Luxusní raw tiramisu s Irským mechem
Úžasný recept od Amie Sue, který je skvělý nejen svou jedinečnou chutí, ale i tím, že se jeho přípravou naučíte hned několika raw technikám, které v živé kuchyni běžně využijete.
Irský mech je mořská řasa, která po správném zpracování vytvoří rosolovitou hmotu, úžasnou právě pro dezerty a nebo jako želé. Irský mech v hojné míře využívá Markus Rothkranz jako alternativu kolagenu. Více se o Irském mechu, včetně videa Markuse Rothkranze, dozvíte, když kliknete ZDE: http://www.lahodnosti.cz/irsky-mech-raw-250-g
Během tvoření tohoto luxusního raw tiramisu se naučíte nebo zdokonalíte v přípravě ořechového mléka, vlastního kokosového másla, datlové pasty a zpracování Irského mechu.
Povím Vám také další tip, co udělat s ořechovou drtí, která zbyde po vytvoření ořechového mléka a proč do podobných receptů využívat super ovoce Lucumu. Jakou má Lucuma v receptech roli?
Dezert je napoprvé složitější, ale při troše cviku se stává snazším a snazším. Jakmile jsem si recept najela, je to super. Navíc jsem nadšená, že v jednom dezertu je super ovoce Lucuma i Irský mech.
Tohle raw tiramisu určitě nebudete tvořit každý den, je spíše sváteční. Hledáte-li jednodušší recept, podívejte se na super jednoduché a super lahodné Tiramisu ZDE: http://blog.lahodnosti.cz/letni-raw-tiramisu-s-variantou-i-bez-orechu/
Nejlepší je, pokud si recept nejprve pročtete a připravíte se na jednotlivé kroky. Také ořechové mléko (resp. madlovou drť), datlovou pastu a domácí kokosové máslo si připravte předem, ať jste již při samotné přípravě Tiramisu vychystaní a rychlí jako draci. Rozpusťte si také kokosový olej ve vodní lázni a připravte si kávu. Začíná to moc dobře, že?
Pokud si tyto ingredience připravíte předem, samotné vytvoření Tiramisu je již jednoduché – mrkněte na postup k receptu.
1) Připravte si ořechové mléko, resp. mandlovou drť. Jak na to? Mandlovou drtí je myšlena zbylá drť z mandlí při výrobě mandlového mléka, které je skvělé i pro děti (drť vydrží v lednici asi 3 dny). Mandlové mléko děláme tak, že jeden šálek mandlí rozmixujeme s 1 a 1/2 šálkem vody. Poté přecedíme přes jemný cedník nebo plátýnko. Mandlovou drť použijeme na recept. (Zbylé ořechové mléko je úžasně lahodné. Dosladíme ho např. sirupem z jakonu a okořeníme bio vanilkou. Nebo přidáme raw kakaový prášek a hned máme na světě zdravé kakao.)
Ke zjednodušení můžete také použít BIOpytlík na výrobu ořechového mléka a raw sýrů.
2) Datlovou pastu vytvoříte rozmixováním raw datlí (čerstvých nebo sušených) s trochou vody do konzistence pasty.
3) Kokosové máslo vytvoříte rozmixováním bílé dužniny z mladého kokosu (někdy je ale moc vodovaté) a nebo ještě lépe rozmixováním raw strouhaného kokosu s trochou vody. Mixujeme do hladké, tuhé konzistence.
4) Kávu na Tiramisu použijte nejlépe v bio kvalitě. Připravte si kvalitní espresso a nebo tureckou kávu. Prosím nepoužívejte rozpustnou instantní kávu, neblaze se Vám odrazí na chuti Tiramisu.
5) Irský mech dobře připravíte dle návodu na etiketě. Dobře několikrát propláchnete a rozmixujete ve vysokorychlostním mixéru s vodou.
