Raw makové placky s kurkumou a dýňovou pomazánkou
Máte rádi mák? Pokud ano, vyzkoušejte makové placky s kurkumou, které jsou skvělou přílohou k hlavním jídlům, salátům, dipům a pomazánkám. Nebo jen tak.
Potřebujeme (kromě ingrediencí sušičku nebo sluníčko):
300 g lněného hnědého semínka
8 velkých lžic máku
6 lžic slunečnicového semínka
1 lžíci kurkumy
mořskou sůl dle chuti – nemusí být
čerstvé bylinky (např. koriandr) – nemusí být
Lněné a slunečnicové semínko namočíme cca na 1- 2 hodiny (můžeme dohromady a nebo slunečnici namočíme o několik hodin déle). Poměr semínek a vody cca 1:3. Poté vmícháme mák, kurkumu, sůl (a bylinky). Vložíme na sušící pláty a sušíme na sluníčku nebo v sušičce cca 4-6 hodin (podle tloušťky placek).
Tip 1: Po asi 1 hodině si můžeme placky předkrájet nožem. Po dosušení je potom v předkrájených místech lehce rozlámeme na požadovaný tvar.
Tip 2: Máme-li chuť spíše na chipsy, na sušící pláty naklademe tenkou vrstvu semínek. Chceme-li krekry/placky, uděláme vyšší vrstvu.
A protože dýňová sezóna je v plném proudu, k plackám si připravme jednoduchou dýňovou pomazánku.
Tu připravuji dle chuti z rozmixované dýně se solí a pepřem. Ozdobím jarní cibulkou. Dýni je třeba dobře rozmixovat, nejlépe ve vysokorychlostním mixéru jako je Vitamix, aby pomazánka byla zcela hladká, bez vláken.
Přeji lahodnou chuť!
Jak Vám chutnalo?
Klára Hlaváčová, www.lahodnosti.cz
Chcete dostávat nové sezónní raw recepty přímo do Vaší mailové schránky bez hledání na internetu?
Přihlašte se k odběru receptů. Vložte svůj e-mail do formuláře v pravém postranním menu na této stránce a je to. Nechte se překvapit receptem na příští týden. Tento týden v pátek budu rozesílat recept na banánové nudle s mákem s jednou malou chutnou vychytávkou. Těším se na vás a na naše společné sdílení.
Typ jídla: „slanosti“, krekry
Pomůcky: sušička
Ingredience: bylinky, koriandr, kurkuma, lněné semínko hnědé, mák, mořská sůl, slunečnicové semínko
Pomůcky: sušička
Ingredience: bylinky, koriandr, kurkuma, lněné semínko hnědé, mák, mořská sůl, slunečnicové semínko
Facebook Comments
‹ Hájkovy ZAVŘENINY podle Anastazie RAW ŽAMPIONOVÝ GULÁŠ ›
vypadá to zajímavě a jednoduše:)))mák do krekrů jsem ještě nezkoušela.Ve vašem receptu se nemáčí ani nemele?
Andreo, „měl“ by se máčet… Ale já ho nemáčím (ani nemelu). Dávám ho tak, jak je. Tento bio mák je chuťově výrazný a moc dobrý, tak to nijak neřeším Dobrou chuť a dej vědět, jestli budeš dělat, jak se zadařilo