LAHODNÝ BLOG

BLOG E-SHOPu Lahodnosti.cz

Hájkovy ZAVŘENINY podle Anastazie

Tímto článkem bych ráda připomněla skvělý článek pana Hájka, který uveřejnil na svém blogu. (Originál článku naleznete ZDE). Jedná se o velmi elegantní a rychlý způsob, jak uchovat sezónní ovoce, např. švestky, maliny, ostružiny, borůvky, mirabelky apod. až do jara (a déle), bez jakýchkoliv dalších látek a v raw kvalitě. 
Článek je zároveň velmi vtipný. Přečtěte si o Hájkových zavřeninách podle Anastazie:
Napsal jsem to správně. Jsou to ZAVŘENINY protože jsou zavřené do sklenice, nikoliv zavařené. Podle Anastasie můžeme sbírat do sklenic čerstvé plody a pokud je do 15 minut zavřeme, plody si ponechají svoji ochrannou atmosféru a zařídí se ve sklenici tak, aby se nezkazily. Je to jejich dovednost. Dělám tento pokus druhý rok, na obrázku vidíte předloňský rybíz (z r.2012) a loňské špendlíky a ostružiny. Protože se přiblížila doba nové sklizně, rozhodl jsem se udělat ochutnávku všech vzorků. 

 

1

Použijte čistě vymyté sklenice se šroubovým uzávěrem.



Jak se to dělá: je potřeba sklenice vzít s sebou do přírody, sbírat plody rovnou do nich, neporušovat slupku (nekrájet, neloupat, raději ponechat stopky, které jdou s plodem). Plody neomývám, proto sbírám jenom ty čisté, v čistém prostředí. A hned zavřu. Nejvíce mám vzorků ostružin, které nebyly v okamžiku sklizně docela bezvadné, některé už byly trochu navinulé, přezrálé, ale dopadlo to dobře. Zkazil se mi jediný vzorek. A to jablka, která jsem překrojil, aby se vešla do sklenice. Ten předloňský rybíz se mnou bydlel v Praze, na Šumavě a ve Vendolí. Nikdy nebyl v chladnu ani temnu. Taky jsem ho vozil na semináře. Nezkazil se. Metoda je evidentně vhodná k uchování bobulovin a malých plodů.

 

3 (1)

Lze přisladit medem.

 

Jak to funguje: plody brzy po zavření pustí šťávu zhruba tak do třetiny až poloviny svého objemu. Trochu ztratí barvu. Zůstávají živé. To znamená, že trochu pracují, pomaličku fermentují. Domnívám se, že ideální doba k otevření je do března/dubna, kdy už vylézají ze země první a chutné pozdravy jara – nové kopřivy, mladé listí apod. Pak už je zase co papat živého. Ale takhle čerstvé zavřeniny jsem asi z důvodu vlastní hamivosti, zděděné po předcích, ještě neochutnal. Čili: trochu to při otevření pšoukne a hned se rozline příslušná vůně plodů. Rozhodně to není zkvašené. Sladkost plodu je nižší a je cítit na jazyku perlivost a onen energetický nádech fermentace. Doufám, že nekecám, když popíšu pocit nabuzené energie po konzumaci plodů z probíhajícího živého procesu, který u hotového alkoholu rozhodně necítím. Určitě bych to nepopsal jako alkoholické.

 

DSCN4144

Dvouletý rybíz zůstal optimistou :)

 

Co s tím: Klasika. Zmrzliny, poháry, je to potřeba přisladit, Dal jsem si na to jogurt s medem. Pokřižoval se a s velkou chutí to snědl. Mohu Vás ujistit, že text píšu třetí den po focení. A měl jsem to od té doby ještě se zmrzlinou a se šlehačkou. A je mi fajn :-) Moc se těším, co všechno vyzkouším tuto sezónu. Nikdy jsem nevěděl, jestli mám Anastasii věřit, že spí v zimě s medvědicí, nebo že se teleportuje. Tak jsem vyzkoušel aspoň tohle.  A funguje to :-) A ten rybíz? Ten jsem jenom ochutnal. Nebylo to ono, ale nebylo to zkažené. I podle fotky je vidět, že je bytost rybízu pořád živá a veselá :-) Tak to taky vyzkoušejte. A kdyby se to povedlo s tím medvědem,. nebo teleportací, dejte vědět!

 

4

 

Geniálně jednoduché. Vyzkoušeli jste? Vyzkoušíte?
Krásný den se zavřeninami nebo nez nich ;), Klára
Text a fotografie: Ing. arch Petr Hájek
 http://atelierhajek.blogspot.cz/2014/06/hajkovy-zavreniny-podle-anastasie.html
Doprovodný text: Klára Hlaváčová, www.lahodnosti.cz
Typ jídla: ,
Pomůcky:
Ingredience: , , , ,
Facebook Comments

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0Email this to someone

1 komentář ke článku “Hájkovy ZAVŘENINY podle Anastazie

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>