Co potřebujeme? (pro zobrazení ingrediencí klikněte na oranžový text)
Na základ Tiramisu:
1 a 1/2 šálku datlové pasty
1/4 šálku espressa nebo turecké kávy
1/2 šálku rozpuštěného bio kokosového oleje
3 šálky (520 g) mandlové drti
Na čokoládovou pěnu:
2 šálky tuhého domácího kokosového másla ze strouhaného kokosu
1 šálek espressa nebo turecké kávy
1/2 šálku raw sirupu z agáve
1/4 šálku želé z Irského mechu
1 lžičku vanilkového bio prášku
1/8 lžičky himalájské soli
1/4 šálku raw (nepraženého) bio kakaového prášku
1/2 šálku rozpuštěného kokosového oleje
3 lžíce bio superfood Lucumy
Na vanilkovou pěnu:
2 šálku tuhého domácího kokosového másla ze strouhaného kokosu
1/2 šálku raw sirupu z agáve
1/4 šálku želé z Irského mechu
1/4 šálku vody (vodu přidáváme postupně)
1 velkou lžíci bio vanilkového prášku
1/8 lžičky himálajské soli
1/2 šálku rozpuštěného kokosového oleje
3 lžíce superfood bio Lucumy
Na ozdobu:
1/3 šálku raw (nepraženého) bio kakaového prášku
Jak na to?
Příprava těsta:
1) Datlovou pastu, espresso, rozpuštěný kokosový olej, vanilku a sůl dáme do food processoru nebo do mixéru a zpracujeme do krému. Postupně přidáme mandlovou drť a zapracujeme do těsta. V kuchyňském robotu to trvá i několik minut.
2) Do formy (cca 20 cm x 20 cm nebo do běžné kulaté dortové formy) vložíme na dno cca 3 šálky. Dáme zchladit během přípravy čokoládové pěny a zbytek hmoty přikryjeme a také uložíme do lednice.
Příprava čokoládové pěny:
1) V mixéru společně do hladka rozmixujeme domácí kokosové máslo, zpracovaný Irský mech – gel, kávu, sirup z agáve, vanilku, sůl a raw kakaový prášek.
2) Přidáme rozpuštěný kokosový olej a superovoce Lucumu a promixujeme.
3) Čokoládovou pěnu nalijeme na zchlazené těsto a celé vložíme do lednice na 2-4 hodiny do ztuhnutí.
4) Po zchladnutí čoko pěny velmi opatrně rozprostřeme zbylé těsto na čokoládovou pěnu a dáme opět zchladit. Připravíme si vanilkovou pěnu.
Příprava vanilkové pěny:
1) Domácí kokosový krém, zpracovaný Irský mech – gel, sirup z agáve, vanilku, sůl a vodu (postupně přidávanou) zpracujeme do hladkého krému.
2) Přidáme rozpuštěný kokosový olej a superovoce Lucumu a promixujeme.
3) Vanilkovou pěnou přelijeme druhou vrstvu těsta na Tiramisu a opět dáme zchladit na cca 4 hodiny nebo do ztuhnutí.
4) Na závěr poprášíme kakaovým práškem a podáváme.
Pokud nám dezert špatně tuhne a nebo pokud spěcháme, je možné vložit ho na chvíli do mrazáku. Přípravu Tiramisu lze rozložit také přes noc, kdy necháme tuhnout čokoládovou pěnu a druhý den již zakončíme vanilkovou pěnou.
Máte-li uměleckého ducha, můžete z raw čokolády vytvořit nápis nebo jiné zdobení. Já žádný cukrářka nejsem a tak tento krok v podobě nápisu nebo zdobení tradičně a úspěšně ignoruji.
Z přípravy dezertu mi šla napoprvé hlava kolem, ale jakmile jsem si recept najela, čestně prohlašuji, že je naprosto super. Navíc jsem nadšená, že v jednom dezertu je super ovoce Lucuma Irský mech. Lucuma a Irský mech působí skvěle nejen na tělo, ale mají za následek i tuhnutí dezertu. Lucuma je v živé kuchyni další ztužovač, který se dá využít i do šlehačky nebo mimo raw stravu. Zkrátka všude tam, kde chcete, aby Vám něco ztuhlo. Jedná se o dužinu z ovoce a tak je Lucuma moc dobrá i chuťově.
Když jsem doma toto Tiramisu servírovala poprvé, byla to událost. Nejen kvůli mým nadšeným výkřikům z kuchyně, ale i pro jeho jedinečnou chuť.
