Banánové Tirawmisu (s variantou i bez ořechů).
Jednoduchý a rychlý recept, který chuťově i vzhledově připomíná klasický italský moučník Tiramisu. Pokud máte rádi banány a raw dezerty bez ořechů, čtěte dále.
Raw tiramisu by se také dalo pojmenovat jako „banány s banánem“. Základem jsou banány místo cukrářských piškotů a krém vytvoří opět banány rozmixované pro zvýraznění chuti s broskví. Do krému lze použít i kešu ořechy, krém je potom hutnější. Pro bez-ořechovou variantu ořechy prostě vynecháme.
Pokud chceme docílit skutečně tiramisové chuti, použijeme kávu. Já se snažím kávu omezit a tak ji tam spíše nedávám. Chuťově je vše ale lepší s kávou. To ví každý.
Lahodnou dobrou chuť přeje Mgr. Klára Hlaváčová.
Nejen inspiraci, ale nejkvalitnější ingredience pro toto jídlo seženete v Lahodném e-shopu www.lahodnosti.cz
Doba přípravy: 15 minut příprava, 30 minut tuhnutí.
Co potřebujeme? (pro zobrazení ingrediencí klikněte na oranžový text)
dortovou formu a mixér (např. tyčový)
cca 10 banánů (dle velikosti formy) + 2 banány na krém
1 broskev
100g raw kešu (nemusí být)
8 lžic kávy NEBO 1 citrón
6 lžic nepraženého kakaového prášku
POSTUP:
1) Korpus: Banány podélně rozkrojíme a rozložíme v dortové formě do jedné vrstvy.
Pokud chceme, aby nám banány ve formě dobře držely, seřízneme je na obou koncích tak, aby byly obě strany ploché, nezakulacené. Banánové odřezky dáme stranou a později umixujeme spolu s krémem.
2) První banánovou vrstvu zalijeme 4 lžícemi kávy. Ve variantě bez kávy banány pokapeme citrónovou šťávou.
3) Náplň: 2 banány a broskev rozmixujeme.
Pokud děláme variantu s kešu ořechy (jako je na obrázcích), namočíme si na 2 hodiny kešu ořechy a ty poté rozmixujeme spolu s banánovo-broskvovým krémem.
4) Krém vlijeme na banány v dortové formě a přidáme další vrstvu napůl rozkrojených banánů. Druhou vrstvu banánů opět polijeme 4 lžícemi kávy nebo citónovou šťávou. Ne obojí
Pokud tedy chceme vynechat kávu, vrstvy banánů zlehka pokapeme citronovou šťávou.
5) Nakonec dezert poprášíme nepraženým kakaovým práškem. Vložíme na chvíli do lednice, aby dezert ztuhnul nebo krátce do mrazáku. Ozdobit můžeme např. jedlou květinou, na obrázcích je lichořeřišnice.
Najdete nás i na facebooku: http://www.facebook.com/Lahodnosti
Autor receptu: Jakub Hlaváč
Autor fotografií: Mgr. Klára Hlaváčová
Nejen inspiraci, ale nejkvalitnější ingredience pro toto jídlo seženete v Lahodném e-shopu www.lahodnosti.cz
Typ jídla: dezerty, svačina
Pomůcky: dortová forma, mixér Vitamix
Ingredience: banány, broskve, citrony, kakaový prášek, raw kešu
Pomůcky: dortová forma, mixér Vitamix
Ingredience: banány, broskve, citrony, kakaový prášek, raw kešu
Facebook Comments
‹ 5/15 Holistický přístup k péči o pleť. Co skutečně funguje a proč? 15 brutálních kroků, které ale fakt fungují. Krok 5. 6/15 Holistický přístup k péči o pleť. Co skutečně funguje a proč? 15 brutálních kroků, které ale fakt fungují. Krok 6. ›
To tiramisu vyzera uplne bozsky. Mne ide v poslednej dobe velmi chut na kakao – horke a s bananmi najidealnejsie.
Dakujem za recept a krasne fotky.
Rádo se stalo Mě nadchla ta úžasná jednoduchost receptu a přitom výborný nápad. Jakub je borec
To sa mi bude blazene zaspavat a zajtra sup do obchodu.
Ahoj,
přítel je alergický na broskve a jim podobné (nektarinky, meruňky..).Nenapadá Tě alternativa? Vypadá to totiž skutečně božsky a tiramisu mi schází, co si budeme namlouvat…
Ahoj Alfrédo :),
broskev tam je pro zjemnění chuti. V tom případě bych ji vynechala a do krému bych přidala pár kapek citronu a možná špetičku vanilky. Nebo jenom prostě vynechej broskve, výsledek bude také moc dobrý. Záleží na tom, jak moc chceš zachovat chuť Tiramisu. Jestli hodně, tak nedávej vanilku. Dej vědět, jak chutnalo