LAHODNÝ BLOG

BLOG E-SHOPu Lahodnosti.cz

Banánové Tirawmisu (s variantou i bez ořechů).

IMG_20140719_172050

Jednoduchý a rychlý recept, který chuťově i vzhledově připomíná klasický italský moučník Tiramisu. Pokud máte rádi banány a raw dezerty bez ořechů, čtěte dále.

Raw tiramisu by se také dalo pojmenovat jako „banány s banánem“. :) Základem jsou banány místo cukrářských piškotů a krém vytvoří opět banány rozmixované pro zvýraznění chuti s broskví. Do krému lze použít i kešu ořechy, krém je potom hutnější. Pro bez-ořechovou variantu ořechy prostě vynecháme.

Pokud chceme docílit skutečně tiramisové chuti, použijeme kávu. Já se snažím kávu omezit a tak ji tam spíše nedávám. Chuťově je vše ale lepší s kávou. To ví každý. :)

Lahodnou dobrou chuť přeje Mgr. Klára Hlaváčová.

 

logo250px

Nejen inspiraci, ale nejkvalitnější ingredience pro toto jídlo seženete v Lahodném e-shopu www.lahodnosti.cz 

IMG_20140719_172114

 

Doba přípravy: 15 minut příprava, 30 minut tuhnutí.

 

IMG_20140719_172125

 

Co potřebujeme? (pro zobrazení ingrediencí klikněte na oranžový text)

dortovou formu a mixér (např. tyčový)

cca 10 banánů (dle velikosti formy) + 2 banány na krém

1 broskev

100g raw kešu (nemusí být)

8 lžic kávy NEBO 1 citrón

6 lžic nepraženého kakaového prášku

kesu-orechy-jumbo-exclusive-500-g-neprazene.jpg

 

IMG_20140719_172241

 POSTUP:

1) Korpus: Banány podélně rozkrojíme a rozložíme v dortové formě do jedné vrstvy.

Pokud chceme, aby nám banány ve formě dobře držely, seřízneme je na obou koncích tak, aby byly obě strany ploché, nezakulacené. Banánové odřezky dáme stranou a později umixujeme spolu s krémem.

2) První banánovou vrstvu zalijeme 4 lžícemi kávy. Ve variantě bez kávy banány pokapeme citrónovou šťávou.

 

IMG_20140719_171935

 

3) Náplň: 2 banány a broskev rozmixujeme.

Pokud děláme variantu s kešu ořechy (jako je na obrázcích), namočíme si na 2 hodiny kešu ořechy a ty poté rozmixujeme spolu s banánovo-broskvovým krémem.

kesu-orechy-jumbo-exclusive-500-g-neprazene.jpg

4) Krém vlijeme na banány v dortové formě a přidáme další vrstvu napůl rozkrojených banánů. Druhou vrstvu banánů opět polijeme 4 lžícemi kávy nebo citónovou šťávou. Ne obojí ;)

Pokud tedy chceme vynechat kávu, vrstvy banánů zlehka pokapeme citronovou šťávou.

 

IMG_20140719_172303

5) Nakonec dezert poprášíme nepraženým kakaovým práškem. Vložíme na chvíli do lednice, aby dezert ztuhnul nebo krátce do mrazáku. Ozdobit můžeme např. jedlou květinou, na obrázcích je lichořeřišnice.

IMG_20140719_172329

 

 

IMG_20140719_172350

Najdete nás i na facebooku: http://www.facebook.com/Lahodnosti

Autor receptu: Jakub Hlaváč

Autor fotografií: Mgr. Klára Hlaváčová

IMG_20140719_172420

IMG_20140719_171930

logo250px

Nejen inspiraci, ale nejkvalitnější ingredience pro toto jídlo seženete v Lahodném e-shopu www.lahodnosti.cz 

IMG_20140719_171935

Facebook Comments

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Email this to someone

7 komentářů ke článku “Banánové Tirawmisu (s variantou i bez ořechů).

  • maria napsal:

    To tiramisu vyzera uplne bozsky. Mne ide v poslednej dobe velmi chut na kakao – horke a s bananmi najidealnejsie.

    Dakujem za recept a krasne fotky.

  • maria napsal:

    To sa mi bude blazene zaspavat :) a zajtra sup do obchodu.

  • Alfréda napsal:

    Ahoj,
    přítel je alergický na broskve a jim podobné (nektarinky, meruňky..).Nenapadá Tě alternativa? Vypadá to totiž skutečně božsky a tiramisu mi schází, co si budeme namlouvat… :D

    • Klára napsal:

      Ahoj Alfrédo :),

      broskev tam je pro zjemnění chuti. V tom případě bych ji vynechala a do krému bych přidala pár kapek citronu a možná špetičku vanilky. Nebo jenom prostě vynechej broskve, výsledek bude také moc dobrý. Záleží na tom, jak moc chceš zachovat chuť Tiramisu. Jestli hodně, tak nedávej vanilku. :) Dej vědět, jak chutnalo :)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>