LAHODNÝ BLOG

BLOG E-SHOPu Lahodnosti.cz

3 + 1 druh raw vánočního cukroví v jednom: Limetkové kuličky s brusinkou

DSC_1879-1-1024x678
Doma jsem již probudila vánoční atmosféru. A to jsem ještě včera měla pocit, že jsem ji zaspala. Z kuchyně se linou nádherné vůně a já vzpomínám na svoji babičku, mámu i tátu. Zářivá pohoda.
Právě jsem přešla z kuchyně do pracovny a usedla ke svému počítači. Cítím se tak nějak jemně a zároveň nadšeně. Mám totiž pocit, že jsem objevila Ameriku.
Je 29.listopadu a já nemám jediné vánoční cukroví. No tohle! Samozřejmě Vy máte na vánoční cukroví čas, žádné stresy. :-) Ale kdo píšete blog nebo pečujete o vánoční atmosféru jiných lidí tak víte, že vánoce jsou po celém internetu i ve fyzickém světě v plném proudu. Blogy hýří vánočními recepty, designem, nápady a tipy, videi… A lahodnosti si klidně uveřejňuji recepty na burgery, pochoutky s čerstvým Irským mechem a antické růžičky. Jako by se nechumelilo. No popravdě, tady se chumelí. Normálně jsem zaspala vánoce a vánoční cukroví.

DSC_1875-1024x678

 

Z harmonického a klidného zimního času mě vytrhly dva telefonáty. Jeden přišel začátkem týdne, kdy mi má úžasná zákaznice a spřízněná duše volala, jestli náhodou nesní – že jsem ještě nevydala žádné nové raw cukroví? Druhý telefonát se odehrál dneska, kdy jsem vánoční cukroví dostala téměř rozkazem (úžasně vtipným a milým).
Se smíchem jsem se odebrala do kuchyně. Je mi známo, že „časová tíseň“ a velká touha u mě budí obrovskou kreativitu. Zběžně jsem se podívala na domácí zásoby, v mysli se mi odehrál film s obrovskou škálou chutí a vůní. Na co mám chuť? Zrovna jsem se dívala na citrony a limetky ve skleněném válci na stole. A bylo jasno. Dostala jsem chuť na něco kyselého. A přitom sladkého. S jemným dozvukem kakaového másla, ozvláštněné špetkou koření. Přitom rychlého, jednoduchého a efektního.
Během pár chvil jsem vytvořila 6 druhů vánočního cukroví. :-D Na jeden zátah. Tak tomu já říkám efektivita. Chcete také? Tak pojďme na to. 3 + 1 druh raw vánočního cukroví v jednom (a zbylé dva druhy najdete v dalším článku, pouze s vynecháním jedné ingredience dostaneme zcela jinou lahodnost).

DSC_1938-678x1024

 

Co potřebujeme?

Na cca 21 kuliček:

250 ml raw a bio kešu ořechů (doporučuji Vám tyto sušené na slunci, jsou skutečně lahodné a na výsledné chuti je to znát)
6-8 lžic rozpuštěného nepraženého kakaového másla
šťáva z půlky bio citronu
šťáva z 1-2 limetek
4 lžíce medu nebo jiného sladila (raw agáve a nebo jakon či kokosový cukr)
1 vrchovatá lžička raw a bio kůry z citronu
špetka růžové himalájské soli (nemusí být)

Na ozdobení a obalení (dle fantazie):

8 kousků raw sušených brusinek nebo bio třešní
raw strouhaný bio kokos
raw kakaový prášek

DSC_1927-1024x678

 

1) Nejprve si rozpustíme kakaové máslo. Můžeme tak učinit klasicky ve vodní lázni, ale já v poslední době k tomuto účelu využívám sušičku.
2) Do mixéru dáme kešu ořechy a rozmixujeme je ne na zcela hladkou hmotu. Kousky ořechů v ne zcela hladkém těstě jsou super. Přidáme med či sladidlo a promixneme.
3) Sladké těsto přendáme do mísy, přidáme všechny zbylé ingredience kromě brusinek a ingrediencí na ozdobení a dobře promícháme. Těsto vložíme na chvíli do lednice.
4) Vyndáme z lednice a vytvarujeme kuličky. Nyní máme jeden druh limetkových kuliček. Pár kousků si dáme stranou. Pojďme si ale trochu hrát. Další kuličky obalíme v kakau. Jiné v kokosu. A na další vtiskneme brusinku nebo třešeň jako na koláček. Čtyři druhy jako vymalované. :) Vše dáme zchladit.

DSC_1911-1024x678

 

Kuličky mají výrazněji limetkově kyselou chuť, která se snoubí se sladkostí medu a kešu ořechů, s jemným dozvukem kakaového másla. Kokos, kakao a brusinka chutě krásně doplní a odliší.
Za dvacet minut hotovo. Tomu já říkám sladká podzimní pohoda.
Přeji Vám nádherné živé dny. Jo a pokud si chcete zimu trochu okořenit, obalte kuličky ještě v cejlonské skořici a nebo v chilli koření. A pozor na bandity!

DSC_1891-1024x678

 

Klára Hlaváčová

Nakupte si veškeré ingredience a vychytávky do živé kuchyně na Lahodnostech

www.lahodnosti.cz - Vše pro živou stravu na jednom místě
Vše pro živou stravu na jednom místě: Vrcholné zdraví, krásné tělo, jasná mysl

 

DSC_1916-1024x678

 

Líbí se Vám tento recept? Chcete dostávat podobné sezónní raw recepty přímo do Vaší mailové schránky bez hledání na internetu?
Přihlašte se k odběru receptů.
Nyní se podívejte do svého e-mailu. Přišla Vám od nás zpráva, kterou je třeba potvrdit. A pak se již nechte překvapit receptem na příští týden. Těšíme se na Vás. Klára Hlaváčová.

DSC_1885-678x1024

 

 

DSC_1937-1024x678

 

DSC_1927-1024x678

 

 

Tento článek 3 + 1 druh raw vánočního cukroví v jednom: Limetkové kuličky s brusinkou lze šířit nekomerčním způsobem, pouze v nezkrácené podobě i s doprovodnými fotografiemi a se všemi aktivními odkazy a s odkazem nahttp://blog.lahodnosti.cz/3-1-druh-raw-vanocniho-cukrovi-v-jednom-limetkove-kulicky-s-brusinkou/ včetně celé této poznámky. Vaše sdílení oceňuji.

Žijeme také na facebooku: http://www.facebook.com/Lahodnosti, kde zveřejňujeme krásný obsah. Oceňujeme Vaše „lajkování“. ;)

4 druhy

DSC_1900-1024x678 DSC_1899-1024x678 DSC_1898-1024x678 DSC_1897-1024x678

 

Facebook Comments

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Email this to someone

,

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>