LAHODNÝ BLOG

BLOG E-SHOPu Lahodnosti.cz

Citronovo-kokosová roláda s kávou (raw, vegan, bez lepku, bez cukru, bez ořechů)

img_7725
Jednoduchý a velice efektní recept. Roláda (nebo ruláda, jak vždy říkala moje babička) je naprosto vynikající. Miluji sladko-kyselé chutě. V roládě vynikne citron se sladkým dozvukem a také vás překvapí výrazná chuť kávy.
Recept jsem dělala ve 2 variantách. S trochou kokosového oleje a nebo se želatinou z Irského mechu. Bez kokosového tuku je „ruláda“ méně tučná. Irský mech vám zase zajistí její nadýchanost Se želatinou je „ruláda“ nadýchanější a s vynecháním kokosového oleje lehčí. „Ruláda“ je také s Irským mechem méně tučná. S kokosvým olejem je hutnější. Obě 2 varianty jsou moc dobré.
Pokud má být recept 100% raw, vynecháte cca 10 lžic bio kávy. K receptu mě inspirovala Lucka (děkuji Luci), která mi darovala knížku s roládou od Zuzky Lužné. Recepty si pžizpůsobuji podle sebe, jak mám zrovna kreativní náladu. Výsledek mě potom baví, protože se v něm skýtá malé překvapení. Proto je inspirace tak krásná. Děkuji holky.
„Ruládu“ jsem udělala i do našeho živého lesního klubu s raw stravou. Nakrájela jsem jí na kousky a zmizela asi do jedné setiny vteřiny. :) Doporučuji tedy i na dětské oslavy a nebo jen tak. Pokud děláte recept vyloženě pro děti, mám pro vás pár typů. Můžete zcela vynechat kávu. A také polovinu kakaa nahradíte karobovým práškem v raw kvalitě. Tím se recept stane vhodným i pro velmi malé děti.

img_7719

Co potřebujeme pro snoubení chutí? (pro zobrazení ingrediencí klikněte na oranžový text)

Spodní kokosovo-kávová vrstva:

1 šálek (cca 150 g) hnědého nebo zlatého bio lněného semínka (zlaté lněné semínko má jemnější chuť)
2 šálky (cca 280-300 g) raw a bio strouhaného kokosu (použijte skutečně kvalitní, jako je třeba tento ZDE na Lahodnostech, aby výsledná chuť byla skutečně lahodná, je to zásadní)
4 polévkové lžic sirupu z agáve (v raw kvalitě) - těsto ochutnejte, případně si doslaďte více
10 polévkových lžic velmi silné kávy (bio a mleté, ne rozpustné „kávy“)
2 polévkové lžíce raw a bio nepraženého kakaového prášku

Vrchní citronovo-kokosová vrstva rolády:

2 a 1/2 šálku (cca 400 g) raw a bio strouhaného kokosu
6 – 8 lžic bio sirupu z agáve (v raw kvalitě!)
2 polévkové lžíce kokosového oleje nebo kokosového másla pro ještě větší nadýchanost
šťávu z 1/2 až 1 bio citronu

tlacitko

Volitelné (doporučuji): 2 lžíce želatiny z čerstvého Irského mechu (to vám zajistí naprosto dokonalou nadýchanost „rulády“. Recept jsem zkoušela se želatinou i bez ní. Se želatinou je nadýchaněnjší a také lze vynechat kokosový olej, tedy je lehčí)
Dále potřebujete: dobrý mixér, nepřilnavou podložku jako je pečící papír, potravinářská folie nebo vložka na tekuté suroviny do sušičky (s tou se pracuje nejlépe)

img_7712

 POSTUP

Spodní vrsta:

1) Připravíme si spodní, kokosovo-kávovou, vrstvu „rulády“. Nejprve si uděláme velmi velmi VELMI silnou kávu (alespoň z 2 polévkových lžic). Doporučuji presso nebo přefiltrovanou kávu bez logru či turka. Kávu si udělejte z bio kávy a rozhodně nepoužívejte rozpustnou kávu. Stačí nám 1/3 hrnečku (cca 10 polévkových lžic).
2) Nyní do mixéru vložíme lněné semínko (zlaté je jemnější chuti), strouhaný kokos, kakao a kávu. Umixujeme do hladkého lepkavého těsta. Nyní přidáme raw agáve sirup a ještě promixujeme. Raw agáve sirup do těsta také můžeme vmíchat samostatně v míse.
3) Na rovnou podložku si připravíme nepečící papír nebo potravinářskou folii a nebo teflonovou vložku na tekuté suroviny do sušičky (s tou se „ruláda“ dělá“ nejlépe). Na vybranou nepřilnavou podložku vytvarujeme z těsta čtverec.

