Raw šťouchané brambory podle Kristiny
Kristina zveřejnila další video recept. Tentokrát mě doslova vtáhl název videa. Ano, šťouchané brambory miluji. A protože ve většině raw receptů se brambory nahrazují květákem (pro jeho podobnou barvu a konzistenci), bylo mi jasné, že moje květákové období ještě nekončí.
Po lehké zeleninové květákové pizze (kterou jsme jedli téměř denně) a marinovaném (ne)bramborovém salátu (který téměř denně ještě jíme) je toto další květákový recept, který mi v menším množství a nebo jako příloha k salátku velmi chutná.
Základem je sněhobílý čerstvý bio květák. Doma ho máme stále zásobu, protože náš syn František sní 3/4 květáku nebo celou brokolici jen tak samotné na posezení.
Recept je původně bez soli a je velmi jednoduchý pro přípravu. Já mám v poslední době velmi ráda růžovou himalájskou sůl a tak se tomu nebráním a solím. Do receptu jsem také navíc přidala trochu (asi 1/2 lžíce) chuťově výborného krétského olivového oleje.
Co potřebujeme?
Food proccessor (kuchyňský robot) nebo mixér
Jaké ingredience?
1 sněhobílý bio květák
2 bio jarní cibulky (nebo 1 menší šalotku či jinou bio cibuli)
1 lžičku čerstvé šalvěje
šťávu z půlky citronu
1 menší stroužek česneku
1 lžičku kmínu
1 lžičku sušené šalvěje
1 lžičku tymiánu
špetku himalájské nebo mořské soli (nemusí být)
1/2 lžíce olivového oleje (nemusí být)
Kuchyňský robot zatím nevlastním, tak si hravě vystačím s Vitamixem. Ve vysokorychlostním mixéru je ale důležité květák nepřešlehat, umixovat ho jen na hrubou konzistenci přerušovaným mixováním. Květák tedy rozmixujte do konzistence mačkaných brambor. Poté přidejte ostatní ingedience a ještě je krátce zpracujte. Já jsem cibuli a koření nakrájela na jemno a již jsem je do mačkaného květáku jemně zapracovala ručně. V sezóně také můžeme také přidat hrášek.
Naservírujte a dozdobte třeba rajčátky nebo okurkami. Mačkaný květákový salát skvěle chutná samotný, s krekry nebo jako příloha k salátku.
Přeji lahodné pochutnání, Klára Hlaváčová
Přidejte se k Facebookové skupině „Raw (živá) strava pro všechny“ je pozitivní a plná inspirace. Chcete se přidat?
Klikněte zde:
https://www.facebook.com/groups/508540669248876/
Vítejte a sdílejte.
Autor receptu: Fully Raw Kristina https://www.youtube.com/watch?v=_bOt-y4RbpA&feature=youtu.be
Autor textu a překlad: Klára Hlaváčová, www.lahodnosti.cz
Tento článek Raw šťouchané brambory podle Kristiny lze šířit nekomerčním způsobem, pouze v nezkrácené podobě i s doprovodnými fotografiemi a se všemi aktivními odkazy a s odkazem nahttp://blog.lahodnosti.cz/raw-stouchane-brambory-podle-kristiny/ včetně celé této poznámky. Vaše sdílení oceňuji.
Žijeme také na facebooku: http://www.facebook.com/Lahodnosti, kde zveřejňujeme krásný obsah. Oceňujeme Vaše „lajkování“.
Pomůcky: food processor, kuchyňský robot, mixér Vitamix
Ingredience: česnek, citronová šťáva, jarní cibulka, kmín, květák, panenský olivový olej, šalotka, šalvěj, tymián
‹ Pesto presto (raw špagety s avokádovo – bazalkovým pestem) Chcete získat 3 lístky na první ples s raw stravou v Česku v hodnotě 1470 Kč zDARma? ›
Fiiiiha Klarka, tvoj František je borec.
O tom není pochyb Jako Tvůj Samuel
Včera jsem je dělala jenom z půlky kětáku, bylo toho dost a výborné, pochutnával si i Ne-RAW-ťák.
Podobný salát z květáku máme s Jakubem v plánu udělat rodičům, těším se, jak si pochutnají také
Vynikající, přidala jsem trošku bio slunečnicového/za studena lis./ oleje, máslová iluze dokonalá, květáková pizza taky bomba, proč jsem vlastně nemusela květák? pa miláčkové
Roso, Ty jsi umělkyně!!! Bio sluneč.olej také objevuji a ta máslová iluze mě zaujala velmi… hmmmmm
Já květá kdysi také nemusela. No co, hlavně že nemusím stále, ale můžu hihi