LAHODNÝ BLOG

BLOG E-SHOPu Lahodnosti.cz

Raw jahodový dort s džemem podle Kristiny

c41577150ed45eef26d8e1ebf5e637ad

Nedávno měl náš malý František jahodové období – a zároveň narozeniny. A tak byl jahodový dort s džemem podle Kristiny jasnou a úžasnou volbou. Ačkoliv dort vypadá poměrně složitě, je docela jednoduchý a navíc je velmi lehký a svěží.
Původní Kristinin recept jsem si mírně upravila a tak vám předkládám obě dvě verze – tu mou, inspirovanou Kristinou a originální Kristinin recept.

maxresdefault

Dort má tendenci se lehce rozpadat. Pokud ho chcete servírovat přátelům nebo na dětské oslavě, doporučuji dát ho do mrazáku cca na 3 hodiny. Dort krásně ztuhne, ale nezmrzne a Vy nakrájíte nádherné kousky, kde jsou dokonale znatelné jednotlivé vrstvy dortu: od bílé, po světle růžovou až ke sladké růžové tmavé. Dokonalé.

Co potřebujeme (původní receptura):

Základ dortu:

3 šálky čerstvých nebo raw sušených datlí 
+ 1 šálek datlí na závěrečnou marmeládu

1 až 2 šálky raw bílé moruše
1 šálek sušených raw fíků
1/4 bio vanilkového lusku (nebo vanilkový prášek)
trochu skořice
Vše (kromě jednoho šálku datlí, který dáme stranou na džem) zpracujeme ve food processoru nebo v mixéru na hmotu a vložíme do dortové formy.

465567-fullyraw-strawberry-shortcake

Na dort:

2-3 kg nebo více čerstvých jahod (já použila 3 kg)
2 šálky mandlového mléka
maso z 1-2 mladých kokosů (nebo 5 šálků strouhaného raw kokosu) – nemusí být
2 zmrzlé banány
1 šálek raw kešu – nemusí být
špetku skořice
1/4 bio vanilkového lusku nebo raw vanilkový prášek

193e3fcfa18fa1de44a678b3629d8ae2

Příprava:

1) Na korpus poklademe 2 vrtstvy jahod.
2) Uděláme si mandlové mléko. Jak na něj? Podívejte se na Lahodný blog zde: http://blog.lahodnosti.cz/raw-vegansky-vajecny-konak/
(Mandlovou drť z mléka nevyhazujte, udělejte z ní třeba mrkvové toasty.  http://blog.lahodnosti.cz/mandlove-mrkvovo-brokolicove-toasty)
Pokud nemáte mladý kokos, můžete použít ten strouhaný. Pokud nemáte ani strouhaný kokos, dejte o to více zmrzlých banánů. Také kešu ořechy je možné vynechat. Pokud je dáme, namočíme je předem asi na 2 hodiny.
3) Všechny ingredience, ať už použijeme i kokos nebo i kešu, společně rozmixujeme. Pozor, ať nezavaříte mixér. :)
Doporučuji kokos nevynechávat, ale dát více banánu a vynechat kešu ořechy. Dort tak bude lehký. Pokud byste chtěli, aby byl krém sladší, přidejte pár fíků, datlí nebo nějaké jiné sladidlo.

f0a2b7644c3530bf9504f5cd4ef0a7fa

4) Trochu krému si dejte stranou.
5) Na korpus tedy poklaďte dvě vrstvy jahod. Poté krém, zase jahody, opět krém a navrch opět jahody.
6) Na závěr krém, který jste si dali stranou, rozmixujte se dvěma hrstmi jahod. Dejte opět na jahody a celý dort zakončete další vrstvou jahod.

de897c798dfe71ee1874a770acaf83c3

7) Na závěr na zatím poslední vrstvu jahod nalijte jahodovo-datlový džem (rozmixované 3 šálky jahod s datlemi).
8) Dort zakončíme pokladenými jahodami. Ohledně vrstev se podívejte se na obrázek nebo na video. A nebo ještě lépe – buďte kreativní ;)
Absolutně dokonalé.

stažený soubor

Já jsem na korpus použila mix raw kešu ořechů a raw makadamových ořechů,(tuto kombinaci ořechů v poslední době miluji), bílé moruše, fíků, skořice a citronové šťávy. Udělejte si zkrátka korpus dle svého.
Pečené dorty nemají šanci! Jahodový dort s džemem měl velký úspěch. Přímo vybízí k zakousnutí. A v podstatě je to samé ovoce. Tohle je skutečný jahodový dort, na který spotřebujete 3 kila jahod, ani nemrknete.

17c154a87df736ed077c89ee43ac0078

Přeji Vám lahodné pochutnání a šťastné buňky,
Klára Hlaváčová
www.lahodnosti.cz
Líbí se Vám tento recept? Chcete dostávat podobné sezónní raw recepty přímo do Vaší mailové schránky bez hledání na internetu?
Přihlašte se k odběru receptů.
Nyní se podívejte do svého e-mailu. Přišla Vám od nás zpráva, kterou je třeba potvrdit. A pak se již nechte překvapit receptem na příští týden. Těšíme se na Vás. Klára Hlaváčová.
Následující tři fotografie jsou momentky dortu, které se mi povedly v rychlosti zachytit na oslavě, než dort zmizel ve sladkém nenávratnu.

DSC_0745

Zdroj: https://www.youtube.com/watch?v=hoK_QdVve9E

Text a překlad: Klára Hlaváčová, www.lahodnosti.cz

DSC_0750

 

DSC_0751

Facebook Comments

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest2Email this to someone

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>