste velmi striktní a 100% raw, kávu zcela vynechte. Místo kávy můžete použít rozmixované kakaové boby v ořechovém mléce.

Tiramisu5

1) Připravte si ořechové mléko, resp. mandlovou drť. Jak na to? Dozvíte se jednoduše ZDE: http://blog.lahodnosti.cz/raw-kokosove-cerealie-k-snidani/ 
Ve zkratce: Mandlovou drtí je myšlena zbylá drť z mandlí při výrobě mandlového mléka, které je skvělé i pro děti (drť vydrží v lednici asi 3 dny). Mandlové mléko děláme tak, že jeden šálek mandlí rozmixujeme s 1 a 1/2 šálkem vody. Poté přecedíme přes jemný cedník nebo plátýnko. Mandlovou drť použijeme na recept. (Zbylé ořechové mléko je úžasně lahodné. Dosladíme ho např. sirupem z jakonu a okořeníme bio vanilkou. Nebo přidáme raw kakaový prášek a hned máme na světě zdravé kakao.)
veggiefino-na-vyrobu-rostlinneho-mleka raw lahodnosti.cz bio

Usnadněte si své tvoření: Skvělý pomocník pro výrobu ořechového mléka a mandlové drti. Pro více info klikněte na obrázek.

Ke zjednodušení můžete také použít pytlík na výrobu ořechového mléka a raw sýrů.
pytlik-na-vyrobu-orechoveho-mleka-bavlneny (4)-800x800_0

Pytlík na výrobu ořechového mléka a raw sýrů – www.lahodnosti.cz

2) Datlovou pastu vytvoříte rozmixováním raw datlí (čerstvých nebo sušených) s trochou vody do konzistence pasty.
3) Kokosové máslo vytvoříte rozmixováním bílé dužniny z mladého kokosu (někdy je ale moc vodovaté) a nebo ještě lépe rozmixováním raw strouhaného kokosu s trochou vody. Mixujeme do hladké, tuhé konzistence. Domácí kokosové máslo skvěle využijete pro další dezerty, jako třeba pro jahodový dort podle Fully Raw Kristina.
c41577150ed45eef26d8e1ebf5e637ad

Raw jahodový dort s domácím kokosovým máslem.

4) Kávu na Tiramisu použijte nejlépe v bio kvalitě. Připravte si kvalitní espresso a nebo tureckou kávu. Prosím nepoužívejte rozpustnou instantní kávu, neblaze se Vám odrazí na chuti Tiramisu.
5) Irský mech dobře připravíte takto (klikněte na oranžový odkaz): http://blog.lahodnosti.cz/znate-irsky-mech-dokonala-vychytavka-do-zive-kuchyne-podle-markuse-rothkranze/
Irský mech je v raw kvalitě a nahradí Vám tak agar agar, který je také z mořské řasy, ale je zpracovaný a není raw.

Co potřebujeme? (pro zobrazení ingrediencí klikněte na oranžový text)

Na základ Tiramisu:

1 a 1/2 šálku datlové pasty
1/4 šálku espressa nebo turecké kávy
1/2 šálku rozpuštěného bio kokosového oleje
3 šálky (520 g) mandlové drti

Na čokoládovou pěnu:

2 šálky tuhého domácího kokosového másla ze strouhaného kokosu
1 šálek espressa nebo turecké kávy
1/2 šálku raw sirupu z agáve
1/4 šálku želé z Irského mechu
1 lžičku vanilkového bio prášku
1/8 lžičky himalájské soli
1/4 šálku raw (nepraženého) bio kakaového prášku
1/2 šálku rozpuštěného kokosového oleje
3 lžíce bio superfood Lucumy

Na vanilkovou pěnu:

2 šálku tuhého domácího kokosového másla ze strouhaného kokosu
1/2 šálku raw sirupu z agáve
1/4 šálku želé z Irského mechu
1/4 šálku vody (vodu přidáváme postupně)
1 velkou lžíci bio vanilkového prášku
1/8 lžičky himalájské soli
1/2 šálku rozpuštěného kokosového oleje
3 lžíce superfood bio Lucumy

Na ozdobu:

1/3 šálku raw (nepraženého) bio kakaového prášku

Tiramisu4

Jak na to?