Přeji Vám lahodné pochutnání a stejné nadšení, Klára Hlaváčová
Veškeré ingredience v raw a bio kvalitě jsou k dostání u nás na Lahodnostech.
www.lahodnosti.cz
Autor receptu a fotografií: Amie Sue – http://nouveauraw.com/raw-recipies/desserts/tiramisu-using-irish-moss/
Autor textu a překlad: Klára Hlaváčová, www.lahodnosti.cz/
Publikováno se souhlasem autorky. Všecha práva vyhrazena.
Tento článek Luxusní raw tiramisu s Irským mechem lze šířit nekomerčním způsobem, pouze v nezkrácené podobě i s doprovodnými fotografiemi a se všemi aktivními odkazy a s odkazem nahttp://blog.lahodnosti.cz/luxusni-raw-tiramisu-s-irskym-mechem/ včetně celé této poznámky. Vaše sdílení oceňuji.
Žijeme také na facebooku: http://www.facebook.com/Lahodnosti, kde zveřejňujeme krásný obsah. Oceňujeme Vaše „lajkování“.
Pomůcky: food processor, mixér
Ingredience: datle, himalájská sůl, Irský mech, kakaové boby, kakaový prášek, káva, kokosový olej, lucuma, mandle, raw strouhaný kokos, sirup z agáve, vanilka
‹ Jak jde dohromady mech & sýr? Raw vegan pomazánka s koprem, která se dá skvěle krájet Rolky z Irského mechu (Chondrus crispus) – křupavá lahůdka ›
Ahoj, to vyzerá fakt super, chcem sa opýtať 2 otázky: na koľko peňazí asi celý koláč výde? a potom ako sa ti to podarí tak pekne krájať, že tam máš všetky vrstvy viditeľné a nepoškodené???? Ja keď to krájam nožom, tak je to také neobratné, premýšlal som, že si kúpim taký ten porcovací drát… Ďakujem. Peťo
Ahoj Peťo,
byla jsem na výletě, tak odpovídám trochu později Odhaduji, že celý dort vyjde asi na 400-500 Kč a oproti klasickým dortům se člověk zasytí a uspokojí malým kouskem. Tedy my ho tříčlenná rodina jíme přes týden denně. V tomto světle jsou raw dorty cenově velmi přijatelné, ačkoliv jsou v bio kvalitě
Co se týče krájení, tak krájím normálním nožem, nemám žádný speciální a dokonce nemám ani ostrý nůž. Je pravda, že jsem nyní dostala překrásný luxusní nůž, ale tím krájím jen zeleninu a ovoce Myslím, že „tajemstvím“ bude spíše receptura, kdy třeba konkrétně v tomto receptu je mnoho „ztužovačů“, jako je Irský mech a Lucuma. Co je klíčové je nechat dezert vychladit a poté skutečně takovéto vrstvy nakrájíš i tupým nožem po babičce, jako mám já
Nicméně na fotografie se někdy používá jeden fígl, jaký popisuji a vyfotila jsem třeba tady u tohoto receptu http://blog.lahodnosti.cz/raw-jahodovy-dort-s-dzemem-podle-kristiny/
A totiž že celý zákusek dáš na chvíli do mrazáku. Podle mě to není příliš ideální, ale třeba u tohoto jahodového dortu to bylo fajn, protože jsem ho chtěla krájet na oslavu a zchlazení několik hodin nestačilo. Bylo by třeba, aby byl dort v lednici přes noc. No a někdy se to takto dělá i na gurmánské fotografie, aby to vypadalo skvěle. Člověk se pak doma ale trochu diví Nicméně na Lahodném blogu toto nedělám, takže fotky jsou skutečný stav.
Mockrát děkuji, tento dort je dokonalý, všechno jsem dělala přesně podle receptu a výsledek byl nejen na pohled krásný, ale i fantasticky dobrý.
Ivanko, mám obrovskou radost Dá to sice práci, ale výsledek je prostě luxusní a nepopsatelně dobrý. Tak ať moc chutná Vydrží to dlouho, že, Klára