Vrchní vrstva:

1) Pokud budete používat Irský mech, připravíme si želatinu. Irský mech dokonale propláchneme a zbavíme ho mořské soli. Necháme namočený v teplé vodě, ideálně přes noc. Poté cca 2 hrsti Irského mechu umixujeme v mixéru s troškou vody. Hotovo.
Pokud se chcete názorně podívat jak na to, mrkněte na Lahodné video, jak připravit želatinu z Irského mechu?
2) Nyní si uděláme vrchní, kokosovo-citronovou, vrstvu „rulády“ (ano, jedeme do finále). V mixéru umixujeme raw strouhaný kokos, šťávu z 1/2 až 1 citronu a 2 lžíce kokosového oleje. Přendáme do mísy a vmícháme raw agáve sirup a želatinu z Irského mechu. Pokud pužíváte Irský mech, vynechte kokosový olej. „Ruláda“ je méně tučná, lehká a nadýchaná.

img_7711

3) Citronovo-kokosové těsto rozprostřete v rovnoměrné vrstvě na spodní vrstvu. „Ruládu“ opatrně srolujte (babička by asi měla říkat „srulujte“, ale to již neříkala :) ). „Ruládu“ pomocí nepřilnavé podložky rolujte natěsno, ale opatrně. Nepřilnavou podložku zvedejte a tím rolujte. Vzniklou „ruládu“ dejte do lednice ztuhnout na cca 2 hodiny. Hotovo.
Líbí se Vám tento recept? Chcete dostávat podobné sezónní raw recepty přímo do Vaší mailové schránky bez hledání na internetu?
Přihlašte se k odběru receptů.
Nyní se podívejte do svého e-mailu. Přišla Vám od nás zpráva, kterou je třeba potvrdit. A pak se již nechte překvapit receptem na příští týden. Těšíme se na Vás. Klára Hlaváčová.
„Ruláda“ obsahuje lněné mleté semínko a proto není vhodná k dlouhodobému skladování. Snězte ji ideálně do druhého dne (což se vždy ukáže, že je ten nejmenší problém na světě :) ).
Přeji Vám lahodné „rulování“,
Klára Hlaváčová
www.lahodnosti.cz

lahodnosti_logo_napis-okrouhly6

www.lahodnosti.cz – Vše pro živou stravu na jednom místě: Vrcholné zdraví, krásné tělo, jasná mysl

Ty nejlepší potraviny na českém trhu pro Vaše zdravé, štíhlé tělo a jasnou mysl.

Nakupte si veškeré ingredience, čerstvé potraviny a vychytávky do živé kuchyně na Lahodnostech

Lahodnosti – to je e-shop s živou stravou, dovoz a vlastní výroba potravin. Komunita nadšených lidí a sdílení živého životního stylu.

img_7709

 

tlacitko

Text, fotografie a recept: Klára Hlaváčová, www.lahodnosti.cz

img_7724

Tento článek Citronovo-kokosová roláda s kávou (raw, vegan, bez lepku, bez cukru, bez ořechů) lze šířit nekomerčním způsobem, pouze v nezkrácené podobě i s doprovodnými fotografiemi a se všemi aktivními odkazy a s odkazem nahttp://blog.lahodnosti.cz/citronovo-kokosova-rolada-s-kavou-raw-vegan-bez-lepku-bez-cukru-bez-orechu/ včetně celé této poznámky. Vaše sdílení oceňuji.

Žijeme také na facebooku: http://www.facebook.com/Lahodnosti, kde zveřejňujeme krásný obsah. Oceňujeme Vaše „lajkování“. ;)

Facebook Comments

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest2Email this to someone

4 komentáře ke článku “Citronovo-kokosová roláda s kávou (raw, vegan, bez lepku, bez cukru, bez ořechů)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>