Příprava těsta:

1) Datlovou pastu, espresso, rozpuštěný kokosový olej, vanilku a sůl dáme do food processoru nebo do mixéru a zpracujeme do krému. Postupně přidáme mandlovou drť a zapracujeme do těsta. V kuchyňském robotu to trvá i několik minut.
2) Do formy (cca 20 cm x 20 cm nebo do běžné kulaté dortové formy) vložíme na dno cca 3 šálky. Dáme zchladit během přípravy čokoládové pěny a zbytek hmoty přikryjeme a také uložíme do lednice.
Tiramisu1

1. vrstva – základ Tiramisu.

Příprava čokoládové pěny:

1) V mixéru společně do hladka rozmixujeme domácí kokosové máslo, zpracovaný Irský mech – gel, kávu, sirup z agáve, vanilku, sůl a raw kakaový prášek.
2) Přidáme rozpuštěný kokosový olej a superovoce Lucumu a promixujeme.
3) Čokoládovou pěnu nalijeme na zchlazené těsto a celé vložíme do lednice na 2-4 hodiny do ztuhnutí.
4) Po zchladnutí čoko pěny velmi opatrně rozprostřeme zbylé těsto na čokoládovou pěnu a dáme opět zchladit. Připravíme si vanilkovou pěnu.
Tiramisu2

2. vrstva – čokoládová pěna

Tiramisu3

3. vrstva – rozprostřené těsto na čoko pěně

Příprava vanilkové pěny:

1) Domácí kokosový krém, zpracovaný Irský mech – gel, sirup z agáve, vanilku, sůl a vodu (postupně přidávanou) zpracujeme do hladkého krému.
2) Přidáme rozpuštěný kokosový olej a superovoce Lucumu a promixujeme.
3) Vanilkovou pěnou přelijeme druhou vrstvu těsta na Tiramisu a opět dáme zchladit na cca 4 hodiny nebo do ztuhnutí.
4) Na závěr poprášíme kakaovým práškem a podáváme.
Tiramisu2 (1)

4. vrstva – vanilková pěna (již poprášená kakaem) – nemůžeme se dočkat :-D

 

Tiramisu1 (1)

Pokud nám dezert špatně tuhne a nebo pokud spěcháme, je možné vložit ho na chvíli do mrazáku. Přípravu Tiramisu lze rozložit také přes noc, kdy necháme tuhnout čokoládovou pěnu a druhý den již zakončíme vanilkovou pěnou.
Máte-li uměleckého ducha, můžete z raw čokolády vytvořit nápis nebo jiné zdobení. Já žádný cukrářka nejsem a tak tento krok v podobě nápisu nebo zdobení tradičně a úspěšně ignoruji. ;)
Salted-Chocolate-covered-Pretzels9

Nápis z raw čokolády.

Z přípravy dezertu mi šla napoprvé hlava kolem, ale jakmile jsem si recept najela, čestně prohlašuji, že je naprosto super. Navíc jsem nadšená, že v jednom dezertu je super ovoce Lucuma Irský mech. Lucuma a Irský mech působí skvěle nejen na tělo, ale mají za následek i tuhnutí dezertu. Lucuma je v živé kuchyni další ztužovač, který se dá využít i do šlehačky nebo mimo raw stravu. Zkrátka všude tam, kde chcete, aby Vám něco ztuhlo. Jedná se o dužinu z ovoce a tak je Lucuma moc dobrá i chuťově.

