LAHODNÝ BLOG

BLOG E-SHOPu Lahodnosti.cz

Lehká raw květáková pizza podle Laury (bez ořechů)

123456
Dneska jsem chtěla uveřejnit další recept na cukroví a sladkosti, ale přiznám se – pizza zvítězila.
Na tento recept (a také na Lauru) mě upozornila moje přítelkyně Maria Kamenická, kterou tímto velmi oceňuji. :) Lehkou pizzu z bělostného bio květáku jsem předtím ještě nejedla. Vlastně jsme skoro vůbec květák doma nejedli, nechutnal nám a to ani v různých pomazánkách s kořením. Takže jsem ho občas dala do salátu a do raw rizota, aby se neřeklo…. Ale ono se většinou řeklo – prostě nám moc nechutnal.
Od té doby, co znám tento recept na pizzu jíme bio květák několikrát do týdne. Celkově mám teď mnohem větší chuť na zeleninu než na ovoce. A tak květák děláme jednou jako pizzu, jednou jako květákový „mozeček“ (to když se nám pizza rozpadne :) ) apod.
Zkuste sami a uvidíte. Na Lauru se navíc dobře dívá.
Co potřebujeme?
Sušičku potravin
Food processor (nebo mixér)
Ingredience na krustu:
1 květák (nejlépe v bio kvalitě)
1/4 lžičky sladké bio papriky
2 lžíce lahůdkového droždí (nemusí být)
1 stroužek bio česneku
2 lžíce olivového oleje (chuťově vynikající je např. krétský Rapunzel)
2 lžíce oregána (nejlépe čerstvého)
špetku soli
květák bio
Z květáku použijeme pouze vrchní růžičky (jsou chuťově nejlepší a také pro pizzu vytvoří skvělou texturu). Všechny ingredience zpracujeme ve food processoru na pulzní chod a nebo VELMI jemně v mixéru. Hmotu nezpracujeme až do hladka, spíše na střední hrubost.
Vložíme na sušící plát v  silnější vrstvě (sušička Excalibur je vybavena neprotékavým plátem nebo použijeme např. pečící papír) a sušíme cca 8 hodin na 42°C. Než s pizzou začneme dále pracovat, je třeba ji po vytažení ze sušičky nechat chvíli „odpočinout“. Ano, však se tam také nadřela a tak když na ni půjdete zhurta, rozpadne se pod rukama. (Pokud jste vegani, tuto krustu lze také upéct v troubě.)
DSCF9968-350x350_0Ingredience na omáčku:
1 šálek sušených bio rajčat (na několik hodin namočených)
1 větší bio rajče (momentálně jsou velmi lahodná bio rajčata na stonku)
1 lžičku bio chilli (nebo méně)
1 lžíci čerstvé citronové šťávy
3 jarní cibulky (pouze bílé cibulky bez zelených konců) nebo kousek jemné bílé bio cibule
Vše umixujeme (i s vodou, ve které jsme namáčeli rajčata) a vložíme na pizzu.
Ingredience na zakončení pizzy:
1 houba portobello
hrst bio rukoly nebo bio špenátu
balzamikový ocet nebo olivový olej a růžová sůl
Klobouček houby nakrájíme na plátky a spolu s octem (nebo olejem) rukolou (nebo špenátem) vložíme do mísy, promícháme a necháme cca 30 minut marinovat. Poté vložíme na pizzu.
A máme hotovo.
Tento recept byl součástí Lahodných novinek:
Líbí se Vám tento recept? Chcete dostávat podobné sezónní raw recepty přímo do Vaší mailové schránky bez hledání na internetu?
Přihlašte se k odběru receptů.
Nyní se podívejte do svého e-mailu. Přišla Vám od nás zpráva, kterou je třeba potvrdit. A pak se již nechte překvapit receptem na příští týden. Těšíme se na Vás. Klára Hlaváčová.
Na další recept na pizzu, tentokrát z klíčeného kamutu (pšenice) a raw „parmezánem“ se podívejte na Lahodném blogu ZDEhttp://blog.lahodnosti.cz/skutecna-raw-pizza. Tato pizza je vydatná a poměrně těžká, takže doporučuji pro Ty, kteří s raw stravou začínají a chybí jim určité chutě.
8ef24011-4039-4108-a572-67f37ec2b933
Přeji skutečně vynikající lahodnou chuť, Klára Hlaváčová



Přidejte se k facebookové skupině „Raw (živá) strava pro všechny“.
Vítejte a sdílejte: recepty, zkušenosti, dotazy, odkazy na své stránky, radosti a vše kolem živé stravy. Pozvěte své přátele, ať to zde žije.
https://www.facebook.com/groups/508540669248876/



8859d9fe-0840-45b9-aba7-30022667147f

 

Autor receptu: https://www.youtube.com/watch?v=cXS-Ka-EAf4

Autor textu a překlad: Klára Hlaváčová, www.lahodnosti.cz

 

Tento článek Lehká raw květáková pizza podle Laury (bez ořechů) lze šířit nekomerčním způsobem, pouze v nezkrácené podobě i s doprovodnými fotografiemi a se všemi aktivními odkazy a s odkazem nahttp://blog.lahodnosti.cz/lehka-raw-kvetakova-pizza-podle-laury-bez-orechu/ včetně celé této poznámky. Vaše sdílení oceňuji.

Žijeme také na facebooku: http://www.facebook.com/Lahodnosti, kde zveřejňujeme krásný obsah. Oceňujeme Vaše „lajkování“. ;)

Facebook Comments

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Email this to someone

5 komentářů ke článku “Lehká raw květáková pizza podle Laury (bez ořechů)

  • Maria napsal:

    Jeeej Klarka, ja som v článku :)
    Ked som tu pizzu robila tiez sa mi rozpadla :)
    Ale Laure sa rozpadne vo videu geniálne :)
    Moj karfiol v chladnicke ma uz osud zpecateny :)

    • Klára napsal:

      Maria :-D Jsi v článku a rozkvést také ;) Zjistila jsem, že se rozpadá, když je příkiš tenká. Když je tlustší, zase se déle suší. Osud má zpečetěný? :) Tak dobrou chuť!

      • Tara napsal:

        Klárko, Mária,
        moooc oceňuji vaši inspiraci. My květák v raw provedení milujeme. Sušení bude premiéra. Přidám trochu lněného semínka nebo chio semínek pro pizzu provedení bez rozpadání :-) .

  • […] oblíbila květák (např. jako hlavní ingredienci lehké raw květákové pizzy, recept naleznete ZDE: http://blog.lahodnosti.cz/lehka-raw-kvetakova-pizza-podle-laury-bez-orechu/), začala jsem experimentovat s květákovám salátem, jako by to byl salát bramborový. […]

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>