LAHODNÝ BLOG

BLOG E-SHOPu Lahodnosti.cz

Kaše z chia semínek („krupicová“) raw, vegan, bez lepku, bez cukru

img_7913
Velmi dobrá kaše z chia semínek, která připomíná krupicovou kaši. Je hodně sytá a podle mé zkušenosti bude možná chutnat více dospělým, ale i dětem. Pokud Vaše děti mají rádi sladké kaše, pochutnají si velmi. Recept na krupicovou kaši jsem poskládala z více receptů podle své chuti.
Chcete-li kaši odlehčit, nepoužívejte mandlové mléko, ale použijte samotnou vodu. Kaše bude méně hutná, ale zase jí bude třeba lépe a dobře ochutit, protože se tím vzdáte mandlové chuti. Doporučuji pro začátek proto mandlové mléko použít.
Co je ovšem na této „jakoby krupicové kaši“ famózní je máslová poleva. Tuto polevu jsem objevila v receptu od Zuzky Lužné a ještě jsem ji vytunila raw kokosovými krystaly. Smícháním rozpuštěného kokosového oleje (nebo ještě lahodněji kokosového másla) a raw agáve sirupu a nebo medu vznikne dokonalá sladká, mastná poleva. Jakoby ji dělala moje babička. Ach…

img_7907

Co potřebujeme? (Pro zobrazení ingrediencí klikněte na oranžový text)

Na chia kaši:

1/4 litru mandlového mléka (cca 1/2 šálku raw mandlí na 1 šálek vody)
3-5 lžic bio chia semínek
2 lžíce raw kakaového bio prášku
2-3 lžíce raw sirupu z agáve
dle chuti špetka bio vanilky
dle chuti špetka bio skořice

Na polevu:

1 lžíce raw agáve sirupu nebo medu
1 lžíce panenského bio kokosového oleje nebo bio a raw kokosového másla 
2 lžíce raw kokosových krystalů (raw kokosový cukr) – nemusí být

img_7908

1) Nejprve si uděláme mandlové mléko. Cca 1/2 šálku raw mandlí rozmixujeme s jedním nebo více šálkem vody. Přecedíme přes sáček na ořechové mléko a mléko použijeme do receptu. Mandlovou drť si schováme na chleba, krekry, placky apod. V lednici mandlová drť vydrží cca 3 dny. Pro jednoduchou výrobu můžeme také použít Veggiefino na výrobu ořechového mléka.
2) Vytvořené mandlové mléko pomixujeme s chia semínky do hladka. Přelijeme do misky, ve které kaši budeme servírovat a nasypeme ještě 1 lžíci chia semínek. To vytvoří krásnou strukturu krupicové kaše. Rozmixovaná chia zase kaši krásně zahustí.
3) Podle chuti přidáme vanilku, skořici a sladidlo a kaši promícháme.
4) Nyní kaši poprášíme raw kakaovým práškem.
5) Na závěr si uděláme polevu. Rozpuštěný kokosový olej (nebo ještě lahodněji kokosové máslo) dobře smícháme s raw agáve sirupem. Touto polevou přelijeme krupicovou kaši a na závěr ji posypeme raw kokosovými krystaly, které chutnají jednoduše báječně.
Doporučuji kaši servírovat teplou.
Líbí se Vám tento recept? Chcete dostávat podobné sezónní raw recepty přímo do Vaší mailové schránky bez hledání na internetu?
Přihlašte se k odběru receptů.
Nyní se podívejte do svého e-mailu. Přišla Vám od nás zpráva, kterou je třeba potvrdit. A pak se již nechte překvapit receptem na příští týden. Těšíme se na Vás. Klára Hlaváčová.
Přeji Vám lahodné pochutnání a dokonalé tvoření nejen ve Vaší kuchyni,
Klára Hlaváčová
www.lahodnosti.cz

lahodnosti_logo_napis-okrouhly6

 www.lahodnosti.cz – Vše pro živou stravu na jednom místě: Vrcholné zdraví, krásné tělo, jasná mysl

Ty nejlepší potraviny na českém trhu pro Vaše zdravé, štíhlé tělo a jasnou mysl.

Nakupte si veškeré ingredience, čerstvé potraviny a vychytávky do živé kuchyně na Lahodnostech

img_7899

Lahodnosti.cz – e-shop specializovaný na živou (raw) stravu, na dovoz a vlastní výrobu potravin pro Vaše potřeby. Nejvyšší možná kvalita BIO a RAW na trhu.

Lahodnosti, to je také komunita nadšených lidí a sdílení živého životního stylu. Provozujeme i lesní školku pro děti s živou stravou.

Autorka textu, fotografií, inspirace receptu: Klára Hlaváčová, www.lahodnosti.cz a www.zivaskolka.cz

img_7906

Facebook Comments

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Email this to someone

2 komentáře ke článku “Kaše z chia semínek („krupicová“) raw, vegan, bez lepku, bez cukru

  • Martina napsal:

    SUPER receptík a jednoduchý. Jen se zeptám PROČ JE TAM TOLIK TUKU!!!!! V podstatě baštíte pouze tuk, protože chia jsou semena a olej / máslo je jen tuk!
    Tak je to bohužel s většinou věcí nejen tady na blogu, RAW mají lidi jen spoustu tuku a navíc se sladkým. Tuky a sladké by se nikdy neměli míchat. Znáte zásady kombinování potravin?
    No, v podstatě když ale člověk 6 dní v týdnu baští jen seno :-D, tak ho pak ta hromada tuku snad nezabije.

    Osobně dávám přednost raději ovoci a zelenině.

    • Klára napsal:

      Ahoj MArtino,

      děkuji! Ovoce a zelenina je základ jídelníčku, to tady píšu mockrát. Takže to je super. Někdy se už dost opakuji :) No a tělo pak jede hlavně na tuky, ne na cukry, jak je někdy mylně udáváno. Tuky jsou velmi důležité, esenciální. „Zásady kombinování potravin“ se na Lahodném blogu zabývám hodně, protože vlastně podle mě nic takového neexituje. Vím, že jsem s tímto názorem v menšině, ale mrkni třeba do mé FB skupiny zde: https://www.facebook.com/groups/raw.ziva.strava.pro.vsechny/?ref=bookmarks Zásadní je, co komu funguje,v jaké fázi a také se to stále mění. Není dle mého názoru jednotná „příručka“, jak se to má „správně“ dělat. Klíčové jsou výsledky. Tedy zdraví (psychické i fyzické) a to se odráží navenek na kráse pleti, vlasů, energii apod. Ideální je jíst si podle sebe, zkoušet na sobě jak to jde, jak to má být. Mou hlavní součástí jídelníčku jsou AKTUALNE bio listové saláty, zelenina a potom tuky. Ale proč to někomu cpát a říkat, že tak jedině je to správně? V létě je to zase více ovoce, salátů. Je to neustálá změna a vývoj. Jsem na raw stravě přes 5 let, tak zkouším, zjišťuji a jsem šťastná, že se neřídím podle zásad, ale podle sebe. Jak to máš Ty? Třeba Ty jedeš více na cukry, a je super, když to o sobě víš a funguje to. Já se stále učím :)

      Moc zdravím a užívej tyto gurmet recepty které určitě nejsou tím hlavním, co jíme denně, Klára

Napsat komentář k Martina Zrušit odpověď na komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>