Tiramisu8 (1)

 

Líbí se Vám tento recept? Chcete dostávat podobné sezónní raw recepty přímo do Vaší mailové schránky bez hledání na internetu?
Přihlašte se k odběru receptů.
Nyní se podívejte do svého e-mailu. Přišla Vám od nás zpráva, kterou je třeba potvrdit. A pak se již nechte překvapit receptem na příští týden. Těšíme se na Vás. Klára Hlaváčová.
 Když jsem doma toto Tiramisu servírovala poprvé, byla to událost. Nejen kvůli mým nadšeným výkřikům z kuchyně, ale i pro jeho jedinečnou chuť.
Přeji Vám lahodné pochutnání a stejné nadšení, Klára Hlaváčová
Veškeré ingredience v raw a bio kvalitě jsou k dostání u nás na Lahodnostech.
www.lahodnosti.cz

Tiramisu5

Autor receptu a fotografií: Amie Sue – http://nouveauraw.com/raw-recipies/desserts/tiramisu-using-irish-moss/

Autor textu a překlad: Klára Hlaváčová, www.lahodnosti.cz/

Publikováno se souhlasem autorky. Všecha práva vyhrazena.

Tento článek Luxusní raw tiramisu s Irským mechem lze šířit nekomerčním způsobem, pouze v nezkrácené podobě i s doprovodnými fotografiemi a se všemi aktivními odkazy a s odkazem nahttp://blog.lahodnosti.cz/luxusni-raw-tiramisu-s-irskym-mechem/ včetně celé této poznámky. Vaše sdílení oceňuji.

Žijeme také na facebooku: http://www.facebook.com/Lahodnosti, kde zveřejňujeme krásný obsah. Oceňujeme Vaše „lajkování“. ;)

Facebook Comments

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest100Email this to someone

, ,

4 komentáře ke článku “Luxusní raw tiramisu s Irským mechem

  • Peťo napsal:

    Ahoj, to vyzerá fakt super, chcem sa opýtať 2 otázky: na koľko peňazí asi celý koláč výde? a potom ako sa ti to podarí tak pekne krájať, že tam máš všetky vrstvy viditeľné a nepoškodené???? Ja keď to krájam nožom, tak je to také neobratné, premýšlal som, že si kúpim taký ten porcovací drát… Ďakujem. Peťo

    • Klára napsal:

      Ahoj Peťo,

      byla jsem na výletě, tak odpovídám trochu později :) Odhaduji, že celý dort vyjde asi na 400-500 Kč a oproti klasickým dortům se člověk zasytí a uspokojí malým kouskem. Tedy my ho tříčlenná rodina jíme přes týden denně. V tomto světle jsou raw dorty cenově velmi přijatelné, ačkoliv jsou v bio kvalitě ;)

      Co se týče krájení, tak krájím normálním nožem, nemám žádný speciální a dokonce nemám ani ostrý nůž. Je pravda, že jsem nyní dostala překrásný luxusní nůž, ale tím krájím jen zeleninu a ovoce :) Myslím, že „tajemstvím“ bude spíše receptura, kdy třeba konkrétně v tomto receptu je mnoho „ztužovačů“, jako je Irský mech a Lucuma. Co je klíčové je nechat dezert vychladit a poté skutečně takovéto vrstvy nakrájíš i tupým nožem po babičce, jako mám já :)

      Nicméně na fotografie se někdy používá jeden fígl, jaký popisuji a vyfotila jsem třeba tady u tohoto receptu http://blog.lahodnosti.cz/raw-jahodovy-dort-s-dzemem-podle-kristiny/
      A totiž že celý zákusek dáš na chvíli do mrazáku. Podle mě to není příliš ideální, ale třeba u tohoto jahodového dortu to bylo fajn, protože jsem ho chtěla krájet na oslavu a zchlazení několik hodin nestačilo. Bylo by třeba, aby byl dort v lednici přes noc. No a někdy se to takto dělá i na gurmánské fotografie, aby to vypadalo skvěle. Člověk se pak doma ale trochu diví ;) Nicméně na Lahodném blogu toto nedělám, takže fotky jsou skutečný stav. :)

  • Ivana Chotašová napsal:

    Mockrát děkuji, tento dort je dokonalý, všechno jsem dělala přesně podle receptu a výsledek byl nejen na pohled krásný, ale i fantasticky dobrý.

    • Klára napsal:

      Ivanko, mám obrovskou radost :-D Dá to sice práci, ale výsledek je prostě luxusní a nepopsatelně dobrý. Tak ať moc chutná :) Vydrží to dlouho, že, Klára

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>