Lehká raw květáková pizza podle Laury (bez ořechů)
Dneska jsem chtěla uveřejnit další recept na cukroví a sladkosti, ale přiznám se – pizza zvítězila.
Na tento recept (a také na Lauru) mě upozornila moje přítelkyně Maria Kamenická, kterou tímto velmi oceňuji. Lehkou pizzu z bělostného bio květáku jsem předtím ještě nejedla. Vlastně jsme skoro vůbec květák doma nejedli, nechutnal nám a to ani v různých pomazánkách s kořením. Takže jsem ho občas dala do salátu a do raw rizota, aby se neřeklo…. Ale ono se většinou řeklo – prostě nám moc nechutnal.
Od té doby, co znám tento recept na pizzu jíme bio květák několikrát do týdne. Celkově mám teď mnohem větší chuť na zeleninu než na ovoce. A tak květák děláme jednou jako pizzu, jednou jako květákový „mozeček“ (to když se nám pizza rozpadne ) apod.
Zkuste sami a uvidíte. Na Lauru se navíc dobře dívá.
Co potřebujeme?
Sušičku potravin
Food processor (nebo mixér)
Ingredience na krustu:
1 květák (nejlépe v bio kvalitě)
1/4 lžičky sladké bio papriky
2 lžíce lahůdkového droždí (nemusí být)
1 stroužek bio česneku
2 lžíce olivového oleje (chuťově vynikající je např. krétský Rapunzel)
2 lžíce oregána (nejlépe čerstvého)
špetku soli
Z květáku použijeme pouze vrchní růžičky (jsou chuťově nejlepší a také pro pizzu vytvoří skvělou texturu). Všechny ingredience zpracujeme ve food processoru na pulzní chod a nebo VELMI jemně v mixéru. Hmotu nezpracujeme až do hladka, spíše na střední hrubost.
Vložíme na sušící plát v silnější vrstvě (sušička Excalibur je vybavena neprotékavým plátem nebo použijeme např. pečící papír) a sušíme cca 8 hodin na 42°C. Než s pizzou začneme dále pracovat, je třeba ji po vytažení ze sušičky nechat chvíli „odpočinout“. Ano, však se tam také nadřela a tak když na ni půjdete zhurta, rozpadne se pod rukama. (Pokud jste vegani, tuto krustu lze také upéct v troubě.)
Ingredience na omáčku:
1 šálek sušených bio rajčat (na několik hodin namočených)
1 větší bio rajče (momentálně jsou velmi lahodná bio rajčata na stonku)
1 lžičku bio chilli (nebo méně)
1 lžíci čerstvé citronové šťávy
3 jarní cibulky (pouze bílé cibulky bez zelených konců) nebo kousek jemné bílé bio cibule
Vše umixujeme (i s vodou, ve které jsme namáčeli rajčata) a vložíme na pizzu.
Ingredience na zakončení pizzy:
1 houba portobello
hrst bio rukoly nebo bio špenátu
balzamikový ocet nebo olivový olej a růžová sůl
Klobouček houby nakrájíme na plátky a spolu s octem (nebo olejem) rukolou (nebo špenátem) vložíme do mísy, promícháme a necháme cca 30 minut marinovat. Poté vložíme na pizzu.
A máme hotovo.
Tento recept byl součástí Lahodných novinek:
Na další recept na pizzu, tentokrát z klíčeného kamutu (pšenice) a raw „parmezánem“ se podívejte na Lahodném blogu ZDE: http://blog.lahodnosti.cz/skutecna-raw-pizza. Tato pizza je vydatná a poměrně těžká, takže doporučuji pro Ty, kteří s raw stravou začínají a chybí jim určité chutě.
Přeji skutečně vynikající lahodnou chuť, Klára Hlaváčová
Přidejte se k facebookové skupině „Raw (živá) strava pro všechny“.
Vítejte a sdílejte: recepty, zkušenosti, dotazy, odkazy na své stránky, radosti a vše kolem živé stravy. Pozvěte své přátele, ať to zde žije.
https://www.facebook.com/groups/508540669248876/
Autor receptu: https://www.youtube.com/watch?v=cXS-Ka-EAf4
Autor textu a překlad: Klára Hlaváčová, www.lahodnosti.cz
Tento článek Lehká raw květáková pizza podle Laury (bez ořechů) lze šířit nekomerčním způsobem, pouze v nezkrácené podobě i s doprovodnými fotografiemi a se všemi aktivními odkazy a s odkazem nahttp://blog.lahodnosti.cz/lehka-raw-kvetakova-pizza-podle-laury-bez-orechu/ včetně celé této poznámky. Vaše sdílení oceňuji.
Žijeme také na facebooku: http://www.facebook.com/Lahodnosti, kde zveřejňujeme krásný obsah. Oceňujeme Vaše „lajkování“.
Pomůcky: food processor, mixér Vitamix, sušička
Ingredience: červené papriky, česnek, chilli, citronová šťáva, jarní cibulka, květák, lahůdkové droždí, mořská sůl, oregáno, panenský olivový olej, rajčata, rukola, špenát, sušená rajčata, žampion portobello
‹ Raw čokoládové dortíčky s jahodovo meruňkovým džemem a polevou Tip na krásné balení dárků: svetry a flanelové košile na sklenice :-D ›
Jeeej Klarka, ja som v článku
Ked som tu pizzu robila tiez sa mi rozpadla
Ale Laure sa rozpadne vo videu geniálne
Moj karfiol v chladnicke ma uz osud zpecateny
Maria Jsi v článku a rozkvést také Zjistila jsem, že se rozpadá, když je příkiš tenká. Když je tlustší, zase se déle suší. Osud má zpečetěný? Tak dobrou chuť!
Klárko, Mária,
moooc oceňuji vaši inspiraci. My květák v raw provedení milujeme. Sušení bude premiéra. Přidám trochu lněného semínka nebo chio semínek pro pizzu provedení bez rozpadání .
Taro, chia nebo lněné je dost dobrý nápad Bez-rozpadávání ZDAR Já vyzkouším s chia. Už máme květák
[…] oblíbila květák (např. jako hlavní ingredienci lehké raw květákové pizzy, recept naleznete ZDE: http://blog.lahodnosti.cz/lehka-raw-kvetakova-pizza-podle-laury-bez-orechu/), začala jsem experimentovat s květákovám salátem, jako by to byl salát bramborový. […]